Nie da się udowodnić Biblią, ze istnieje coś takiego jak Trójca więc skoro SJ opierają się tylko na Biblii to nikogo nie okłamują w tej kwestii.
Pogrubienie moje.
Miranda, kłamiesz. Znalazłaś że w biblii nie ma zawartej nauki o trójcy. Ok. Ale wskaż mi w biblii wersety które mówią o zazębianiu się pokoleń, które mówią o tym żeby wymyślać daty końca świata. Wskaż mi ile razy w oryginale pism greckich jest umieszczone imię boga, a ile razy jest umieszczone w PNS? ŚJ tak zamataczyli biblię żeby pasowała do ich doktryn. Wreszcie wisienka na torcie. Rok 607p.n.e i zburzenie Jerozolimy. Największe oszustwo śJ. Tak pokręcona chronologia że aż wierzyć się nie chce. Źródła historyczne wskazują na 586/587 r.p.n.e, ale śJ brną w zaparte, bo wymyślili sobie rok 1914, to musi się wszystko zgadzać. ŚJ są dalecy od opierania swoich nauk na biblii, wbrew Twojemu stwierdzeniu.
A moim prywatnym zdaniem, to biblia jest tak napisana, że wszystkie wyznania na niej bazujące mogą sobie ją interpretować na swoją modłę.
Smiley Wink Cheesy Grin Angry Sad Shocked Cool Huh? Roll Eyes Tongue Embarrassed Lips Sealed Undecided Kiss Cry
Nemo, czy Twoim zdaniem nazywanie po imieniu czym są niebiblijne obrzędy czy nauki jest szerzeniem nienawiści ? Pojęcia takie jak "Babilon" czy "bałwany" są zaczerpnięte z Biblii wiec nie rozumiem dlaczego tak to kogoś denerwuje.
To udowodnij mi i pewnie wielu innym uczestnikom tego forum biblijną podstawę do tego, żeby na pamiątce tylko wybrani mogli spożywać emblematy.
Przecież Jan napisał: Jana 53-56
Rzekł do nich Jezus: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie. 54 Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym. 55 Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem. 56 Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we Mnie, a Ja w nim. ŚJ odmawiając sobie spożywania chleba i wina, zamykają sobie drogę do życia wiecznego, którego tak usilnie wyczekują.