przeczytałam
Cała strażnica , począwszy od artykułu " mówimy prawdę " pierze mózg owieczek .
Szatan ojciec kłamstwa , nie możemy go naśladować , dlatego doniesiemy starszym ,
" którzy mają obowiązek dbać o czystość moralną zboru"
nie tak jak przywódcy innych religii , którzy rozpowszechniają fałszywe nauki takie jak ...a nawet uczą , że Bóg uznaje homoseksualizm.
"12 Co Jehowa sądzi o kłamaniu? Wszyscy złośliwi kłamcy, którzy nie okażą skruchy, tak jak Szatan zostaną wrzuceni do „jeziora ognia”
No i wiadomo , nie chcemy być uśmierceni.
Artykuł - Pokładaj ufność w naszym Wodzu — Chrystusie-.
jest zwieńczeniem manipulacji ! Ten artykuł ma umocnić zaufanie do ciała kierowniczego ! cała biblijna argumentacja pokazuje , że pomimo wszystko nimi posługuje się Bóg.
Jozue obawia się czy zostanie zaakceptowany -
co z tego wynika ?"
„Organizacja Boża bardzo szybko posuwa się naprzód i wprowadza wiele zmian. Czy mamy podstawy ufać naszemu Wodzowi, Jezusowi?”
Znowu biblijna argumentacja , aż do Pawła , który akceptuje żądanie starszych co do oczyszczenia w świątyni za to , że lekceważy prawo Mojżeszowe dotyczące obrzezania , pomimo , że Chrystus tego nie popiera
"11 Dzięki kierownictwu Chrystusa ciało kierownicze wyraźnie poinformowało, że chrześcijanie pochodzenia pogańskiego nie muszą być obrzezywani"
Przykład dla nas? Oczywiście !
" Jednak Paweł popierał starania starszych o jedność wśród braci i pokornie zastosował się do tego, co usłyszał. "
Przecież sam Jezus dopuścił żeby ten problem tak długo pozostał nierozwiązany!
Popieramy zmiany w organizacji , pomimo , że możemy ich nie rozumieć .
Akapit 14 skojarzył mi się z ulotkami z niedawnej akcji Chroń swoją rodzinę przed świadkami Jehowy.
". Marc, ojciec czworga dzieci, mówi: „Szatan stara się osłabić zbory, dlatego atakuje rodziny. Jesteśmy zachęcani, żeby co tydzień organizować rodzinne wielbienie, więc przesłanie dla głów rodzin jest jasne — chrońcie swoich bliskich!”. Znowu wynika to z troski Jezusa , który patrząc w przyszłość posługuje się niewolnikiem wiernym i roztropnym .
-”Dlatego Zachowuj spokój wewnętrzny mimo zmieniających się warunków.”
Pozwoliłam sobie przelecieć w skrócie po strażnicy , żeby zachęcić do jej przeanalizowania tych którzy walczą o swoich bliskich . Bo jak mówi przysłowie kto mieczem wojuje od miecza ginie .