**Nowe światło:
Zasady randkowania dla zmartwychwstałych**
Drodzy Bracia i Siostry,
W związku ze zbliżającym się czasem powszechnego zmartwychwstania, Ciało Kierownicze — po dogłębnym rozważeniu, ożywionej dyskusji oraz spożyciu dwóch dzbanów herbaty z melisą (bo temat wiadomo, gorący) — przedstawia Wam **nowe, jeszcze jaśniejsze zrozumienie w sprawie randkowania**.
Bo choć ziemia będzie rajem, **emocje — te same!**
A skoro randki będą... to wiadomo, że może się zrobić gorąco jak w piecu Nebukadnesara (wersja 2.0).
---
1️⃣
"Nowy Początek+" — aplikacja randkowa, wersja z "filtrem"W nowej aktualizacji aplikacji **"Nowy Początek+"** dodano automatyczny **filtr obyczajowy**.
Jeśli brat lub siostra zamieszczą w opisie profilu zbyt odważne sformułowania typu:
👉 *"Lubię długie, księżycowe spacery po sadzie palmowym przy blasku oliwnej lampy..."*
👉 *"Szukam bratniej duszy... i czegoś więcej

"*
— aplikacja automatycznie przekieruje ich na **7-dniowy kurs samokontroli owoców ducha** (wersja przyspieszona, prowadzenie: apostoł Jan).
---
2️⃣
Ubrania "zbyt figlarne"**Szczególna uwaga do sióstr i braci z czasów XX i XXI wieku!**
Strój na pierwszą randkę ma być:
✅ Schludny
✅ Godny
✅ **Niezbyt... "zachęcający do omylnych myśli"**
W zeszłym kwartale aniołowie patrolujący musieli interweniować, gdy pewna siostra w sukni z modnym rozcięciem do uda próbowała flirtować z... Ezdraszem.
---
3️⃣
Rączki na widoku!W trakcie pierwszych randek:
👉 Bracia i siostry proszeni są o trzymanie **obu rąk w widocznych miejscach** — np. na stole, na kolanach (własnych!), ewentualnie splecione w modlitewnym geście.
Brak przestrzegania tego przepisu skutkuje koniecznością udziału w **dodatkowym kursie “Czystość w działaniu i dotyku”** prowadzonym przez doświadczonych starszych (z przymrużeniem oka i bez kijka, ale z miłością).
---
4️⃣
Słówka... nie teokratyczneZabronione są na randkach zwroty:
👉 *"Oczy twe jaśnieją jaśniej niż złoto z Ofiru"*
👉 *"Twe usta są słodsze niż miód z ula w Gileadzie"*
👉 *"Może... pójdziemy do twojego namiotu poczytać Zwoje?"*
Takie teksty — **choć biblijne w formie — w praktyce prowadzą na manowce!**
---
5️⃣
Co po randce? "Nie od razu na winnicę!"Nawet jeśli randka przebiegła pomyślnie, nie zaleca się, aby para od razu udawała się:
👉 "na wspólne podlewanie drzewek"
👉 "do ukrytych zakątków ogrodu"
👉 "na nocne zbiory fig"
Obserwujemy rosnącą kreatywność w nazywaniu takich "spontanicznych" aktywności — **Jehowa jednak nie daje się zwieść!**
---
6️⃣
Apostoł Paweł — zasady szczególneZ uwagi na przewidywane **olbrzymie zainteresowanie Pawłem** — zarówno w celach poznawczo-duchowych, jak i... *romantycznych* (wiemy o Waszych planach, Siostry z Gileadu! 😄) — ustala się, że:
👉 Paweł NIE prowadzi randek, NIE organizuje wspólnych przechadzek, NIE odpisuje na wiadomości z dopiskiem *"Pawełku..."*
Kto spróbuje — dostaje 14-dniowego bana w aplikacji oraz obowiązek przesadzenia 20 drzewek oliwnych.
---
7️⃣
Ogólne podsumowanie: Miłość — tak! Pożądliwość — NIE!Drodzy bracia i siostry — **miłość w nowym świecie jest czymś pięknym i błogosławionym**.
Ale nie zapominajmy, że wszystko ma swój czas — i nie chodzi o to, żeby już pierwszego dnia po zmartwychwstaniu zapisać się na "Kurs dla młodych par"... z dopiskiem: "na cito".
Niech iskry miłości pojawiają się stopniowo — jak pierwsze winogrona na nowo posadzonej latorośli — a nie jak pożar krzaka gorejącego bez kontroli!
---
Niech Jehowa błogosławi Wasze serca i sprawi, że randki będą źródłem radości — nie zgorszenia dla starszych i aniołów patrolujących 😉.
Z serdeczną, uśmiechniętą miłością,
Ciało Kierownicze Świadków Jehowy
---
1️⃣ **
„Hejka! Może dziś wieczorem pokażesz mi swoje... zwoje?”**
*— System notuje +1 za dwuznaczność biblijną. Użytkownik kierowany na 10 stron pisemnego pokajania.*
---
2️⃣ **
„Widzę, że masz w profilu: ‘znawczyni Pieśni nad Pieśniami’... Może byś mi coś... zacytowała?”**
*— Flirt zaawansowany. Kurs "Granice interpretacji Pisma Świętego" - natychmiastowy.*
---
3️⃣ **
„Mój namiot stoi blisko źródła... Chcesz wpaść na herbatkę z mirry?”**
*— Próba zaproszenia do namiotu — alert. Starsi zostają powiadomieni automatycznie.*
---
4️⃣ **
„Twoje oczy są jak dwa źródła w ogrodzie zamkniętym... A może byśmy ten ogród lekko otwarli?”**
*— Zakazana poezja. Użytkownik traci prawo do poetyckich opisów na 6 miesięcy.*
---
5️⃣ **
„Jestem bratem dojrzałym... w każdym znaczeniu tego słowa 
”**
*— System: "Stop! Zbyt śmiałe sugestie!" — automatyczny filtr + kurs "Pokora i skromność w Nowym Świecie".*
---
6️⃣ **
„Gdybyś chciała, mogę osobiście pokazać ci wszystkie drzewa w ogrodzie... bez wyjątku.”**
*— Dwuznaczność na poziomie rajskim. Zgłoszenie do anioła opiekuna.*
---
7️⃣ **
„Czy masz ochotę na wspólne... studiowanie Pieśni nad Pieśniami? Mam wygodne łoże z cedru…”**
*— ALERT! Słowo „łoże” uruchamia czerwoną lampkę systemową. Konto tymczasowo zawieszone.*
---
8️⃣ **
„Widziałem twój profil... Masz piękne... owoce ducha.”**
*— Przesadna kokieteria. Użytkownik dostaje ostrzeżenie: "Pochwały tylko w granicach zdrowego rozsądku!"*
---
9️⃣ **
„Mogę cię zabrać na przejażdżkę moim rydwanem. Bez trzeciego koła... 
”**
*— Flirt motoryzacyjny. System wykrywa dwuznaczność. 5 dni zakazu wysyłania wiadomości prywatnych.*
---
🔟 **
„Czy po sobotnim zebraniu... zaszlibyśmy na chwilę do twojego sadu? Z dala od braci...”**
*— Próba ukrytej randki. System automatycznie informuje starszych i zapisuje użytkownika na listę "romantycznych ryzykantów".*
---
Bracia i siostry — **niech Wasze wiadomości będą czyste, przejrzyste i pełne szacunku!**
Jehowa patrzy... a aniołowie patrolują (i mają bardzo szybkie łącze w "Nowym Początek+") 😄