2. Ochrona dzieci jest sprawą najwyższej troski i znaczenia dla wszystkich Świadków Jehowy.
Jest to zgodne z długoletnią i szeroko publikowaną biblijną pozycją Świadków Jehowy, co znajduje odzwierciedlenie w bibliografii na końcu niniejszego dokumentu, która jest opublikowana na
jw.org.
3. Świadkowie Jehowy brzydzą się wykorzystywaniem dzieci i postrzegają je jako przestępstwo. (Rzymian 12: 9) Rozumiemy, że władze są odpowiedzialne za adresowanie (kierowanie do nich) takich przestępstw. (Rzymian 13: 1-4) Starsi nie są tarcza dla żadnego sprawcy przemocy wobec dzieci ze strony władz. ( Nie chronia przed władzami nikogo).
4. We wszystkich przypadkach ofiary i ich rodzice mają prawo zgłosić oskarżenie o molestowanie dzieci do władz.
Dlatego ofiary, ich rodzice lub ktokolwiek inny, kto zgłasza takie oskarżenie do
starszych są jasno poinformowani o tym przez starszych, że mają prawo do zgłoszenia sprawy władzom.
Starsi nie krytykują nikogo, kto zdecyduje się na taki raport (Galatów 6: 5).
5. Kiedy starsi dowiedzą się o oskarżeniu o znęcanie się nad dziećmi, natychmiast konsultują się z biurem Oddziału Świadków Jehowy, aby zapewnić przestrzeganie przepisów dotyczących zgłaszania przypadków krzywdzenia dzieci. (Rzymian 13: 1)
Nawet jeśli starsi nie mają prawnego obowiązku zgłaszania oskarżeń władzom, Biuro Oddziału Świadków Jehowy poleci starszyźnie, aby zgłosili tę sprawę, jeśli małoletni nadal jest w niebezpieczeństwie nadużycia lub jest inny ważny powód. Starsi zapewniają także, że rodzice ofiary są informowani o oskarżeniach
i/ lub nadużyciach wobec dzieci. Jeśli domniemany sprawca jest jednym z rodziców ofiary, starsi poinformują o tym drugiego rodzica.
11. Jeśli zostanie stwierdzone, że winny wykorzystywania seksualnego dzieci jest skruszony i pozostanie w zborze, zostaną na taką osobę nałozone ograniczenia. Osoba zostanie w szczególny sposób upominana przez starszych, aby nie byla sama w towarzystwie dzieci, nie kultywowała przyjaźni z dziećmi ani nie okazała uczuć wobec dzieci. Ponadto starsi poinformują rodziców nieletnich w zborze o konieczności monitorowania interakcji ich dzieci z osobą.
Tak, na szybko kilka ważniejszych punktów.
Zastanawiam się czy te rzeczy wchodza w zycie dopiero czy już sa stosowane?
Jak dla mnie to albo cos sie zmienia, zmieniło, albo ubrano w piękne słówka coś co nie jest prawdą.
Jakoś nie mogę sobie wyobrazić by starsi poinformowali rodziów wszystkich dzieci o pedofilu.
Poza tym, jesli okaże skruche zostanie w zborze to co dalej?
Tat z synem razem do wc bo wujek X może tam wejśc? Zbiórki grupowe?
No i zdanie że starsi nie mają obowiązku zgłaszania ... co innego mówi prawo i obowiązek moralny.
Zachęcam do czytania, wiem, że wielu z Was zna angielski, może dorzucicie przetłumaczone fragmenty?
Co o tym myslicie ?
Nie wstawiam wszystkiego na razie, dorzuce z czasem jak mi mój wolny czas pozwoli.