Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Zajęcia duchowe  (Przeczytany 430 razy)

Offline NieZnaPrawdy

• Pionier specjalny
  • Polubień: 2607
  • Między ślepymi jednooki królem
Zajęcia duchowe
« dnia: 03 Styczeń, 2026, 14:07 »
STRAŻNICA — WYDANIE DO STUDIUM Marzec 2026
18-24 MAJA 2026 Nie daj się rozproszyć!    Artykuł do studium w tygodniu od 18 do 24 maja 2026 roku.
https://www.jw.org/pl/biblioteka/czasopisma/stra%C5%BCnica-do-studium-marzec-2026/Nie-daj-si%C4%99-rozproszy%C4%87/

Paragraf 2
"Wszyscy mamy dużo ważnych zajęć. Jednak jako słudzy Jehowy wiemy, że najważniejsze są zajęcia duchowe* (Mat. 6:33). "

Kluczem do tego artykułu jest ta mała gwiazdka.

"DODATKOWE WYJAŚNIENIE: Określenie „zajęcia duchowe” odnosi się do wszystkiego, co ma bezpośredni związek z oddawaniem czci Jehowie. Chodzi na przykład o studiowanie Biblii, udział w zebraniach, rodzinnym wielbieniu i służbie kaznodziejskiej, o konserwację i budowę miejsc wielbienia, wspieranie akcji pomocy, prace związane z organizowaniem kongresów czy służbę w Betel."

Pozwoliłem sobie na przeredagowanie tekstu i wstawienie wzmianki o budowlance w miejsce spraw duchowych, bo przecież to, między innymi, maił na myśli autor tekstu.

Par. 1
GŁÓWNA MYŚL
Co robić, żeby skupiać się na zajęciach konserwacji i budowy miejsc wielbienia mimo wielu rzeczy, które mogłyby rozproszyć naszą uwagę.

Par. 2
Wszyscy mamy dużo ważnych zajęć. Jednak jako słudzy Jehowy wiemy, że najważniejsze są zajęcia konserwacji i budowy miejsc wielbienia

Par. 8
Co sprawiło, że Jezus nie dał się rozproszyć? Trzy rzeczy. Po pierwsze, przyswoił sobie sposób myślenia Jehowy (Jana 8:28; 14:9). Po drugie, był bardzo zajęty sprawami konserwacji i budowy miejsc wielbienia (Mat. 9:35). 

Par. 12
Stale angażujmy się w zajęcia konserwacji i budowy miejsc wielbienia.
.......
Kiedy w ten sposób zaspokajamy swoje potrzeby konserwacji i budowy miejsc wielbienia — potrzeby, z którymi Jehowa nas stworzył — jesteśmy szczęśliwi (odczytaj Mateusza 5:3).

Par. 13
Dzięki temu będziemy mieć więcej sił i energii, żeby angażować się w zajęcia konserwacji i budowy miejsc wielbienia.

Par. 14
Angażowanie się w zajęcia  konserwacji i budowy miejsc wielbienia pomaga nam zachowywać zrównoważone spojrzenie na czasy, w których żyjemy.

Par. 20
Jeśli nie damy się rozproszyć i odciągnąć od naszych zajęć konserwacji i budowy miejsc wielbienia, odniesiemy wiele korzyści (Izaj. 48:17).
.................
I nie będziemy skupiać się w życiu na rozrywce i wypoczynku. Dlatego róbmy, co możemy, żeby uczyć się myśleć tak jak Jehowa, stale angażować się w zajęcia konserwacji i budowy miejsc wielbienia i nigdy nie zapominać, co jest naprawdę ważne.

Offline Światus

Odp: Zajęcia duchowe
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Styczeń, 2026, 16:48 »
Ja też zwróciłem uwagę na konserwację Sal Królestwa. Ciekawe, że sprzątanie to też zajęcia duchowe.  :D
Niektórzy mówią "Odpocznę po śmierci". CK podąża za tą doniosłą myślą.
Przysłowie, które jest mądrością narodów, twierdzi, że "Głupiego robota się trzyma".  ;D
Czy warto zrywać relacje z powodu omylnej Strażnicy?

Offline NNN

• Pionier specjalny
  • Polubień: 3899
  • Niewierny Nierozumny Niewolnik
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Styczeń, 2026, 20:55 »
Domniemywam, że sprzedaż wybudowanych i zakonserwowanych miejsc wielbienia również należy do zajęć duchowych. Przecież sprzedażą "miejsc wielbienia" zajmują się specjalnie wyselekcjonowani, duchowi bracia  z Nadarzyna*. Nie rozumiem tylko dlaczego o tym szlachetnym zajęciu duchowym nic nie wspomina się w artykule do studium? Niewątpliwie ich działalność ma bezpośredni związek z "oddawaniem czci Jehowie" co nie? To znaczy, po wybudowaniu i zakonserwowaniu miejsc wielbienia łatwiej się wielbi Jehowę, a po ich sprzedaży trudniej, ale kto by zwracał uwagę na tak małe i przejściowe niedogodności. Bracia w Nadarzynie zza biurek przecież uwijają się, dwoją i troją, aby nadążyć ze sprzedażą miejsc wielbienia, które są budowane metodami szybkościowymi oraz konserwowane z rusztowań, drabin, dźwigów oraz dachów. Czyż bracia z Nadarzyna nie zasługują na wspomnienie i szacunek w tak poczytnym, anonimowym periodyku jak Strażnica?

Kluczem do tej prawdy jest ta mała gwiazdka  *

* Statut świadków Jehowy w Polsce rozdział 5:

"Wspólnota Specjalnych Sług Pełnoczasowych...

Art. 45.   Siedzibą Wspólnoty jest Nadarzyn (koło Warszawy).

Art. 46.   Członkowie Wspólnoty są powoływani i odwoływani przez Ciało Kierownicze.

Art. 47.   Wspólnota ma charakter zakonny.

Art. 48.   Członkostwo we Wspólnocie jest urzędem duchowym.   
« Ostatnia zmiana: 04 Styczeń, 2026, 21:02 wysłana przez NNN »
Nie walczę z organizacją, ja się przed nią bronię, jestem jej ofiarą!
Droga jest mi moja wolność.

Offline donadams

« Odpowiedź #3 dnia: 04 Styczeń, 2026, 21:07 »
To piękny materiał na wizyty pasterskie! Wyobraźcie sobie młode małżeństwo, które "opadło z sił duchowych", są coraz rzadziej na zebraniach, nie wyruszają "do służby". Odwiedza ich dwóch braci starszych, którzy z troską pytają:

"Czy dbacie o dobre zwyczaje duchowe?"

"Kiedy ostatnio konserwowaliście nasze lokalne miejsce wielbienia?"

"Aniu, zanim przyszliśmy do was wymieniliśmy się uwagami w gronie starszych... Rozmawialiśmy o tym, jak zawsze budujący był widok ciebie konserwującej muszlę klozetową. Brakuje nam ciebie!"

W Strażnicy można by dać w takim artykule zdjęcie smutnej Ani przy biurku w pracy, już po godzinach, wieczorem, robi nadgodziny, wiadomo. A zaraz obok uśmiechnięta Ania na kolanach konserwuje miejsce wielbienia, a nad zdjęciem uśmiechnięty anioł na nią patrzy i myśli o tym, że on też chciałby tak tym domestosem, a nie może.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5361
  • Najbardziej boję się fanatyków.
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Styczeń, 2026, 21:31 »
To nie jest śmieszne ani niemożliwa sytuacja. Właśnie podobną przeżyłem i była to cegiełka do mojego oziębienia duchowego. Będąc aktywny duchowo przez przewodniczącego zboru byłem naznaczony i ograniczony, o czym nie wiedziałem.  Było to złamaniem procedury gdyż ograniczenia powinny być poprzedzone rozmową ze mną. Ale do rzeczy, gdy się wydały ograniczenia zażądałem wyjaśnień od grona starszych. Zaprzeczyli i w ramach rekompensaty zapronowali mi uzupełnianie mydła w płynie w ubigacjach na salach królestwa. Wysłali do mnie starszego, który wręczył mi kluczyk od dozownika mydła z przekazem, że od dziś będę brany pod uwagę przy przywilejach zborowych. Taka sytuacja mnie spotkała☹️
« Ostatnia zmiana: 04 Styczeń, 2026, 21:33 wysłana przez Gandalf Szary »
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline donadams

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Styczeń, 2026, 21:36 »
Większość zabawnych rzeczy na tym forum można spokojnie czytać śmiejąc się przez łzy i to nie te radości :)
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Styczeń, 2026, 21:56 »
Być może dla osób postronnych to jest śmieszne. Może osoby pokrzywdzone również mogą odebrać to jako sytuację zabawną i śmiać się przez łzy. Na wszystko potrzeba czasu i spojrzenia na sprawę z dystansu. Mnie co zbulwersowało w mojej sprawie to kłamstwa jakie wciskali mi starsi wypierając się swoich własnych decyzji. Z tego powodu nie jest to dla mnie śmieszne.
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline donadams

« Odpowiedź #7 dnia: 05 Styczeń, 2026, 09:22 »
Być może szczerze wierzyli w to, co mówią. Osobiście takie są moje doświadczenia ze starszymi, uwzględniając też tych spokrewnionych. Wpierw coś mówią, potem się tego wypierają, potem bywa, że postawieni pod ścianą mówią: "Tak mówiliśmy, masz rację, ale..." i tutaj możliwości jest wiele. "nie wiedzieliśmy wszystkiego", "mieliśmy na myśli coś zupełnie innego", "nie zrozumiałeś nas bo masz złe nastawienie" itd. W zasadzie słyszałem wszystko to, co pamiętam jeszcze na różnym etapie dzieciństwa, od podstawówki do liceum, tylko, że tam nikogo nie wybierał duch święty i nikt nie podpierał się boskim autorytetem.

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Styczeń, 2026, 12:47 »
Nie, nie było być może. Dotarłem do uczestników spotkania w gronie starszych, gdzie jednoosobowo podjęto decyzję w sprawie mojej osoby. Przez kilka tygodni ta osoba wypierała się swojej decyzji. Dziś mam dystans do sprawy i niech mu tam się wiedzie. Śmiać mi się z tej sytuacji nie chce, ale płakać też nie będę. Właściwie jestem mu wdzięczny, dzięki tej sytuacji przejrzałem na oczy!!

Johann Wolfgang Gothe,

Offline Lubie_Truskawki

« Odpowiedź #9 dnia: Wczoraj o 09:00 »
STRAŻNICA — WYDANIE DO STUDIUM Marzec 2026
18-24 MAJA 2026 Nie daj się rozproszyć!    Artykuł do studium w tygodniu od 18 do 24 maja 2026 roku.
https://www.jw.org/pl/biblioteka/czasopisma/stra%C5%BCnica-do-studium-marzec-2026/Nie-daj-si%C4%99-rozproszy%C4%87/

Paragraf 2
"Wszyscy mamy dużo ważnych zajęć. Jednak jako słudzy Jehowy wiemy, że najważniejsze są zajęcia duchowe* (Mat. 6:33). "

Kluczem do tego artykułu jest ta mała gwiazdka.

"DODATKOWE WYJAŚNIENIE: Określenie „zajęcia duchowe” odnosi się do wszystkiego, co ma bezpośredni związek z oddawaniem czci Jehowie. Chodzi na przykład o studiowanie Biblii, udział w zebraniach, rodzinnym wielbieniu i służbie kaznodziejskiej, o konserwację i budowę miejsc wielbienia, wspieranie akcji pomocy, prace związane z organizowaniem kongresów czy służbę w Betel."

Pozwoliłem sobie na przeredagowanie tekstu i wstawienie wzmianki o budowlance w miejsce spraw duchowych, bo przecież to, między innymi, maił na myśli autor tekstu.

Par. 1
GŁÓWNA MYŚL
Co robić, żeby skupiać się na zajęciach konserwacji i budowy miejsc wielbienia mimo wielu rzeczy, które mogłyby rozproszyć naszą uwagę.

Par. 2
Wszyscy mamy dużo ważnych zajęć. Jednak jako słudzy Jehowy wiemy, że najważniejsze są zajęcia konserwacji i budowy miejsc wielbienia

Par. 8
Co sprawiło, że Jezus nie dał się rozproszyć? Trzy rzeczy. Po pierwsze, przyswoił sobie sposób myślenia Jehowy (Jana 8:28; 14:9). Po drugie, był bardzo zajęty sprawami konserwacji i budowy miejsc wielbienia (Mat. 9:35). 

Par. 12
Stale angażujmy się w zajęcia konserwacji i budowy miejsc wielbienia.
.......
Kiedy w ten sposób zaspokajamy swoje potrzeby konserwacji i budowy miejsc wielbienia — potrzeby, z którymi Jehowa nas stworzył — jesteśmy szczęśliwi (odczytaj Mateusza 5:3).

Par. 13
Dzięki temu będziemy mieć więcej sił i energii, żeby angażować się w zajęcia konserwacji i budowy miejsc wielbienia.

Par. 14
Angażowanie się w zajęcia  konserwacji i budowy miejsc wielbienia pomaga nam zachowywać zrównoważone spojrzenie na czasy, w których żyjemy.

Par. 20
Jeśli nie damy się rozproszyć i odciągnąć od naszych zajęć konserwacji i budowy miejsc wielbienia, odniesiemy wiele korzyści (Izaj. 48:17).
.................
I nie będziemy skupiać się w życiu na rozrywce i wypoczynku. Dlatego róbmy, co możemy, żeby uczyć się myśleć tak jak Jehowa, stale angażować się w zajęcia konserwacji i budowy miejsc wielbienia i nigdy nie zapominać, co jest naprawdę ważne.

Warto by tez porownac ile razy padlo "czytanie biblii" aldbo "modlitwa" vs konsewacja sal krolestwa. Mi sie nie chce, od czytania straznicy mozna dostac podobno raka oczu...

Offline donadams

« Odpowiedź #10 dnia: Wczoraj o 11:49 »
A ja myślałem, że Strażnica to jest ta maść do oczu z Objawienia...

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #11 dnia: Wczoraj o 18:50 »
Gdy jeszcze głosiłem, wchodziły do służby filmiki na tabletach lub smartfonach. Miałem taką sytuację, że podczas rozmowy wyjąłem PŚ i na jej podstawie zacząłem dyskusje. W trakcie rozmowy pionierka stała wyjęła swojego smartfona i włączyła 3 lub 4 minutowy film, tym samym przerywając mi moją argumentacje. Po zakończeniu filmowej prezentacji dostałem reprymendę, że teraz to tylko puszcza się filmiki, a nie zagląda się do PŚ. Tak więc nie ma co dziwić się, że na zebraniach jest coraz mniej PŚ. Nawoływanie do konserwacji sal królestwa mnie nie dziwi. Zawsze był spęd podczas weekendu, aby zadbać o jej czystość. Sam brałem udział w budowie, a później w bieżących naprawach budowlanych sali królestwa. Sale powstawały na koszt braci i sióstr, remonty i modernizacje też. Bo kto to ma zrobić i za ile  ??? ?

Johann Wolfgang Gothe,