Ja zwróciłem przy okazji uwagę na jeszcze jedną rzecz:
W kontekście chowania się w piwnicy. Zobaczcie,
jak ta myśl o dwóch na jednym posłaniu zostaje wprowadzona:
"Ten, który zabiegać będzie o życie swoje, by je zachować,
utraci je, a kto je utraci, odzyska je. Powiadam wam:
Tej nocy dwaj będą na jednym łożu, jeden będzie zabrany,
a drugi pozostawiony" [Biblia Warszawska, Łk 17:33,34]
Jak to się ma do wizji piwnicy z filmiku na kongresy?
Ja to widzę tak, że oni już teraz mówią, że będą siedzieć w piwnicach. Być może będzie to też pochodną upraszczania życia, bo jak wszyscy sprzedadzą swoje domy i apartamenty, to siłą rzeczy zejdą do suteren. No więc bądą w piwnicach. Bóg lubi porządek, więc zapewne powstaną niedługo mapki piwnic. Oni wiedzą, że WtsAchive wszystko znajdzie w sieci, więc są spokojni, bo mają pewność, że te mapki będą upublicznione, czyli nie będzie tak, że oni się tam chowają.
Trochę się chowają, trochę nie - tak, żeby nikt się nie połapał i żeby zawsze można było wyjść z twarzą. Jednym powiedzą, że bóg zalecił być chytrym niczym lis i się chowali, a drugim powiedzą, że wcale się nie ukrywali, bo wiedzieli, że bóg ich uratuje.
Mam też teorię, że jak zaatakuje ich zomo, to tak jakby stracili życie, więc finalnie je zyskali.
Martwi mnie natomiast to, że w tych piwnicach będzie dwóch na jednym łóżku. Biblia nie precyzuje, czy w każdej piwnicy po jednej parze, czy też więcej. W sumie licowałoby to z faktem, że w każdej społeczności są przedstawiciele różnych orientacji.
Jeszcze nie wiem, którą z zasad należy zastosować by obliczyć liczbę par per piwnica, ale może coś w ten deseń: kubatura piwnicy x liczba głosicieli / powierzchnia łóżka?
Może być coś na rzeczy z propozycją Matusa, bo organizacja zaleca być ciągle aktywnym w dziele...