Kilka nowszych tekstów:
„Przyjechałam do Betel 20 czerwca 1945 roku. Skierowano mnie do służby w dziale czystości. Codziennie dbałam o porządek w 13 pokojach, w których miałam do zasłania 26 łóżek, a w dodatku sprzątałam korytarze, schody oraz myłam okna. Była to ciężka praca. Każdego dnia powtarzałam sobie: to prawda, że jestem zmęczona, ale za to usługuję w Betel, domu Bożym!” (Strażnica Nr 13, 2004 s. 26);
„Jestem głęboko przekonany, że już teraz, przed nastaniem ziemskiego raju, Betel jest najwspanialszym miejscem na świecie. (...) Pragnę z Jego [Jehowy] pomocą dalej uważać Betel za swój dom...” (Strażnica Nr 17, 1989 s. 30).
Zobaczmy też jak Świadkowie Jehowy mają traktować domy Betel:
„Biblia mówi o czystości cielesnej i o przyzwoitym wyglądzie, żeby zawsze przynosić chwałę Jehowie. Dotyczy to także zwiedzania Domu Betel w Brooklynie lub któregoś z biur oddziałów Towarzystwa. Pamiętajmy, że nazwa Betel oznacza ‘Dom Boży’. Toteż nasz ubiór, wygląd zewnętrzny i zachowanie powinny być takie same jak w Sali Królestwa, gdzie przychodzimy oddawać cześć Bogu” („Zorganizowani do pełnienia naszej służby” 1990 s. 131; por. też „Zorganizowani do spełniania woli Jehowy” 2005 s. 139).
Inne ciekawe teksty:
*** w15 1.4 s. 9 ***
Słowem „Betel” (które znaczy „dom Boży”) Świadkowie Jehowy określają ośrodki koordynujące ich działalność w różnych częściach świata
*** w99 1.4 s. 27 W poszukiwaniu raju ***
Jestem głęboko przekonany, że jeśli jakikolwiek dom zasługuje na określenie „Teraz raj”, to jest nim Betel — „Dom Boży”. Prawdziwy raj to przecież przede wszystkim raj duchowy, a właśnie nim cieszymy się w Betel.
*** w99 1.4 s. 27 W poszukiwaniu raju ***
Betel — wyjątkowy raj duchowy