Najwięksi i najbardziej znani odstępcy to całe CK.
Marzy mi się,aby bracia starsi,obwodowi i inni przygotowali coś wielkiego.Aby po cichaczu zjednoczyli się i w jednym monencie zaatakowali CK,udowadniając im odejscie od nauk biblijnych,destruktywnego wpływu starych świateł,które doprowadziły do rozłamów,podziałów,wykluczeń,rozbicia rodzin.To musiało by być zrobione w jednym momencie na kongresach,spotkaniach starszych poprzez wygłoszenie oświadczenia,rozdaniu i wysłaniu listów do jak największej ilości braci,sióstr w zborach i biurach oddziału.
Pojedynczym osobom łatwo zamknąć usta i sprawić aby ich głos nie był słyszalny.Zrobienie czegoś na wielką skalę,przzez braci na ''stanowiskach'' i z autorytetem zapoczątkowałoby wielki zmiany.
Chciałbym widzieć jak ci z CK są przed komitetem sądowniczym i każdy z nich po kolei jest wykluczany.
Jak wiemy wolno nie zgadzać się z nowym światłem lub mieć jakieś swoje zrozumienie biblii,tylko,że nie wolno dzielić sie z tym z innymi.Może okazać się,że wielu Starszych,obwodowych kryje się z wlasnymi poglądami,bojąc się wykluczenia.W ''kupie'' siła.
Czy ktoś miał odwagę wprost na komitecie powiedzieć ,że to CK należy upomnieć lub wykluczyć za odstępcze nauki?
Na całym świecie są bracia,którzy myślą podobnie jak my.Ktoś musiałby ich zjednoczyć i wyznaczyć plan działania.
Osoby myślące o odłączeniu ,które mają zamiar przejść przezz komitet sądowniczy mogłyby zapamiętać(zapisać)ten tekst i odczytać im braciom i zadać im pytanie dlaczego słuchaję się odstepców.
„Z czym się wiąże unikanie fałszywych nauczycieli? Nie przyjmujemy ich w naszych domach ani ich nie pozdrawiamy. Nie czytamy ich literatury, nie oglądamy programów telewizyjnych z ich udziałem, nie przeglądamy ich stron internetowych ani nie dodajemy komentarzy na ich blogach. Z czego wynika taka stanowcza postawa? Z miłości. Kochamy „Boga prawdy”, dlatego nie interesują nas pokrętne nauki, które przeczą Jego prawdomównemu Słowu/ (…) Niezależnie od tego, co mówią fałszywi nauczyciele, nie będziemy za nimi podążać!” – Strażnica z 15 lipca 2011 „Czy usłuchasz wyraźnych ostrzeżeń Jehowy?”