Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Pytanie biblijne 67- gdzie napisano w zwoju o Jezusie ?  (Przeczytany 354 razy)

Offline ROB660

• Głosiciel
  • Polubień: 14
  • odłączony od wielu lat
    • KALENDARZ BIBLIJNY
Ps 40:8 napisano
Wtedy powiedziałem: «Oto przychodzę;w zwoju księgi o mnie napisano:
Słowa te przytoczył ap.Paweł w Hebrajczyków 10:5 Przeto przychodząc na świat, a 7 wers
 Wtedy rzekłem: Oto idę w zwoju księgi napisano o Mnie -
abym spełniał wolę Twoją, Boże.
No właśnie
w zwoju księgi napisano o Mnie
Pytanie do Was ( bo mimo poszukiwań nie mogę znaleźć) odpowiedzi

GDZIE ZNAJDUJE SIĘ WERSET  ZWOJU O JEZUSIE - w zwoju księgi napisano o Mnie

analizując te fragmenty chodzi o moment chrztu Jezusa bo wtedy rozpoczął działalność (łuk 3:23)
2

Offline Światus

Odp: Pytanie biblijne 67- gdzie napisano w zwoju o Jezusie ?
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Maj, 2026, 21:15 »
(Pwt 17,18-19).

"Gdy zasiądzie na królewskim swym tronie, sporządzi sobie na zwoju odpis tego Prawa [...]. Będzie go miał przy sobie i będzie go czytał po wszystkie dni swego życia, aby się uczył bać Pana, Boga swego, strzegąc wszystkich słów tego Prawa"
Kto rzeczywiście jest niewolnikiem wiernym i roztropnym. Ale gdyby ten niewolnik okazał się zły...

Offline Stanisław Klocek

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Maj, 2026, 07:32 »
Ps 40:8 napisano (...)
GDZIE ZNAJDUJE SIĘ WERSET  ZWOJU O JEZUSIE - w zwoju księgi napisano o Mnie
Łuk 24:15-16 jest opis, gdy zmartwychwstały Jezus podchodzi do dwu podrużnych, którzy rozmawiają o nim, i przyłącza się do ich rozmowy, ale oni Jezusa nie rozpoznali. Natomiast Łuk 24:44 Jezus ujawnia się im w następujący sposób:A potem rzekł do nich: Oto słowa, które powiedziałem do was kiedy jeszcze byłem z wami: Musi się wypełnić wszystko, co jest napisane o Mnie w Prawie Mojżeszowym, u Proroków i w Psalmach. Komentując: Zarówno Jezus jak i późniejsi pisarze starali się dopasować wersety prorocze z ST tak, aby przekonywać, że spełniają się na Jezusie, chociaż liczne wogóle nie miały miejsca.

Offline ROB660

• Głosiciel
  • odłączony od wielu lat
    • KALENDARZ BIBLIJNY
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Maj, 2026, 08:44 »
Dzięki za odpowiedzi
Wg mnie tel konkretny zapis wskazuje na rozpoczęcie służby przez Jezusa - więc musi zawierać konkretną wskazówkę co do jego chrztu
Łukasz właśnie wskazuje po chrzcie "gdy rozpoczął działalność miał lat OKOŁO 30"- czyli więcej albo mniej 
2

Offline ROB660

• Głosiciel
  • odłączony od wielu lat
    • KALENDARZ BIBLIJNY
« Odpowiedź #4 dnia: Dzisiaj o 16:02 »
Jezus został ochrzczony 29 Tiszri (ok. Listopad ) 4097 AM.

2

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
  • Polubień: 9123
  • Psychomanipulacja owieczek # wielkiej wieży(Ww)
« Odpowiedź #5 dnia: Dzisiaj o 17:42 »
Jezus został ochrzczony 29 Tiszri (ok. Listopad ) 4097 AM.
Stwierdzenie, że Jezus został ochrzczony 29 Tiszri 4097 roku AM (około listopada), zawiera poważne błędy historyczne i kalendarzowe. Skrót AM oznacza lata liczone od stworzenia świata według tradycji żydowskiej, co oznacza, że rok 4097 AM odpowiada 336 rokowi naszej ery.
Jest to data błędna, ponieważ Jezus przyjął chrzest około 26–29 roku naszej ery, czyli w okolicach 3789 roku AM.
Podana data spóźnia się więc o ponad 300 lat i przenosi wydarzenie w czasy cesarza Konstantyna Wielkiego.
Dodatkowo miesiąc Tiszri przypada na wrzesień lub październik, a nie na listopad, co stanowi kolejną sprzeczność.
Ostatecznie ani Ewangelie, ani żadne inne źródła historyczne nie podają dokładnego dnia ani miesiąca chrztu Jezusa, a jedynie ogólny rok panowania cesarza Tyberiusza.