Jeśli mój kolega zerwie pomidora z mojego ogródka, to nazwiesz go złodziejem? Może go jeszcze złapiesz, zastrzelisz, obetniesz głowę i przyniesiesz ją mi (lub mnie - w zależności od regionu kraju), chwaląc się, że złapałaś intruza???
Nie widzę paraleli między kradzieżą pomidora a pokazem siły militarnej Turcji względem Rosji.
Zbyt młody Bartosiak. Są lepsi sowietolodzy.
Właśnie jeden zmarł 3 dni temu w USA.
Poza tym piszemy nie o gospodarce, a o uzbrojeniu.
Mylisz pojęcia.
Uzbrojenie zależy ściśle od gospodarki. To oczywiste przecież. Uzbrojona po zęby Korea północna wygląda dla USA i Chin śmiesznie -jak bokser wagi muszej przy bokserze wagi superciężkiej. Nie będzie potęgą militarną państwo zapóźnione gospodarczo. Może co najwyżej straszyć lokalnie - w wypadku Rosji to może ona postraszyć Estonię czy Rumunię, no i nas, dlatego tak o tej Rosji piszesz. USA wcale się Rosją na poważnie już od wielu lat nie interesuje, bo Rosja jest na skraju upadku, jak jakaś Argentyna czy coś. No ale jak autorytetem mają być sowietolodzy z minionej epoki zimnej wojny, to nie mamy zbyt o czy gadać. I żeby to wiedza zależała od wieku. Wydaje mi się, że młodsi politolodzy są mimo wszystko bardziej "na czasie". Ale pewnie zależy od człowieka. Już nie piszę co sądzę, bo się robi wątek politologiczny. Nie czytelnik oceni, a wnikliwy czytelnik niech porówna Bartosiaka z sowietologami urodzonymi przed wojną.