Dwa porównania starej i nowej:
Imię Boże:
„O swym najważniejszym zadaniu na ziemi Jezus mówi: ‘Wyjawiłem Twoje imię ludziom, których mi dałeś ze świata. Twoimi byli i dałeś ich mnie, a oni zachowywali Twe słowo’. Posługiwał się w służbie imieniem Bożym – imieniem Jehowa.
Wykazywał, jak się je poprawnie wymawia, ale wyjawił je apostołom w jeszcze inny sposób: Sprawił, że głębiej poznali i docenili Jehowę, Jego osobowość i zamierzenie” („Największy ze wszystkich ludzi” 1991 rozdz. 116);
*** jy rozdz. 122 s. 280 ***
Jednak Jezus nie zapomina, czego dokonał podczas swojej służby. Modli się: „Wyjawiłem Twoje imię ludziom, których mi dałeś ze świata. Byli Twoi, a Ty powierzyłeś ich mnie i przestrzegają Twojego słowa” (Jana 17:6). W swojej służbie Jezus nie poprzestał jedynie na wymawianiu imienia Bożego. Pomógł apostołom zrozumieć, co kryje się za tym imieniem — przymioty Boga oraz sposób, w jaki postępuje On z ludźmi.
Podział na owce i kozy
„Żaden człowiek nie może ujrzeć aniołów w ich niebiańskiej chwale. Zatem Syn Człowieczy, Jezus Chrystus, przybywa z nimi niewidzialnie dla oczu ludzkich.
Ma to miejsce w roku 1914.
Po co przybywa? Jak sam wyjaśnia, ‘wszystkie narody będą zebrane przed nim i będzie oddzielał ludzi jednych od drugich, tak jak pasterz oddziela owce od kozłów. I postawi owce po swojej prawicy, kozły zaś po lewicy’.” („Największy ze wszystkich ludzi” 1991 rozdz. 111).
*** jy rozdz. 114 s. 264 ak. 3-5 Chrystus jako Król sądzi owce i kozy ***
Ale kiedy spełni się ta przypowieść? Nastąpi to, gdy Jezus „przyjdzie w swojej chwale” z aniołami i „zasiądzie na swoim wspaniałym tronie”. Już wcześniej wspominał o „Synu Człowieczym przychodzącym na obłokach nieba z mocą oraz w wielkiej chwale” ze swoimi aniołami. Kiedy do tego dojdzie? „Natychmiast po tych dniach ucisku” (Mateusza 24:29-31; Marka 13:26, 27; Łukasza 21:27). Ta przypowieść będzie miała więc swoje spełnienie, gdy Jezus w przyszłości
przyjdzie w chwale. Co wtedy zrobi?
„Kiedy Syn Człowieczy przyjdzie”, wyjaśnia Jezus, „będą przed nim zebrane wszystkie narody i będzie oddzielał jednych ludzi od drugich, jak pasterz oddziela owce od kóz. Owce postawi po swojej prawej stronie, a kozy po lewej” (Mateusza 25:31-33).
Dwa lata (po ukazaniu się ang.wersji książki Jezus - droga, prawda i życie, 2015) temu napisałem artykuł:
Największy ze wszystkich ludzi – książka do wymiany!http://piotrandryszczak.pl/polemika3/najwiekszy-ze-wszystkich-ludzi-ksiazka-do-wymiany.html