motto mottem
przykład nie był pod to motto
był jego odwrotnością.
jednak wytrawny czytelnik może w nim wypatrzeć odwrotność tego powiedzonka
taki niby skrót myślowy na zasadzie odwróconego dekalogu rozumiesz?
żeby źli ludzie robili dobre rzeczy potrzebna jest raligia - wydaje mi sie wyświechtane, małe i nie prawdziwei pewnie nie zwróciłabym uwagi na taką mądrość.
dobrzy ludzie ( wszyscy jak mniemam) żyją sobie w spokoju aż tu nakłada się na nich obowiązek ( religia) i wtedy w tych ludziach uruchamiają się pierwotne instykty
w dawnych czasach inkwizycja, a dzisiaj ostracyzm i nie mówie tutaj tylko o SJ o katolikach również, jak np. piętnują dziecko świadków w podstawówce. czemu to robią? właśnie z powodu religii.
a to że pijaczek jeszcze nie zabił bo chodzi do kościoła działa na podobnym układzie.
człowieka się prześladuje bo się z nami nie zgadza, a z drugiej ta sama religia trzyma cię za morde a ty myślałeś że jesteś wolny?
Teraz jeszcze mniej rozumiem. Skoro przykład był odwrotnością motta, to albo motto jest nieprawdzwy albo przykład nieprawdziwy.
Mi się Twoje motto wydaje też wyświechtane i nieprawdziwe - jak i moja jego odwrotność.
Piszesz tak: "dobrzy ludzie ( wszyscy jak mniemam) żyją sobie w spokoju aż tu nakłada się na nich obowiązek ( religia) i wtedy w tych ludziach uruchamiają się pierwotne instykty". Skoro PIERWOTNE INSTYNKTY tzn., że Ci ludzie nie byli dobrzy. Skoro PIERWOTNE, to niepotrzebna religia - wystarczy ideologia, kryzys gospodarczy, powódź czy wojna. Religia wręcz jest chyba rzadko powodem takiego kalibru jak wymieniłem powyżej, no chyba, że mówiąc religia masz na myśli fundamentalizm religijny z ISIS na czele.
Dziecka ŚJ piętnuje się w szkole nie z powodu religii. Piętnuje się INNOŚĆ, Trinity - INNOŚĆ (My-Oni=nie-my). Z takich samych powodów piętnuje się nazbyt mądrych, nazbyt głupich, grubych, rudych itd. Stąd rasizm itd. ŚJ nie śpiewa hymnu, więc jest inny. Tylko tyle. Nie jest to żadne prześladowanie na tle religijnym, jakby to chcieli ŚJ.
Ateistyczne państwa - bez religii państwowej lub w ogóle bez religii - prześladują ludzi wierzących. Masz takie przykłądy po dziś dzień: Chiny, Korea Północna oraz państwa historyczne, które wprowadzały ateizm państwowy: ZSRR, Albania, Chińska Republika Ludowa, Kambodża, Mongolia czy Kuba. Sądzisz, że tak wspaniale się tam żyje i w szkole nikt nikogo nie prześladuje?