Zaraz pęknę ze śmiechu. Człowieku, idź sobie oczy przemyj. "Prawodawstwa które na dokładkę dość ściśle przestrzegają"? Naprawdę...? Tak uważasz...?
Tak konkretnie - co jest mocno w SJ niezgodne z prawem?
Poza moimi wątpliwościami.
Masz na myśli to, że za przestrzeganie prawa zostali zdelegalizowani w Rosji, czy to że niedługo zostaną uznani za nielegalny związek wyznaniowy w Australii?
Z tego co się orientuje delegalizacja w Rosji nie polega na zakazie bycia SJ (tego się w ogóle w normalnym państwie zrobić nie da z żadną religią, światopoglądem itp. - musiała by mieć w zasadach coś ewidentnie złego np. składanie ofiar z z ludzi czy jakoś tak) tylko braku prawnych zysków z zarejestrowanej religii (kwestie finansowe, powoływanie się na wyznanie przy odmowie noszenia broni, zarejestrowane symbole itp).
Kwestia konfliktu interesów - Rosja ma obowiązkową służbę wojskową a SJ głoszą pacyfizm z tego co wiem (mając zarejestrowaną religię powołujesz się na to i jest problem prawny większy niż dla nie zarejestrowanej).
Jak napiszę że jestem wyznawcą Kościoła Subgeniuszu (a on jest prawnie niezarejestrowany w RP) to to jest mniej więcej taka sama sytuacja. Kwestia czasu za to jak zarejestrują u nas tych od macek z makaronu
Może nie do końca tak jest w Rosji ale tam ogólnie jest dziwnie
Delikatnie mówiąc. Byłem raz, znam sytuacje Rosja- Ukraina (nie z prasy) itp. I zaznaczam od razu nmie mówimy o Islamie i Kalifacie. Jakoś to Was (jak już koniecznie chcecie religie klasy horror) nie niepokoi.
Nie są państwem w państwie? Zaraz, zaraz jak to się nazywa, "prawo wewnętrzne związku". Poczytaj sobie statut. Prawo ostracyzmu, do tego dorzuć i inne pierdoły.
Nie są "państwem w państwie" bo można dobrowolnie wystąpić bez konsekwencji. To nie Islam.
Jeżeli są jakieś prawne czy formalne konsekwencje to podaj. To nawet korporacja nie jest która może napaprać w papierach i jest kłopot (zwłaszcza tam gdzie korporacje mają duży udział na rynku pracy).
Wątpliwe są w SJ dwa aspekty;
1. Transfuzja i ewentualnie inne medyczne decyzje w stosunku do nieletnich i pozostałych niezdolnych do wyrażenia woli a pozostających w bliskim pokrewieństwie.
2. Nacisk psychiczny w stosunku do nieletnich i konsekwencje tego, zaniedbywanie edukacji itp.
Innych ja nie widzę.
Jak widzisz to podaj i dyskutuj bo na tym polega grupa dyskusyjna i dyskusja.
Chłopie doinformuj się trochę, a później rozmawiaj z dorosłymi.
Teraz możesz nas już wszystkich przeprosić za te Twoje głupoty.
Nie ma porównania SJ - dyktatura (mimo moich zastrzeżeń), nawet SJ a Islam w wydaniu nieprzyjemnym (Kalifat, ortodoksi). Wasze początkowe posty (te o obozie) w tym wątku są nieprzyjemne (delikatnie mówiąc).