Kult przedmiotów istnieje wszędzie nawet u ateistów.Spytaj Stanisława ile kultowych przedmiotów widział u mnie w domu.
Masz niesprawdzone informacje. Jestem ateista i nie prowadzę w przeciwieństwie do katolików kultu przedmiotów. A że Ty jako katolik nie masz w domu "świętych" figurek, to jesteś chyba wyjątkiem. Rozumiem, że krzyżyka który wystawiasz jak ksiądz odwiedza Twój dom po kolędzie też nie masz. Bo to też jest przedmiot kultu.
A wracając do tematu. Jeszcze jedna doktryna, której na inię...woda święcona. Czy zwykła woda po odmówieniu nad nią jakiejś regułki nabiera nadprzyrodzonych właściwości?
Poczytaj, w internecie pełno informacji.
Masz inne święte przedmioty. Komórki, laptopy, auta itp.
Tak tylko to są informacje na podstawie dogmatów kościelnych i do mnie to nie przemawia. Wolę naukowe opracowanie. Bardziej do mnie przemawia. http://wiadomosci.dziennik.pl/nauka/artykuly/438210,nauka-swieta-woda-biologicznie-skazona.html
A Ty czcisz swoją komórkę, laptopa i auto.
Uważam że tak i to obowiązuje na zawsze. Przykład skąd moje przekonanie....Gdy ksiądz chodzi po kolędzie, teściowa zaczyna po całym domu szukać wody święconej. Nalewam jej z kranu na talerzyk i daję....pyta a skąd masz wodę? Jak to skąd...z kranu.Na co ona stwierdza, że to nie jest święcona. A więc ją uświadamiam.....jak oddawali wodociąg była msza? Była.Ksiądz święcił całą studnię i wszystkie urządzenia? Święcił. A więc woda jest święcona. Jakie to proste.
Tazla!!! Jestem katoliczką, ale kupuję to i podaję dalej, a przy najbliższej kolędzie sprzedam księdzu .
Jasny gwint. To u mnie było to samo, też ksiądz święcił wodociąg. Tylko czy tej poświęconej można używać do spłukiwania toalety? Chyba można bo oczyszczalnia też dostała pokropek