Nie wiem czy jesteście tego świadomi czy nie, albo może nie zwracacie uwagi na pewną ważna rzecz:
Bardzo ciężko zarządzać ludźmi!!! Bardzo! Kto zarządza ludźmi w biznesie operując swoim dobytkiem ten wie!
W religiach jest nie inaczej. Ponieważ rządzą tylko ludzie, którzy mówią (twierdzą), że ich decyzje albo cieszą się błogosławieństwem albo nie. Tam gdzie przepisy tam będą nadużycia. Organizacją Świadków Jehowy nie da się zarządzać poprzez zasady, sami wiecie że istnieje kodeks karny w postaci książki "paście". A gdzie kodeks tam jak już pisałem - nadużycia. Tak było w Izraelu, tak jest na całym świecie.
Każda niechlujna rzecz jaką się dopuścił Świadek byłaby sprawiedliwie osądzona gdyby to wyszło bardzo na jaw.
Czy to powód żeby zmieniać religię? Myślę że nie!
Bo winą obarcza się nie tego kogo trzeba. Winnymi są ludzie, którzy tak postępują a nie organizacja. Jezus już dawno mógł Judasza wyrzucić z grona apostołów, mógł mnóstwo osób ukarać za ich matactwa, oszustwa, wyrzeczenia.
Grunt to nie dawać się wykorzystywać i robić swoje.
\
OJ TU SZACUNEK DLA NOCNYCH MARKÓW nie za bardzo rozumiem ,"winni są ludzie a nie organiazacja" a organizacja to co? zlepek rożnych organizacji
z każdego kraju polska Francja Niemcy, Czechy,USA i inne każda ma swój wewnętrzny statut we własnym kraju
wyjeżdżając z polski do Czech albo odwrotnie według zapisu statutowego nie jesteś już ŚJ
a mimo to sama organizacja nie stosuje sie do tego bo organizuje zgromadzenia
międzynarodowe i też takie głoszenia pionierskie międzynarodowe
a tu już opiera się prawem Bożym bo ŚJ jest się wszędzie czego niema w statutach-- czego tez państwa nie dostrzegają
jaki w tym cel złamać własną zasadę?
no to jeżeli organizacja jest dobra to wstań na zebraniu i powiedz że podzielasz zdania jakie miał na
na temat brody brat TZ Russel albo ,że Ruteford bajki wymyślał ,
ani jedno ani drugie jest niedopuszczalne i nie prawdziwe
jest w tej organizacji niedopuszczalne,wiec jak nie organizacja jest zła to kto?i czy nie org.< to ludzie
skoro ich twierdzenia były złe to dlaczego dziś maja byc dobre?
wyobrażasz sobie orgowskiego dziadka na starość który przeżył blisko 90lat w JW
który podczas swojej kadencji w niej musiał około 100 wierzeń zmienić
co działo się w jego głowie
?<alzheimer gartis! albo paranoja
dziś wierzymy w to> a jutro już nie
ja bym powiedział że organizacja przez niebiblijne i mocno naciąganymi zasadami
chce za wszelka cenę panować nad ludźmi,tylko ludzie już nie chcą
być nią kierowani i dzieje się to co się dzieje
jeżeli ja we własnej firmie ustanawiam prawa i obowiązki jakie w niej maja panować,
a potem się ich nie trzymam to jak będą w niej postępować pracownicy?
jak będę ich oszukiwał? okłamywał zamiast 2tys wypłaty dam 500zł albo wogóle niedam
kupie im ubrania za 200zł a sam sobie za 10tys
i tak tu tez się dzieje to organizacja wyznacza tręd..taka prawda
ostatnimi czasy można dostrzec siłę organizacji a nie Boga
tak jak w związkach zawodowych za czasów Hitlera NSDAP
czy partii Stalina a nie Boskiej a to narasta co pokolenie
Jezus Przybył i koniec albo do służby bo cie zdejmiemya ci chodzą i pierdzielą nie wiadomo co,nie wyspani w niedziele
chcesz powiedzieć że to jest dobre?