Odstępcy skontaktowali sie z tą kobietą i zrobili z nią wywiad:
Cześć 1
Cześć 2
Skrót filmików z komentarzem( który zapodał Cegła) , trochę chaotyczny, ale tłumaczony przeze mnie na szybko z pamięci po oglądnięciu. Tak zrozumiałem...
"Wiemy że teraz oglądacie naszą rozmowę (z Joyce Taylor)
kolesie z CK, dlatego chciałem wam powiedzieć, że jesteście winni tragedii tych ludzi”
-powiedział jeden z odstępców.Joyce Taylor była przesłuchiwana przez detektywa prowadzącego śledztwo, który oglądał również filmik z sali .
"Detektyw dziwił się dlaczego mnie zagłuszali i otoczyli, skoro powiedziałam, że zajmie mi to tylko 1 minutę i odejdę?" Kiedy Joyc wyszła na korytarz (po swoim wystąpieniu) i chwilę rozmawiała ze starszymi, podeszła do niej pewna siostra, która ze wzruszeniem objęła ją i pocałowała. Joyc bardzo się zdziwiła, ale chciała jej teraz za to podziękować, bo w tamtej chwili otoczona przez "stado wilków" było jej bardzo ciężko.
Z pewnością dla tej kobiety też było to ciężkie, bo może to dla niej rodzić w przyszłości pewne konsekwencje. Zebranie zostało odwołane a głosiciele zostali szybko wyprowadzeni przez starszych do samochodów. Kiedy Joyce z synem opuszczali budynek prawie nikt z głosicieli nie został na terenie sali.
Joyce mówiła, że Lauren z mężem czuli się, że są namaszczeni( z ostatka) i z tego powodu spożywali na pamiątce chleb i wino. Zostali również z tego powodu przez zbór napiętnowani i uznani za osoby z problemami psychicznymi.
"Oni odeszli z organizacji ale mentalnie nadal w niej byli.” Jeden z odstępców użył dobrego porównania wspominając o swoim wujku i podobnie mogło być z rodziną Lauren. Tak jak z biernym palaczem , który rzucił palenie, nie pali ale nadal szuka dymu papierosowego.
Joyce uważa, że rodzina Lauren choć fizycznie była poza, nigdy mentalnie do końca nie wyszła z organizacji. Wszystko wskazywało na to, że nadal mieli pogląd taki sam jak Świadkowie Jehowy, że jeżeli umrą przed Armagedonem to będą żyli (zmartwychwstaną do życia w niebie) , a jeżeli stanie się to podczas Armagedonu to mogą nie przeżyć i zostać potępieni. A jeżeli umrą wcześniej to mają gwarancje życia.
Tak zrozumiałem.
Czy dlatego popełnili samobójstwo ? Nie wiadomo. Zostawili krótki list. Możliwe, że on wyjaśni dlaczego Lauren posunęła się do takiego czynu.
Mówili również, że nie zgadzają się do końca z postanowieniami CK, takim jak wykształcenie czy ostracyzm.
Ale według Joyce byli wycofani bo wszystko co znali, cały ich świat był związany ze Świadkami Jehowy..
Chcieli posłać dzieci do collegu i starsi się temu sprzeciwiali. To była jedna z przyczyn z powodu której odeszli 5 lat temu. Ich dzieci skończyły college. Córka została grafikiem, a syn informatykiem.
Joyce była również zawiedziona, że rodzina niesłusznie została oskarżona przez zbór o kradzież a następnie byli "wytykani palcami”i traktowani jak złodzieje.
Po tym jak odeszli zginęły z sali koperty i dane z głosicielami.
Przyjechał nawet prawnik z centrali Brooklynskiej i powiedział im, że najlepiej będzie jeżeli się przyznają do kradzieży. Jak się później okazało były to pomówienia.
Mąż Joyce znał Danego odkąd skończył 5 lat, później kiedy 31 lat temu mąż Joyce odszedł z organizacji i kontakt się urwał. Przypadkowe spotkanie odnowiło kontakty.
Podczas rozmowy z Joyce połączenych ze sobą było 7 odstępców. Rozmawiali jeszcze o innych zagadnieniach związanych z organizacją. Np. wykazywali niezrozumienie dla starszych pewnego zboru, którzy odkryli, że skradziono tam teczki z przeprowadzonych komitetów sądowniczych w tym ukrywaną ściśle tajną teczkę, dotyczącą pedofili w zborze. Starsi szybko zgłosili to zdarzenie na policję.
Śmiali się, że kradzież teczki zborowej było dla starszych wielkim przestępstwem, większym niż wykorzystanie seksualne pedofila, bo tego nawet nie chcieli i nie zgłosili na policję.
Kradzież teczki z info o pedofilu była według nich większym przestępstwem niż czyn tego pedofila. Jak się domyślam, teczki zostały znalezione przez policję, która po ich przeczytaniu, wszczęła śledztwo w sprawie pedofilii w zborze.
Podano tą informacje na stronie FaithLeaks
https://web.facebook.com/FaithLeaks/?_rdc=1&_rdr