Niedobrze mi. Widzę samą psychomanipulację.
W programie niedzielnym po południu, po "cudownym" sympozjum można było usłyszeć takie słowa: "Jestem przekonany, że trzymaliście kciuki za Glorię"
Od minuty 1:37.49 - Link do filmu:
http://185.145.130.72/co17-P/co17p-niedziela-2.mp4Podsumowanie sympozjum opiera się na przypomnieniu fragmentu filmu, gdzie wujek Glorii, kiedy ta miała wyjść na Pamiątkę, mówi: "Jak wyjdziesz to stracisz wszystko". Wujek był niezadowolony, że ta opuszcza jego przyjęcie. Gdy Gloria dociera w ostatniej chwili na Salę przed rozpoczęciem zebrania jej mąż wygląda na zatrwożonego, jakby jego żona właśnie prawdopodobnie popełniła samobójstwo. Następnie gdy Gloria siada na wyznaczonym miejscu, jedna córka ma wymalowany na twarzy uśmiech przypominający wyraz twarzy każdego świadka wobec osoby, która w końcu po większych oporach znowu jest na zebraniu, czyli: "no nareszcie zmądrzałaś i jesteś z nami, bo my przecież mądrzejsi jesteśmy a ty jesteś głupsza". Druga córka prawie ryczy.
Teatrzyk dla naiwnych.
Problem polega na tym, że Świadkowie Jehowy nie spożywający emblematów są tylko i wyłącznie obserwatorami. Nie są uczestnikami Pamiątki, mogliby w ogóle na niej nie być, ponieważ nie stosują się do nakazu Pana Jezusa: "Rzekł do nich Jezus: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie. Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym." Jana 6:53
Świadkowie Jehowy, gdy zaglądacie do swoich źródeł w publikacjach Strażnicy możecie znaleźć wytłumaczenie tego wersetu. Np w książce "Prowadzeniu Rozmów na podstawie Pism" wydanie z 2001, w rozdziale "Pamiątka (Wieczerza Pańska)" na str. 230 możemy przeczytać
"Warto jednak, że wypowiedź Jezusa (gdzieś się podział szacunek) zapisana w Jana 6:53, 54 nie miała związku z ustanowieniem Wieczerzy Pańskiej. Nikt z jego (gdzieś się podział szacunek) słuchaczy nie miał wówczas pojęcia o uroczystości, podczas której chleb i wino miałyby przedstawiać ciało i krew Chrystusa.........itd"
CHYBA NIGDY WIĘKSZEJ HEREZJI, MATACTWA ORAZ BRAKU ZROZUMIENIA BIBLII NIE SŁYSZAŁEM !!!
Czy rzeczywiście o to chodzi, że tylko z tymi byli z Jezusem podczas wieczerzy było zawarte "Przymierze co do Królestwa"? A co z uczniami, których tam nie było? A przecież było ich więcej w tamtym konkretnym czasie.
A może jest inaczej Świadkowie Jehowy?
J 17, 20-26Słowa Ewangelii według świętego Jana
W czasie ostatniej wieczerzy Jezus podniósłszy oczy ku niebu rzekł: „
Ojcze, nie tylko za nimi proszę, ale i za tymi, którzy dzięki ich słowu będą wierzyć we Mnie: aby wszyscy stanowili jedno, jak Ty, Ojcze, we Mnie, a Ja w Tobie, aby i oni stanowili jedno w Nas, aby świat uwierzył, żeś Ty Mnie posłał.
I także chwałę, którą Mi dałeś, przekazałem im, aby stanowili jedno, tak jak My jedno stanowimy. Ja w nich, a Ty we Mnie. Oby się tak zespolili w jedno, aby świat poznał, żeś Ty Mnie posłał i żeś Ty ich umiłował tak, jak Mnie umiłowałeś.
Ojcze, chcę, aby także ci, których Mi dałeś, byli ze Mną tam, gdzie Ja jestem, aby widzieli chwałę moją, którą Mi dałeś, bo umiłowałeś Mnie przed założeniem świata.
Ojcze sprawiedliwy! Świat Ciebie nie poznał, lecz Ja Ciebie poznałem i oni poznali, żeś Ty Mnie posła!. Objawiłem im Twoje imię i nadal będę objawiał, aby miłość, którą Ty Mnie umiłowałeś, w nich była i Ja w nich”.
Zbawienie i pierwsze zmartwychwstanie dotyczy tych co wierzą. Więc nie tylko 144 000!!!
Objawienie 20:4, 54 I ujrzałem trony, i byli ci, którzy na nich zasiedli, i dano im władzę sądzenia. Tak, ujrzałem dusze tych, których stracono toporem za świadczenie o Jezusie i za mówienie o Bogu, tych, którzy nie oddali czci ani bestii, ani jej wizerunkowi i którzy nie przyjęli znamienia na swe czoło ani na rękę. I ożyli, i królowali z Chrystusem przez tysiąc lat. 5 (P
ozostali z umarłych nie ożyli, aż się skończyło tysiąc lat). To jest pierwsze zmartwychwstanie.
Wg. Biblii nikt nie zmartwychwstanie podczas Tysiącletniego Królestwa Chrystusa. Tych których nie obejmie pierwsze zmartwychwstanie czeka sąd taki jak wszystkich innych ludzi, którzy żyli na Ziemi.
PS.
Poza tym szukając ten fragment w Biblioteczce Strażnicy po słowach "Jeżeli nie będziecie spożywali" nie znalazłem odnośników do Biblii tylko publikacje. Google okazuje się lepszą wyszukiwarką tekstów Biblijnych. Ciekawe czemu tak wygląda z biblioteczką strażnicy, że trzeba wpisać dokładne sformułowania? To klasyfikuje Biblioteczkę Strażnicy jako ogromną tragedię.
Wyzywam każdego Świadka który myśli inaczej i jest swoją tezę udowodnić na podstawie Biblii. Ktoś chętny, czekam.