Nie zetknęłam się z takim wątkiem, a jak już jest to proszę o przeniesienie do niego lub usunięcie mojego wątku (wg uznania moderatorów).
Bez względu na to jak długo ktoś rozmawiał ze świadkami usłyszał teksty: "podam Ci/Panu/Pani (czy komu tam) przykład...", "odpowiedz, podając przykład..." czy tym podobne. Podejrzewam że większość z Nas również się nimi posługiwała, by lepiej przedstawić temat, a słuchacz na pewno zrozumiał co mamy do przekazania.
np. z wykładu nadzorcy jak ważne jest składanie sprawozdań: "nasze sprawozdania ze służby to cegiełki, które budują mur (później słyszałam w wersji z domem), jak taki mur będzie wyglądać i jak silny będzie gdy zabraknie jednej cegiełki, nawet najmniejszej, czy to nie będzie słaby punkt?" (nie napisałam słowo w słowo, słyszałam to kilka lat temu, sens pozostał taki sam). Przykładów zwłaszcza w ostatnim czasie słyszałam bardzo dużo, szkoda że nie zapamiętałam ich, bo by niezła książka powstała.
Ciekawa jestem jakie przykłady słyszeliście, jakie były według Was najbardziej absurdalne/śmieszne, a jakie były Wasze ulubione.