A nie jest biblia uaktualniana?
Wystarczy porównać najstarsze przekłady z najnowszymi i zobaczyć jak biblia się rożni.
Nie wiem czy jasno zadałam pytanie.
Biblia jest uaktualniana pod względem językowym, ale nie pod względem nauk.
Stare słownictwo zamieniane jest na współczesne, ale nie zdarza się, aby zmieniała się treść i sens Biblii (no chyba, że tłumaczona jest np. przez Świadków
).
Niestety Watchtower swoje nauki modyfikuje co chwilę i to w drastyczny sposób. Podam najbardziej banalny przykład - ilustracje. W zależności od "jasności światła" na ilustracjach raz Jezus (i Adam w raju) mają brodę, a później jej nie mają przez wiele lat, a współcześnie przedstawiani są znowu z zarostem na twarzy.
Kto kolekcjonuje wszystkie Strażnice i książki Watchtowera, ten wie ile kilogramów one ważą! (Ja kiedyś trzymałam to wszystko w pudłach i ledwo mi się to mieściło, a miałam "zbiory Strażnic zaledwie z 10 lat. Później dałam te pudła do piwnicy i lekko zalała je woda. Z bólem serca, ale w końcu musiałam się ich pozbyć
)
A zatem jeśli w ciągu 10 lat byłam w stanie uzbierać ciężkie kilogramy makulatury, to ile uzbierałabym od czasów Russella? Jak powiada jedna z nowych Strażnic - Russell był wybrany przez Jezusa, zatem z pewnością miał błogosławieństwo w rozumieniu jego nauk.
Watchtower od 140 lat co chwilę uaktualnia swoje nauki i obwieszcza je w nowych publikacjach. Chciałabym więc zobaczyć ile stron książek i czasopism udałoby się im wyprodukować w ciągu 3,5 lat (wystarczy tylko po jednym egzemplarzu z każdej publikacji)! Pewnie można byłoby z nich ułożyć kupkę sięgającą do księżyca, a może jeszcze dalej?!