Po oddaniu listu starszym zboru, na najbliższym zebraniu padnie komunikat, "Jan Kowalski nie jest już Świadkiem Jehowy".
Teraz możemy wystosować następne wezwanie do starszych zboru i Biura Oddziału w Nadarzynie o udostępnienie nam pełnej informacji która znalazła się w formularzu S-77.
Nadarzyn jak wiemy z praktyki tej korporacji, wyślę nam informację, że dla identyfikacji danych osobowych należy przesłać ksero dowodu osobistego lub innego dokumentu z danymi adresowymi i zdjęciem.
Takie działanie jest nie zgodne z prawem, dlatego nie przesyłamy żadnego dokumentu a w tym wypadku należy napisać skargę do GIODO.
Wzór wezwania do udostępnienia informacji o formularzu S-77
..........................................................
(imię i nazwisko wnioskodawcy)
.........................................................
(adres wnioskodawcy miejscowość)
(adres wnioskodawcy ulica)
(nazwa zboru, do którego należał wnioskodawca)
Koordynator Grona Starszych
Zborowy Komitet Służby
(można wymienić imiennie cały Komitet Słuzby)
Zbór ……………………..………………..... (nazwa zboru)
Związek wyznaniowy Świadkowie Jehowy w Polsce
(dawniej „Strażnica – Towarzystwo Biblijne i Traktatowe
Zarejestrowany Związek Wyznania Świadków Jehowy w Polsce”)
…………………………………………………….. (kod, miejscowość)
……………………………………………………… (ulica nr domu)
Korzystając z praw przysługujących mi na podstawie art. 32 ust. 1 punkty 1 – 5 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. nr 133 poz. 883) ) Zgodnie z wyrokiem WSA w Warszawie z dnia 16 maja 2013 r. sygn. akt II SA/Wa 294/13, oraz wyroku, Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 21 kwietnia 2015 r. wraz z uzasadnieniem (sygn. akt I OSK 1968/13), oddalający skargę kasacyjną Strażnicy – Towarzystwa Biblijnego i Traktatowego, Zarejestrowanego Związku Wyznania Świadków Jehowy w Polsce, obecnie Świadkowie Jehowy w Polsce.
Wnoszę o udzielenie pełnej pisemnej informacji dotyczących mojej osoby posiadanych i przetwarzanych przez Zbór j/w Związku wyznania Świadkowie Jehowy w Polsce (dawniej Związek „Strażnica – Towarzystwo Biblijne i Traktatowe Zarejestrowany Związek Wyznania Świadków Jehowy w Polsce”) w poniższym zakresie:
1. Od kiedy i jakie moje dane osobowe posiada i przetwarza Zbór?
2. Z jakiego źródła pozyskane zostały moje dane osobowe przez Zbór?
3. W jakim celu, zakresie i w jaki sposób przetwarzane są moje dane osobowe przez Zbór?
4. Czy Zbór przekazał moje dane osobowe innemu administratorowi danych, jeśli tak – proszę o podanie zakresu przekazanych danych i pełnej nazwy oraz siedziby tego administratora.
5. Udostępnienie mi pełnej pisemnej informacji o treści formularza S-77 sporządzonego w związku z moim wykluczeniem/odłączeniem oraz treści komunikatu z tym związanego wygłoszonego na Sali Królestwa, które przechowywane są przez Zbór.
6. Przechowywanie danych, nawet bez wprowadzania ich w obieg, stanowi działanie sprzeczne z prawem, co zresztą potwierdził wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego
Po otrzymaniu pełnej pisemnej informacji dotyczących mojej osoby, posiadanych i przetwarzanych przez Zbór, związku wyznania „Świadkowie Jehowy w Polsce”. na podstawie art. 35 ust 1 zdecyduje o ich bezpowrotnym usunięciu.
Zgodnie z treści art. 35 ust 1 i 2. na wniosek osoby, której dane dotyczą, administrator danych jest obowiązany, w terminie 30 dni, poinformować o przysługujących jej prawach oraz udzielić, odnośnie jej danych osobowych, informacji o których mowa w art. 32 ust. 1 pkt l-5a ustawy. Na wniosek osoby, której dane dotyczą, informacji, o których jest mowa w ust. 1, udziela się na piśmie (ust. 2).
Stosownie natomiast do art. 32 ust. 1 ustawy, każdej osobie przysługuje prawo do kontroli przetwarzania danych, które jej dotyczą, zawartych w zbiorach danych, a zwłaszcza prawo do:
uzyskania wyczerpującej informacji, czy zbiór taki istnieje, oraz do ustalenia administratora danych, adresu jego siedziby i pełnej nazwy, a w przypadku gdy administratorem danych jest osoba fizyczna jej miejsca zamieszkania oraz imienia i nazwiska (pkt 1), uzyskania informacji o celi, zakresie i sposobie przetwarzania danych zawartych w tym zbiorze (pkt 2), uzyskania informacji, od kiedy przetwarza się w zbiorze dane jej dotyczące, oraz podania w powszechnie zrozumiałej formie treści tych danych (pkt 3), uzyskania informacji o źródle, z którego pochodzą dane jej dotyczące,
USTAWA z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych
(tekst jednolity: Dz. U. 2002 r. Nr 101 poz. 926)
Decyzja GIODO z dnia 1 kwietnia 2016 roku, syg. DOLiS/DEC -239/16/24693
Brak pisemnej pełnej odpowiedzi w wyznaczonym ustawowo czasie będzie skutkował złożeniem skargi do GIODO
................................................
(podpis składającego wniosek)
Skarga do GIODO
wzór
(Miejscowość, data)
(imię i nazwisko składającego skargę)
(adres składającego skargę)
(adres składającego skargę)
Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych
ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa
Na podstawie art. 12 pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r., Nr 133, poz. 883) zgłaszam skargę na naruszenie przez związek wyznania Świadków Jehowy w Polsce (dawniej „Strażnica – Towarzystwo Biblijne i Traktatowe Zarejestrowany Związek Wyznania Świadków Jehowy w Polsce”), Biuro Oddziału w Nadarzynie, 05-830 Nadarzyn, ul. Warszawska 15, zapisów tejże ustawy.
Pismem z dnia …………….…… zwróciłem/am się do Komitetu Oddziału Świadków Jehowy w Polsce (dawniej „Strażnica– Towarzystwo Biblijne i Traktatowe Zarejestrowany Związek Wyznania Świadków Jehowy w Polsce”) o udzielenie mi pełnej pisemnej informacji w sprawie posiadania i przetwarzania moich danych osobowych w poniższym zakresie:
1. Czy w/w związek Świadków Jehowy w Polsce (dawniej „Strażnica”) posiada i przetwarza moje dane osobowe?
2. Od kiedy i jakie moje dane osobowe posiada i przetwarza w/w związek Świadków Jehowy w Polsce (dawniej „Strażnica”)?
3. Z jakiego źródła pozyskane zostały moje dane osobowe przez w/w związek Świadków Jehowy w Polsce (dawniej „Strażnica”)?
4. W jakim celu, zakresie i w jaki sposób przetwarzane są moje dane osobowe przez w/w związek Świadków Jehowy w Polsce (dawniej „Strażnica”)?
5. Czy w/w związek Świadków Jehowy w Polsce (dawniej „Strażnica”) przekazał moje dane osobowe innemu administratorowi danych, jeśli tak – proszę o podanie zakresu przekazanych danych i pełnej nazwy oraz siedziby tego administratora.
6. Udostępnienie mi pisemnej informacji o pełnej treści formularza S-77 sporządzonego w związku z moim wykluczeniem/odłączeniem oraz treści komunikatu z tym związanego wygłoszonego na Sali Królestwa, które przechowywane są przez w/w związek Świadków Jehowy w Polsce (dawniej „Strażnica”).
Komitet Oddziału listem z dnia…………. odmawia udzielenia informacji żądając dodatkowej weryfikacji mojego podpisu:
W celu umożliwienia weryfikacji tożsamości osoby zgłaszającej wniosek, prosimy o przesłanie tego wniosku oraz czytelnej kserokopii urzędowego dokumentu stwierdzającego tożsamość, zawierającego podpis oraz zdjęcie wnioskodawcy.
Zgodnie z dominującym poglądem doktryny:
„W sytuacji gdy o informację (lub z innym dopuszczalnym wnioskiem) zainteresowany zwraca się drogą pisemną, można przyjmować, iż jest on uprawniony, gdy znajdujący się na kopercie lub piśmie adres odpowiada temu, który figuruje w zbiorze danych.”
Oznacza to, że wymóg weryfikacji osoby wnioskującej zostaje spełniony w momencie, kiedy to na wniosku o udzielenie informacji widnieje adres nadawcy – osoby wnioskującej, wraz z wnioskiem opatrzonym podpisem tejże osoby.
Warto w tym miejscu zauważyć, że spełnienie łączne powyższego warunku weryfikacji tożsamości czyli przesłanie kserokopii urzędowego dokumentu stwierdzającego tożsamość, w którym obok siebie znajdą się imię i nazwisko, miejsce zamieszkania, zdjęcie oraz podpis osoby, wskazuje jednoznacznie na żądanie kserokopii dowodu osobistego, paszportu bądź prawa jazdy. A przecież oprócz oczekiwanych przez Komitet Oddziału danych weryfikacyjnych, znajdują się w tych dokumentach dodatkowe dane osobowe takie jak PESEL, imiona rodziców czy inne dane biometryczne. W ten oto sposób Biuro Oddziału Świadków Jehowy w Polsce wchodzi w posiadanie danych osobowych, na których przetwarzanie nie wyrażono zgody.
W związku z powyższym wnoszę o podjęcie przez GIODO działań zmierzających do udostępnienia mi wszystkich danych przechowywanych przez w/w związek Świadków Jehowy w Polsce (dawniej „Strażnica”) ze szczególnym uwzględnieniem danych zapisanych w formularzu S-77, który jest przechowywany zgodnie z instrukcją tego Związku bezterminowo oraz zaprzestania przetwarzania moich danych osobowych i ich bezpowrotne usunięcie ze zbioru danych osobowych administrowanych przez w/w związek Świadków Jehowy w Polsce (dawniej „Strażnica”).
USTAWA z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych
(tekst jednolity: Dz. U. 2002 r. Nr 101 poz. 926)
Decyzja GIODO z dnia 1 kwietnia 2016 roku, syg. DOLiS/DEC -239/16/24693
....................................................
(podpis zgłaszającego skargę)
Dalsze informacje:
https://swiadkowiejehowywpolsce.org/kwestie-prawne/uzasadnienie-wyroku-nsa-w-warszawie/https://mega.nz/#F!KRUFSYza!rRw941pBoQ4o6v8DqVN2UA