Szkoda... szkoda że polskie prawo nie chroni odstępców a świadków chroni, to nie fair.
Ale można postąpić inaczej. Udaj się 7 października na niedzielne zebranie i zabierz głos w dyskusji strażnicowej.
Na pytanie 1,2 (a): Jaką umiejętność musimy rozwijać i dlaczego? możesz odpowiedzieć następująco:
Jako chrześcijanin muszę ocenić wartość docierających do mnie informacji oraz na ich podstawie wyciągnąć właściwe wnioski, aby mój sposób myślenia nie został wypaczony. Dlatego też na podstawie informacji o CK ŚJ wyciągam wnioski, że nie jest ono powołane przez Jehowę czy Jezusa, i tym samym nie stanowi żadnego kanału łączności. Dlatego też mój sposób myślenia nie został zmanipulowany stale zmieniającymi się światłami. Dzięki czemu jestem świadomy, że każda próba obnażania działań CK ŚJ kończy się wykluczeniem za odstępstwo.
Lub zupełnie odwrotnie. Na pytanie do akapitu 4: Jak Filipian 4:8,9 pomaga na w wyborze tego, co czytamy i dlaczego potrzebujemy sprawdzonych informacji? (Zobacz ramkę), możesz odpowiedzieć następująco:
Z ramki dowiedziałem się, że tylko jedyna słuszna strona jotfu.org mówi prawdę o Bogu. Jehowa przez ten serwis do nas przemawia. Natomiast cały Internet tkwi w rękach niegodziwca. Natomiast słowa z listu do Filipian zachęcają mnie do rozmyślania i mówienia tylko o tym, co miłe i czyste. Dlatego za nic mam np. przesłuchania w Australii ŚJ w sprawie pedofilii. U nas takie problemy nie istnieją, ponieważ są skutecznie zamiatane pod dywan.
I zobacz jakie będą reakcje. Najlepiej zrób nagranie. Najcenniejsza może być mina prowadzącego. Co ważniejsze, nie zakłócisz porządku spotkania religijnego.