Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

coma i 5 Gości przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Czy Watchtower powoli bankrutuje?  (Przeczytany 257 razy)

Offline janeczek

Czy Watchtower powoli bankrutuje?
« dnia: 08 Sierpień, 2026, 01:13 »
Przypomnienia na sierpień 2026 i abonament odczytali w tym tygodniu, i nowość jest to że nie ma ulgi dla biedniejszych zborów.
Każdy ma minimum płacić, a dzieci mają być zachęcane żeby finansowo wielbić Jehowę.
Jak słyszałem na zebranku to mnie zdziwiło a łatwo nie jest żeby ORG mnie zaskoczył skąd taki agresywny język, kasa i tyle zero dawnego według możliwość mniejszej wpłaty abonamentu za głosiciela.
W USA też taki list te filmy mają polskiego lektora w ustawieniach.
Są kraje że opływają w kasę ale i są gdzie mają straty, bo muszą czapę administracyjną trzymają NO za darmo nie pracują jak i Betel, w Polsce jeszcze ubezpieczenie w połowie płatne przez sektę Jehowych to stał spory rosnący koszt.
Widziałem zbory z tą ulgą abonamentową, dużo głosicieli dzieci i zainteresowani z rodzin tam kasy nie wyciągniesz bo zawsze możesz stracić głosiciele zbyt naciskając.
Stałe koszty mogą ich przygnieść a przyrostu brak, wręcz przeciwnie byłem na 11 pogrzebach w tym roku osób z organizacji, co roku więcej wiek to determinuje głosicieli.
Ale w Polsce taka drapieżność o kasę bokiem może im wyjść, pamiętam  lata 80 90 jaki kościół KK tylko pieniądze liczy ich stała narracja , nie to co organizacja Jehowy.  Not a valid youtube URL     
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpień, 2026, 01:17 wysłana przez janeczek »
PAŚCIE TRZODĘ BOŻĄ 
Publikacja ta jest poufna i chroniona prawem autorskim.  Ktoś dobrowolnie przyjmuje krew należy podać w zborze że winowajca odłączył się

Offline Lubie_Truskawki

Odp: Czy Watchtower powoli bankrutuje?
« Odpowiedź #1 dnia: Dzisiaj o 09:44 »
Sluchanie tych kanalow (zwlaszcza Kim & Mikey) to tak jak zasieganie porad medycznych od Mgr Inz - Zieby (co ciekawe mam ten sam tytul - i gowno sie na medycynie znam - nie ucza tam tego).

To sa kanaly wrozace koniec jw tak samo jak jw wrozy koniec swiata. Foliarstwo, naciaganie faktow, myslenie zycznieowe i zwyczajne bzdury...

Offline donadams

Odp: Czy Watchtower powoli bankrutuje?
« Odpowiedź #2 dnia: Dzisiaj o 20:07 »
Dokładnie tak.

Nie mogę też nie zauważyć, że pojęcie "bankructwa" w przypadku organizacji religijnej jest niezastosowalne, ponieważ organizacja nie działa według reguł wolnorynkowych, nie jest to też firma, która może stać się niewypłacalna. Niewypłacalna względem kogo? Tych około 20 000 "sług pełnoczasowych", którym dają miesięcznie jakieś ochłapy? Przy obecnym trendzie można dalej ograniczać liczbę personelu i w zasadzie końca tutaj nie widać.

Kredytów nie mają, finansują się z własnych środków. Potężny portfel nieruchomości na całym świecie, których utrzymanie niemalże nic nie kosztuje - nawet podatku od nieruchomości nie płacą.

Ja w tych wszystkich rewelacjach widzę jedynie postępującą optymalizację finansową. Jakie stałe koszty mają ich przygnieść?

Musicie się zdecydować, Orędownicy Upadku Orga, bo albo czytam, że jakieś "miliardy" przez nich płyną i to jest "idealna maszynka do pieniędzy", "zwykła korporacja" i co nie tylko, albo zaraz wchodzi druga narracja, że to już koniec i te "miliardy" się już nie liczą. Niedługo pewnie wróci temat sprzedaży sal i budowy nowych i znów będzie pisanie, że to "zwykła deweloperka" i na jakiś czas organizacja już nie będzie "bankrutować".

Wiecie co? Przypomina mi to studium Strażnicy. Tam też tak było, że jak był artykuł o głoszeniu, to wszyscy zapominali o wdowach. Jak był artykuł o wdowach, to wszyscy zapominali o głoszeniu. Czy serio tak ciężko jest stworzyć trochę bardziej złożony obraz organizacji niż ciągłe wychylanie się od finansowej zapaści do miliardów na kajmanach?
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.