Jeśli ktoś miał jeszcze wątpliwości co do tego, czy Świadkowie Jehowy to sekta...
Przedstawiam Wam formularz pt.
"Ślubowanie posłuszeństwa i ubóstwa Wspólnocie Specjalnych Sług Pełnoczasowych Świadków Jehowy". Taki formularz podpisuje każdy, kto wstępuje w szeregi pionierów specjalnych, pracowników Betel bądź nadzorców obwodu. Jego treść jest... jak by to powiedzieć - lekko kontrowersyjna. Od dawna wiemy, że Towarzystwo Strażnica wymaga od swoich pracowników całkowitego, bezwarunkowego posłuszeństwa, ale gdy człowiek ma to na piśmie i to jeszcze w takiej formie, to nabiera to nowego znaczenia.
Formularz został przetłumaczony przeze mnie
z oryginału w jęz. angielskim. Warto też zaznaczyć, że angielska nazwa tej "Wspólnoty" to "Order", co tłumaczy się również na "Zakon". Wielu Ex-ŚJ widząc ten dokument i tę nazwę było, lekko mówiąc,
zszokowanych. Użyłem jednak nazwy "Wspólnota", ponieważ tej nazwy używa Towarzystwo Strażnica w polskich wersjach formularzy (np. we
wniosku o przyjęcie do Betel) .
Jako zamianowany sługa, całkowicie oddany Jehowie Bogu, uroczyście ślubuję moje pragnienie by zostać członkiem ogólnoświatowej Wspólnoty Specjalnych Sług Pełnoczasowych Świadków Jehowy (dalej: "Wspólnoty"). Ślubuję, co następuje:
- Będąc członkiem Wspólnoty będę prowadził proste, wolne od materializmu życie zgodnie z tradycją utrzymywaną przez członków Wspólnoty
- W duchu natchnionych słów proroka Izajasza (Iz. 6:8) i proroczej zapowiedzi psalmisty (Psalm 110:3) zgłaszam się do wykonywania jakiegokolwiek przydzielonego mi zadania mającego na celu poszerzanie interesów Królestwa w jakimkolwiek miejscu, do którego zostanę przydzielony przez Wspólnotę
- Będę posłuszny teokratycznym postanowieniom wyłożonym członkom Wspólnoty (Hebr. 13:17)
- Poświęcę całkowicie mój czas i wysiłki na wypełnianie przydzielonych mi zadań
- Wstrzymam się bycia zatrudnionym w świeckiej pracy bez pozwolenia Wspólnoty
- Będę oddawał lokalnej jednostce organizacyjnej Wspólnoty wszelki dochód otrzymany za wykonywanie jakichkolwiek zadań lub osobistych prac ponad środki niezbędne mi do życia, chyba że zostanę zwolniony z przysięgi przez Wspólnotę
- Przyjmę środki do życia przeznaczone dla członków Wspólnoty (w tym pożywienie, zakwaterowanie, zwrot kosztów i inne) w kraju w którym będę służył, niezależnie od powierzonej mi odpowiedzialności bądź wartości wypełnianych przeze mnie zadań
- Będę zadowolony i usatysfakcjonowany ze skromnego wsparcia które otrzymam od Wspólnoty tak długo, jak będę pełnił przywilej służby we Wspólnocie i nie będę oczekiwał żadnej rekompensaty w razie gdybym opuścił Wspólnotę lub gdy Wspólnota zdecyduje, że nie kwalifikuję się już by pełnić służbę we Wspólnocie (Mateusza 6:30-33; 1 Tymoteusza 6:6-8; Hebrajczyków 13:5)
- Będę posłuszny zasadom zawartym w natchnionym Słowie Bożym, Biblii, w publikacjach Świadków Jehowy i w wytycznych udzielanych przez Wspólnotę, a także będę stosował się do zaleceń Ciała Kierowniczego Świadków Jehowy
- Zaakceptuję każdą decyzję Wspólnoty dotyczącą mojej osoby odnośnie mojego członkostwa