Już trochę tu jestem, czas się wreszcie przywitać... Choć moja niewola u "niewolnika" to już przeszłość, cieszę się że odnalazłem to forum. "Prawda warwicka" interesuje mnie głównie dlatego, że moja połóweczka nadal tkwi w jej mackach...
Pogrubienie dodałem
Z uwagi że łączy nas fakt "walki" o tę "ładniejszą"
część związku, podzielę się swoim spostrzeżeniem z wczoraj, analizowałem 1 Tymoteusza i szczególnie przykuły moją uwagę słowa z 4:11-16 według
nowej Biblii Gdańskiej:
"11 To przekazuj oraz nauczaj. 12 Niech nikt nie lekceważy twojego młodego wieku, lecz dla wiernych
stawaj się przykładem - w słowie, w sposobie życia, w miłości, w Duchu, w wierze, w czystości. 13 Dopóki nie przyjdę,
poświęć się publicznemu czytaniu, zachęcie oraz nauce. 14
Nie zaniedbuj tego daru w tobie, który ci został dany z powodu proroctwa, pośród nałożenia rąk starszych. 15 Tym się
pilnie zajmuj, w tych żyj,
aby twoje posuwanie się naprzód stało się widoczne dla wszystkich. 16
Zwracaj uwagę na samego siebie oraz na naukę; w tym trwaj, ponieważ to czyniąc i sam będziesz zbawiony, i ci co cię słuchają." pogrubienie dodałem
Kolejną myślą z przywołanego listu która przykuła moją uwagę były słowa z 6:1-5 według Nowej Biblii Gdańskiej:
" 1 Ci słudzy, którzy są pod jarzmem, niech uważają swoich panów za należnych każdego szacunku, aby imię Boga i nauka nie była spotwarzana. 2 A ci co mają panów wierzących, niech ich nie lekceważą dlatego, że są braćmi, ale niech więcej służą, gdyż są wierzącymi i umiłowanymi współuczestnikami dobrodziejstwa. Tego nauczaj oraz zachęcaj.
Jeśli ktoś głosi inną naukę, a nie zajmuje się zdrowymi słowami naszego Pana, Jezusa Chrystusa, oraz nauką w celu pobożności - 4 ten jest zarozumiały, nic nie rozumie,
ale ma bzika co do badań i sporów o słowa, z których powstaje zazdrość, kłótnia, zniesławianie, niegodziwe domysły. 5 To są stałe utarczki ludzi zepsutego umysłu oraz tych, którzy są pozbawieni prawdy i sądzą, że pobożność jest sposobem zarobkowania.
Trzymaj się z dala od takich."
Zaznaczenia dodałem
Wczoraj nie podjąłem tematu, po całym dniu, człek zmęczony reakcje mogą być różne, ale dzisiaj rano po śniadaniu tak.
Zadałem pytanie: Gosia, Biblia jest dla ciebie autorytetem, tak? Odpowiedź była oczywista, przytoczyłem słowa z 4-tego rozdziału pytając: ile razy Paweł pisał w tych słowach do Tymoteusza że z uwagi na niedoskonałość to możesz nie dopisać w tym czy w innym względzie, powiedziałem, nie odpowiadaj tylko pomyśl. Na każdym zebraniu, podkreśla się, jacy to jesteśmy niedoskonali, pole do nadużyć.
Po chwili przytoczyłem 6-ty rozdział i zapytałem jakim prawem, zarobkują na Słowie Bożym, trochę było oporów, aby jej bardziej zobrazować sprawę, przytoczyłem przykład zbudowanej Sali Królestwa, w Żorach, kto dał pożyczkę na jej wybudowanie? odpowiedź, no centrala, kto ją spłaci? My. A że dopytam kto jest jej właścicielem? Centrala. I co, nie zarobkują? Dziś handel nieruchomościami to bardzo dochodowy biznes. Na każdym kongresie żebrzą o pieniądze, w Styczniu tego roku dwa listy nawiązujące do pieniędzy i ofiarności w tym temacie nie mówiąc o tym że Strasznica, którą analizowaliście w Styczniu miała obszerny artykuł jak wspierać dobrowolnymi datkami ogólnoświatową działalność, i oni nie kupczą nie zarobkują, ba oni przecież na tacę nie zbierają.
Przywołałem słowa Russela z książki: ŚWIADKOWIE JEHOWY Głosiciele Królestwa Bożego, na stronie 340 od akapitu czwartego czytamy" Zasada ta odnosi .................Towarzystwo Strażnica zaczęło wysyłać mówców podróżujących, podano do ogólnej wiadomości następujący komunikat: 'Od samego początku niech dla każdego będzie rzeczą jasną, że nasze
Towarzystwo nie upoważnia nikogo do urządzania zbiórek bądź nagabywania o nie ani niczego takiego nie pochwala'. pociągnąłem temat dalej, za chwilę sprzedadzą Salę która budowałem wśród wielu innych ja i my też łożyliśmy na jej budowę, zapytałem: Ciekawe czy rozliczą się przed zborem z pieniędzy które ze sprzedaży otrzymają?
Dalej zwróciłem uwagę na ostatnie zdanie w wierszu 5-tym: Według Biblii Gdańskiej "..............Trzymaj się z dala od takich."
Co ciekawe, słów tych brak zarówno w Biblii Poznańskiej, Tysiąclecia, PNŚ, dopiero gdy zajrzałem do przekładu tłumaczenia Interlinearnego Grecko - Polskiego, fakty wyszły na jaw, słowa te występują w oryginale. Dlaczego je usunięto?, zapytałem żony, nie wiem odpowiedziała, tyle na dziś, a jeszcze jedno, powiedziała: "dlaczego nie napiszesz listu o odłączenie, odpowiedziałem, że jeżeli mi pokaże w Biblii że jest taka procedura nakreślona, to jeszcze dziś napiszę.
Dodam że od marca, ubiegłego roku gdzie to byłem ostatni raz w służbie i się zaczęły rodzić mocno wątpliwości, przestałem chodzić na zebrania, w służbie powiedziałem nadzorcy służby, o pedofilii, o Geoffreyu Jacksonie który kłamał przed komisją, prócz kontaktu krótkiego zresztą, Nadzorcy Służby, bardzo oddany sprawie chłopina, by się umówić do służby w Styczniu tego roku, nikt nawet nie dzwonił, by porozmawiać, czy wyrazić chęć spotkania, boją się, wiedzą że nagrywam rozmowy i bym czasami wciągnął ich w temat dla nich nie wygodny, a w końcu ten czy ów zaistniał by w internecie, boją się tego jak przysłowiowy diabeł święconej wody.
Trzymaj się Opatowianin