Gdzie i skąd usunięto fragmenty o obrazach.
1. Pokaż źródło, że było.
2. Pokaż źródło, że usunięto.
Byłem wychowany w wierze katolickiej, Mam wszystkie ichnie sakramenty (oprócz ostatniego namaszczenia
). I nigdy nie widziałem w dziesięciorgu przykazań w wersji KK odniesienia, żeby: Wyjścia 20,4-5
Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. 5 Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą. Pokaż mi proszę że w dekalogu przerobionym przez KK jest ten zapis. Moim zdaniem wszyscy (albo prawie wszyscy) którzy uczestniczą w pielgrzymkach do Częstochowy do obrazy Marii matki Jezusa, nie wiedzą że taki zapis istnieje. A nikt z kościelnych notabli, niestety nawet nie pomyśli żeby lud oświecić.
To jest dekalog w wersji KK.
Dziesięć przykazań Bożych:
Ja jestem Pan, twój Bóg, który cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli.
1. Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną.
2. Nie będziesz brał imienia Pana, Boga swego, nadaremnie.
3. Pamiętaj, abyś dzień święty święcił.
4.Czcij ojca swego i matkę swoją.
5. Nie zabijaj.
6. Nie cudzołóż.
7. Nie kradnij.
8.Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu.
9. Nie pożądaj żony bliźniego swego.
10. Ani żadnej rzeczy, która jego jest.
Które przykazanie mówi, żeby nie kłaniać się przed obrazkiem namalowanym przez kogoś, albo przed kawałkiem drewna z którego jakiś rzeźbiarz wyrzeźbił jakąś postać?