Od wielu lat Adwentyści Dnia Siódmego upowszechniają w swoich publikacjach rzekomy tytuł papieża "Pan Bóg nasz papież".
Już Grodzicki, czyli Z. Łyko, w swej książce uczył o tym, jak podaje wiki: Kościół dogmatów i tradycji, Wydawnictwo „Znaki Czasu”, Warszawa 1963 (wznowienie w 2000), książka wydana pod pseudonimem Jan Grodzicki.
Wiki podaje o Łyko:
Autor ponad 2 tys. artykułów oraz ponad trzydziestu książek[5]. Znaczna część publikacji
wydana została pod pseudonimami (np. Tadeusz Adwentowicz, Jan Grodzicki, Sławomir Rylski)
Łyko nie cytuje dokumentów papieskich, tylko się powołuje na ex księdza rzymsko-katolickiego, później polsko-katolickiego.
Również zdaje się że w 2016 r. przypomnieli adwentyści ten tytuł papieża. Tez bez źródeł.
Ale w necie pod podanym linkiem są jakieś fotokopie:
http://biblelight.net/Extravagantes.htmSam nie spotkałem się z żadnym takim tytułem, ani w pierwszych 4 wiekach Kościoła, ani w wiekach XIX-XXI.
Ponieważ nie potrafię jeszcze dziś nic powiedzieć o autentyczności tych kopii, dlatego wzywam łacinników, a szczególnie Gorszyciela. o jakiś głos w tej sprawie.
Tusia zajął się problemem ale to potrwa, a ja jestem ciekaw sprawy.