Skorowidz podaje:
*** dx86-16 Wychowywanie dzieci ***
ojciec uczy syna od niemowlęctwa: w88 1.11 14-15
Wskazana publikacja uczy:
*** w88 1.11 ss. 14-15 ak. 18-21 Rodzice, od samego początku starajcie się trafiać dziecku do serca ***
Pewien ojciec, obecnie już po siedemdziesiątce, dał w swoim czasie piękny przykład należytego wychowywania syna, który jest teraz chrześcijańskim nadzorcą. Przed laty tak opisał on swój program działania:
19 „
Kiedy nasz synek miał mniej więcej rok, zacząłem mu opowiadać przed snem historie biblijne, ubarwiając je i ożywiając, aby lepiej utkwiły mu w pamięci. Kiedy w drugim roku życia zaczął mówić, klękałem razem z nim przy jego łóżeczku i kazałem mu fragment po fragmencie powtarzać Modlitwę Pańską. (...) Gdy skończył trzy lata, zacząłem prowadzić z nim regularne studium (...). Śledził odczytywany tekst w swojej książce, powtarzając za mną każde słowo. Dzięki temu uchwycił ich poprawną wymowę i nauczył się wypowiadać wyraźnie nawet trudne słowa. (...) Chcieliśmy, żeby prawdy z Pisma Świętego zapadły mu głęboko w serce, i zaczęliśmy uczyć go na pamięć łatwych wersetów biblijnych. Gdy szedł do przedszkola, znał już około 30 tekstów, a gdy we wrześniu zeszłego roku poszedł do pierwszej klasy, opanowanych miał 70 wersetów. (...) Przed pójściem do łóżka każę mu powtórzyć kilka. Podobnie gdy wstaje rano, często przytacza na ‛dzień dobry’ kilka tekstów”.
20 Taki wieloetapowy program nauczania, poparty dobrym przykładem rodziców oraz konsekwentnym stosowaniem karności, zapewni waszemu dziecku start życiowy, za który nigdy nie przestanie darzyć was wdzięcznością (Przysłów 22:15; 23:13, 14). Istotną jego częścią składową powinno być zaprawianie od najmłodszych lat do służby kaznodziejskiej. Dokładajcie starań, by ta służba była dla dziecka radosnym przeżyciem, przygotowując je do brania w niej rozsądnego udziału. Wyżej wspomniany ojciec tak się dalej wyraził o swoim synu: „Dzięki temu, że zna wiele wersetów biblijnych, osiąga bardzo dobre wyniki w pracy od domu do domu, gdyż wielu rozmówców zdumiewa to i nie potrafią odmówić przyjęcia proponowanych przez niego czasopism.
W służbie polowej uczestniczy od trzeciego roku życia, a obecnie [w wieku 6 lat] nierzadko rozpowszechnia więcej literatury biblijnej niż ja z żoną”.
On się wypali koło 20-ki, albo już się wypalił, bo to było w 1988 r.
No chyba, że zmyślona opowiastka.