Wnioski nasuwają się same .
Przechwytywanie filmów wstawionych przez kogoś innego i umieszczanie ich na swoim wątku i tam komentowanie na niebiesko świadczy o silnej potrzebie zwracania na siebie uwagi .
Pup puk, to wątek o ateizmie, a nie o wzajemnych niechęciach do siebie.
Stwórzcie sobie wątek w stylu: "Bijemy się po gębach" i tam sobie komentujcie. Te Wasze przepychanki - prowokowane non stop przez Ciebie Harnasiu cholernie mnie drażnią. Odpuść chłopie, bo jesteś natrętny niczym stalker - prześladowca, a przy tym złośliwy.
Znalazłeś sobie kobietę do bicia i robisz do niej zaczepki we wszystkich wątkach!
Ogarnij się chłopie, albo jeszcze bardziej się zdenerwuję!
---------------
Wracając do tematu.
Argumenty Cedarsa przekonały mnie tylko częściowo, ponieważ pokazywały postawę skrajnie fanatycznego Świadka (tzn., że skoro jest wierzący, to już życia używać nie może). A jest przecież wielu wierzących, którzy cieszą się życiem. To raz.
A dwa... Można korzystać w pełni z życia, ale nie każdy ma pomysł jak to robić. Nie każdy rodzi się z rozeznaniem co daje szczęście, a co nie. Mamy więc rzesze ludzi, którzy próbują odnaleźć je na różne sposoby, ale im się to nie udaje. Czują w życiu pewną pustkę i w końcu sięgają po alkohol czy narkotyki.
Oczywiście człowiek wierzący też może wpaść w nałogi, nie ma więc prostego przełożenia, że ludzi wierzących czy niewierzących jakieś problemy omijają.
To co mnie przekonuje do wiary, to mądrość nauk Jezusa Chrystusa - ich prostota, a zarazem rewolucyjny charakter. Moim zdaniem nie jest to mądrość, na ktorą wpadłby jakiś człowiek, bo w przeciwnym razie średnio co 100 lat rodziłby się nam jakiś inny mądry "Jezus", a tymczasem nie znalazłam innego jego odpowiednika - człowieka, który potrafiłby mówić tak mądrze i tak dobrze opisałby istotę wiary.
A inna sprawa... Wiara może jest mało potrzebna, gdy w naszym życiu dzieje się dobrze. Gorzej jest wtedy, gdy człowieka dotykają różne trudności (ciężka choroba, wypadek, śmierć bliskich) - niektórzy z tego dołka psychicznego mogą wyjść tylko dzięki wierze w Boga.
Podsumowując - Cedars pokazuje dobre podejście do życia (ciesz się nim), ale można takie życie prowadzić będąc też wierzącą osobą.