Kiedy miranda ostatni raz zwracałeś się, tak jak Apostołowie i inni ludzie, do Jezusa?
Wcale? Toś żaden chrzecijanin. Na dodatek sam mówiłeś, żeś nieochrzczony
Oto kilka przykładów z ziemskiego życia (ale nie tylko!), gdzie ludzie błagalnie, dziękczynnie i modlitewnie zwracali się do Niego:
„Panie, jeśli chcesz, możesz mnie oczyścić” Mt 8:2;
„Panie, nie jestem godzien (...) ale powiedz tylko słowo, a mój sługa odzyska zdrowie” Mt 8:8;
„Panie, ratuj, giniemy!” Mt 8:25;
„Panie, moja córka dopiero co skonała, lecz przyjdź i włóż na nią rękę, a żyć będzie” Mt 9:18;
„Ulituj się nad nami, Synu Dawida” Mt 9:27;
„Panie, ratuj mnie!” Mt 14:30;
„Ulituj się nade mną, Panie Synu Dawida!” Mt 15:22;
„Panie, zlituj się nad moim synem!...” Mt 17:15;
„A tłumy, które Go poprzedzały i które szły za Nim, wołały głośno: Hosanna Synowi Dawida! Błogosławiony Ten, który przychodzi w imię Pańskie” Mt 21:9;
„Lecz jeśli możesz co, zlituj się nad nami i pomóż nam!” Mk 9:23;
„Wierzę, zaradź memu niedowiarstwu!” Mk 9:24;
„Jezusie, Synu Dawida, ulituj się nade mną!” Mk 10:47;
„Synu Dawida, ulituj się nade mną!” Mk 10:48;
„Rabbuni, żebym przejrzał” Mk 10:51;
„Mistrzu, Mistrzu giniemy!” Łk 8:24;
„Przymnóż nam wiary!” Łk 17:5;
„Jezusie, Mistrzu, ulituj się nad nami!” Łk 17:13;
„Jezu, wspomnij na mnie, gdy przyjdziesz do swego królestwa” Łk 23:42;
„Pan mój i Bóg mój” J 20:28;
„Maranatha [Przyjdź, Panie nasz!]” 1Kor 16:22;
„nową pieśń śpiewają: ‘Godzien jesteś wziąć księgę i jej pieczęcie otworzyć, bo zostałeś zabity i nabyłeś Bogu krwią twoją [ludzi] z każdego pokolenia, języka, ludu i narodu, i uczyniłeś ich Bogu naszemu królestwem i kapłanami a będą królować na ziemi’.” Ap 5:9-10;
„A Duch i Oblubienica mówią: ‘Przyjdź!’ A kto słyszy, niech powie ‘Przyjdź!’” Ap 22:17;
„Sam zaś Pan Jezus Chrystus i Bóg, Ojciec nasz, który nas umiłował i przez łaskę udzielił nam niekończącego się pocieszenia i dobrej nadziei, niech pocieszy serca wasze i niech utwierdzi we wszelkim czynie i dobrej mowie!” 2Tes 2:16-17;
„Dzięki składam Temu, który mnie przyoblekł mocą, Chrystusowi Jezusowi, naszemu Panu, że uznał mnie za godnego wiary...” 1Tm 1:12;
„Niechże Pan użyczy miłosierdzia domowi Onezyfora (...) Niechaj mu da Pan w owym dniu znaleźć miłosierdzie u Pana!” 2Tm 1:16-18.