No więc w czwartek byłem w Biurze Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych, skorzystałem z przysługującego mi prawa do wglądu w materiał dowodowy w sprawie która mnie dotyczy. GIODO zwrócił się do Związku Wyznaniowego Świadkowie Jehowy w Polsce z 5 pytaniami dnia 23 lutego 2018, na które Komitet Oddziału odpowiedział 7 marca 2018.
Pytania dotyczyły tego czy ja P jestem członkiem wyznania Świadków Jehowy w Polsce; od jak dawna, z jakiego źródła i na jakiej podstawie pozyskane zostały moje dane; w jakim zbiorze i w jakim celu i zakresie aktualnie przetwarzane są moje dane; czy wpłynął mój wniosek o udzielenie informacji odnośnie moich danych osobowych a jeśli tak to jak Związek się do tego ustosunkował i w szczególności czy wypełnienie mojego wniosku zostało uzależnione od przesłania kserokopii dokumentu tożsamości oraz czy do związku wpłynął wniosek o usunięcie moich danych osobowych.
Cała odpowiedź Związku to 9 stron tekstu, w których zwracają uwagę od kiedy uznawany jestem za członka związku i w jakim momencie to członkostwo ustało. Stara się odpowiedzieć na pytania przy okazji powołując się na dyrektywę RODO i na stanowisko NSA wyrażone w wyroku z dnia 19 lutego 2016 sygn. I OSK 3111/14 odnośnie tego, że pewne dane mogą być przetwarzane po odejściu z danego wyznania.
Związek wyznaniowy ogólnikowo stwierdził, że wyraziłem zgodę na przetwarzanie danych osobowych, w związku z tym do sprawy dołączyłem wnioski które wypełniłem będąc Świadkiem Jehowy, tylko w jednym z tych wniosków pojawiło się: Zgadzam się, żeby na podstawie niniejszego wniosku oraz informacji w nim zawartych starsi zboru, w którym usługuję, mogli ocenić, czy nadaję się do pełnienia tego przywileju służby. Udzielam im zgody na gromadzenie i przetwarzanie moich danych osobowych.
Wszystkie te materiały zostaną dołączone do materiału dowodowego. Obecnie tak jak ja, Związek ma także 7 dni na zapoznanie się z materiałem dowodowym przed wydaniem decyzji. W prawdzie może się okazać, że decyzja zostanie wydana po wejściu w życie RODO jednak jestem dobrej myśli