Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Pytanie biblijne 66 Czy Jezus byłł na święcie chanuka którego nie ma w Biblii ?  (Przeczytany 20 razy)

Offline ROB660

• Głosiciel
  • Polubień: 14
  • odłączony od wielu lat
    • KALENDARZ BIBLIJNY
Tak , Jezus uczęszczał na Poświęcenia (Chanuka) przynajmniej raz (J10:22 w roku 32ne) a bardzo prawdopodobne że był również 2 raz (J5:1 w roku 30ne). Nie ma wzmianki o roku 31 ale również prawdopodobne że był na tym święcie .
Dlaczego to istotne ?
Święto Poświęcenia (Chanuka) nie występuje w Biblii i jedynym źródłem informacji na ten temat jest 1 i 2 ks. Machabejska (apokryf)
W przeciwieństwie do obowiązkowych świąt, wynikających z Biblii (2Moj 34:23)
chodzi o :
- Święto Paschy
- Święto 50-tnicy
- Święto Namiotów
Na tych świętach każdy Żyd musiał być, także Jezus czy Jan Chrzciciel a kobiety mogły ale nie musiały być
Warto zauważyć że było jeszcze jedno święto biblijne Purim na które (nie ma wzmianki) Jezus w ogóle nie chodził

Dlaczego Jezus wyeksponował tak św. poświęcenia ?
1. Aby zwrócić uwagę chrześcijan na 11 rozdział Daniela o królu płn i płd bo ten okres 1 spełnienia opisują 1 i 2 Mach.
2. Aby przybliżyć zrozumienie swojej wypowiedzi o "ochydzie spustoszenia"Mt 24:15 , która jest opisana w tych apokryfach
3. Aby przybliżyć potencjalne warunki wielkiego ucisku - który opisany w tych księgach
4  Aby zwrócić uwagę że 11 rozdział Daniela i opisy bestii to nie tylko przeszłość ale realna przepowiednia czasów wielkiego ucisku
2

Offline Profesor Tutka

Nadaszyniak,na próżno zaciemniasz obraz,wiemy kim naprawdę jesteś.To moja osobista ocena.

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
  • Polubień: 9113
  • Psychomanipulacja owieczek # wielkiej wieży(Ww)
Nadaszyniak,na próżno zaciemniasz obraz,wiemy kim naprawdę jesteś.To moja osobista ocena.
Witaj Profesor Tutka - więc kim jest Nadarzyniak?  piszesz w imieniu wszystkich forumowiczów, więc mnie oświeć - pozdrawiam