W 1931 odrzucono wcześniejszą interpretację Księgi Ezechiela ukazaną w Dokonanej Tajemnicy.
Po nowemu rydwanem stała się organizacja Jehowy:
***„Narody mają poznać, że Ja jestem Jehowa” — jak? (1974) kj rozdz. 3 ss. 33-34 ***
Później, w roku 1931, Towarzystwo Strażnica wydało pierwszy tom książki „Usprawiedliwienie”. Zawierał on komentarz do pierwszych dwudziestu czterech rozdziałów proroctwa Ezechiela;
w książce tej Ezechielowe widzenie niebiańskiego rydwanu również zastosowano do organizacji Jehowy. Napełniło to chrześcijańskich świadków Jehowy takim szacunkiem, że począwszy od angielskiego wydania z 15 października 1931 roku do wydania z 1 sierpnia 1950 roku na okładce czasopisma Strażnica zamieszczano w prawym górnym rogu artystyczne wyobrażenie niebiańskiego rydwanu według wizji Ezechiela.
W roku 1990 na kongresie zaktualizowano
*** w91 15.1 s. 26 ***
W pierwszym, zatytułowanym „Niebiański rydwan Jehowy podąża naprzód”, opisano ogromny, wspaniały i napawający lękiem pojazd niebiański,
poruszający się z prędkością błyskawicy. Przedstawia on niebiańską organizację Jehowy, którą Bóg „jeździ” w tym znaczeniu, że z miłością kieruje każdym jej ruchem i posługuje się nią do spełniania swych zamierzeń. Ezechiel wyobraża namaszczony duchem Bożym ostatek, szczególnie od roku 1919. A od roku 1935 przyłącza się do niego „wielka rzesza” (Objawienie 7:9).
No tam Bóg na niej jeździ jak na burym kocie.
Gdzie indziej napisano o roku 1929:
*** „Narody mają poznać, że Ja jestem Jehowa” — jak? (1974) kj rozdz. 3 s. 34 ak. 39 Rydwan Boży w ruchu! ***
Prawdą jest też, że członkowie ostatka dopiero w roku 1929 zauważyli, iż symboliczny rydwan w wizji Ezechiela wyobraża proroczo organizację Jehowy.
*** w72 3/1 p. 154 ***
Ezekiel’s vision of the chariot was discussed in a book entitled “Prophecy.” This book was published in 1929 by the “faithful and discreet slave,” God’s anointed Christians on earth, through their legal agency, the Watch Tower Bible & Tract Society. (Matt. 24:45-47) Chapter V of this book bore the title “God’s Organization.” Then in 1931 these Christians published volume one of the book entitled “Vindication,” containing a commentary applying Ezekiel’s vision of the celestial chariot to Jehovah’s organization. And from the issue of October 15, 1931, to that of August 1, 1950, the front-cover design of the Watchtower magazine carried in its upper right-hand corner an artist’s conception of this chariot as seen by Ezekiel.