Polecałbym zamiast wypowiadania swoich wątpliwości tutaj najpierw przemyśleć temat obiektywnie. Nie tylko szukać argumentów przeciw, ale też za! Tak robi każdy poważny przedsiębiorca.
W gruncie rzeczy , masz racje . Jestem za obiektywnym rozpatrywaniem faktow .
Jest tylko jedno male ale ...
Czy wspolnota chrzescijanska jest PRZEDSIEBIORSTWEM , czy jest FIRMA ?
Jezeli tak , to oczywiscie jest dla tej firmy bardzo istotne , wrecz podstawowe , przetwarzanie i wykorzystanie dla wlasnych celow danych dotyczacych swoich pracownikow i klientow . I to danych , jak najbardziej szczegolowych , nawet dotyczacych prywatnego zycia .
Ustawa o ochronie tych danych ma , miedzy innymi , chronic pracownikow i klientow FIRMY przed naduzyciami .
Problem jednak w tym , ze SJ przedstawiaja sie na zewnatrz jako LUD BOZY , wspolnota religijna , organizacja non-profit ale w rzeczywistosci prowadza dzialalnosc komercyjna , zwiazana z konkretnymi produktami medialnymi , jak rowniez z handlem nieruchomosciami .
Czy zauwazasz istniejaca tu sprzecznosc ?
Czy uwazasz , ze wykorzystywanie religijnej gorliwosci wiernych do osiagniecia celow komercyjnych jest w porzadku ?
Czy dziwia Cie watpliwosci wyrazane tu na Forum w zwiazku z wykozystaniem naszych danych osobowych przez FIRME / RELIGIE Swiadkow Jehowy ?
Nie bronię organizacji, ale nie jestem za jej zlikwidowaniem. Za dużo widziałem dobrego co uczyniła żebym miał dziś wątpliwości.
Oczywiscie , ze ta spolecznosc ma rowniez swoje dobre strony . Bylo juz pare watkow ktore to omawialy .
I ja mysle , ze likwidacja tej organizacji bylaby bezcelowa .
Jednak sadze , ze aby przetrwac potrzebuja SJ gleboko idacych reform . A przede wszystkim odejscia od komercyjnego kursu i wykorzystywania wiernych .