Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: ile mogę mieć żon wg biblijnego prawa?  (Przeczytany 424 razy)

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
  • Polubień: 9044
  • Psychomanipulacja owieczek # wielkiej wieży(Ww)
Odp: ile mogę mieć żon wg biblijnego prawa?
« Odpowiedź #15 dnia: Wczoraj o 17:44 »
Drogi Gandalfie Szary,
proszę, nie denerwuj się, ale uważam, że w tej kwestii nie masz racji. W Nowym Testamencie nigdzie nie znajdujemy jednoznacznego zakazu posiadania więcej niż jednej żony — wyjątek dotyczy jedynie diakonów i biskupów. Sama formuła „powinien być mężem jednej żony” sugeruje, że przypadki wielożeństwa były znane i realne.

W 1 Kor 7:2 apostoł Paweł wskazuje na zagrożenie rozpustą i proponuje rozwiązanie: „niech każdy ma swoją żonę”, aby nie ulegać pokusom. Jest to jednak raczej praktyczna wskazówka niż wyraźne ograniczenie liczby żon.

Podobnie List do Efezjan mówi, że mężczyzna opuści ojca i matkę i połączy się ze swoją żoną, stając się z nią jednym ciałem. Oznacza to głęboką więź miłości i szacunku wobec żony. Zasada ta mogłaby — przynajmniej teoretycznie — odnosić się do każdej z żon w przypadku wielożeństwa, tak jak naucza o tym Koran.

Nie ma więc w Nowym Testamencie jednoznacznego stwierdzenia w rodzaju: „nie wolno mieć więcej niż jednej żony”. Warto też zauważyć, że Nowy Testament nie miał na celu zniesienia Starego, lecz jego wypełnienie, co podkreśla sam Jezus w Mt 5:17.
Witaj Andrzejku; Oj, oj, oj, ... przesadziłeś z interpretacją

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5456
  • Najbardziej boję się fanatyków.
« Odpowiedź #16 dnia: Wczoraj o 19:10 »
To nie interpretacja, to nadinterpretacja naciągnięta jak guma w majtkach >:D Andrzejkowi marzy się chrześcijaństwo zintegrowane z islamem  >:D
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 19:12 wysłana przez Gandalf Szary »
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline Nemo

• El Kapitan
  • Polubień: 14711
  • Często pod wiatr. Ale zawsze własnym kursem.
« Odpowiedź #17 dnia: Wczoraj o 20:24 »
Pamiętam jak jeszcze na starym Watchtower forum które prowadził niejaki Mictlan, był taki jeden gość. Codziennie trollował i wstawiał tekst dzienny ze swoją interpretacją. Ile on za to dostawał łomotu od innych użytkowników to nie wspomnę. A i tak niezmordowanie codziennie walił tekstem dziennym. Możecie sobie wyobrazić jak to działało na byłych śJ. Zapomniałem tylko jaki on miał nick. To chyba była jakaś jego misja. Widzę tutaj podobną sytuację z Andrzejkiem vel Robem. Ale tak jak napisał gość co lubi truskawki. Najlepiej chyba ignorować. Wreszcie się znudzi.
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 20:27 wysłana przez Nemo »
Niemądrym jest być zbyt pewnym własnej wiedzy. Zdrowo jest pamiętać, że najsilniejszy może osłabnąć, a najmądrzejszy się mylić.
Mahatma Gandhi

Offline Andrzejek

« Odpowiedź #18 dnia: Dzisiaj o 09:39 »
Koledzy. Przypomnijcie sobie przesłanie Mt 5:17 - Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. A teraz przypomnijcie sobie, co mówi Prawo, czyli Tanach na temat dopuszczalnej ilości żon. Prawo Tory nie mówi wprost: „wolno mieć X żon”. W wielu narracjach biblijnych poligynia (wielożeństwo) jest po prostu zakładana jako istniejąca praktyka. To pokazuje, że w ramach Tanachu wielożeństwo nie jest samo w sobie zakazane ani polecane. A Jezus był przecież Żydem a nie chrześcijaninem.

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #19 dnia: Dzisiaj o 16:05 »
Koledzy. Przypomnijcie sobie przesłanie Mt 5:17 - Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. A teraz przypomnijcie sobie, co mówi Prawo, czyli Tanach na temat dopuszczalnej ilości żon. Prawo Tory nie mówi wprost: „wolno mieć X żon”. W wielu narracjach biblijnych poligynia (wielożeństwo) jest po prostu zakładana jako istniejąca praktyka. To pokazuje, że w ramach Tanachu wielożeństwo nie jest samo w sobie zakazane ani polecane. A Jezus był przecież Żydem a nie chrześcijaninem.
[/b][/i][/b][/i]

I co? Jezus propagował prawo i tradycję żydowską? Ten werset który przytoczyłeś temu zaprzecza. A to są kolejne, że prawo Mojżeszowe nie obowiązuje, a JCH był końcem prawa:

Rzym 10: 4 - Albowiem końcem zakonu jest Chrystus, aby był usprawiedliwiony każdy, kto wierzy.

Gal 3:23-24 - Zanim zaś przyszła wiara, byliśmy wspólnie zamknięci i trzymani pod strażą zakonu, dopóki wiara nie została objawiona. Tak więc zakon był naszym przewodnikiem do Chrystusa, abyśmy z wiary zostali usprawiedliwieni.

Kol 2:13-14 - I was, którzy umarliście w grzechach i w nieobrzezanym ciele waszym, wespół z nim ożywił, odpuściwszy nam wszystkie grzechy; Wymazał obciążający nas list dłużny, który się zwracał przeciwko nam ze swoimi wymaganiami, i usunął go, przybiwszy go do krzyża;

Efezjan 2:15 - On zniósł zakon przykazań i przepisów, aby czyniąc pokój, stworzyć w sobie samym z dwóch jednego nowego człowieka

Heb 7:18-19 - A przeto poprzednie przykazanie zostaje usunięte z powodu jego słabości i nieużyteczności, Gdyż zakon nie przywiódł niczego do doskonałości, z drugiej zaś strony wzbudzona zostaje lepsza nadzieja, przez którą zbliżamy się do Boga.

Bzdury piszesz, a przedstawiasz się jako znawca PŚ.
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline Fantom

« Odpowiedź #20 dnia: Dzisiaj o 18:15 »
@Andrzejek  Czy dzisiaj w judaizmie jest wielożeństwo? Czy to prawda,że na ponad dwa tysiące żonatych rabinów wymienianych w Talmudzie, każdy miał tylko jedną żonę?
''Brak sprzeciwu wobec błędu jest jego zatwierdzeniem, a niebronienie prawdy oznacza jej tłumienie''
 Ignoruję: Tusia,tomek_s

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #21 dnia: Dzisiaj o 20:20 »
@Andrzejek  Czy dzisiaj w judaizmie jest wielożeństwo? Czy to prawda,że na ponad dwa tysiące żonatych rabinów wymienianych w Talmudzie, każdy miał tylko jedną żonę?
Andrzej po prostu poluje na dziesięć żon. Taki mały haremik pod egidą chrześcijaństwa. Pewnie ma na oku pięć głupich i pięć mądrych panien. Te mądre nie chcą za Andrzeja wyjść, bo nie akceptują poligamii, więc Andrzej szuka argumentów aby je przekonać :P
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 20:22 wysłana przez Gandalf Szary »

Johann Wolfgang Gothe,