Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Wieloletni najemcy czują, że tracą dom i społeczność-USA.  (Przeczytany 59 razy)

Offline Fantom

Na wstępie napiszę, że zerknąłem na FB na grupy z Francji, Meksyku, Niemiec. Prężnie działają w mediach. Udzielają wywiadów w mediach, są kręcone krótkometrażowe filmy. We Francji piszą dużo listów do odpowiednich władz. W Niemczech ŚJ byli na wystawie książek. Napisano protest wspominający o tym, że zezwolenie powinno być cofnięte i zwrócono uwagę na destrukcyjne nauki w podejściu do zdrowia oraz byłych członków rodziny.  Jest tego naprawdę sporo. W Meksyku są organizowane protesty podczas zgromadzeń.

I może niezbyt ciekawy temat, ale może ważny społecznie. Tekst tłumaczony przez google.

''Najemcy zmuszeni do opuszczenia kompleksu mieszkaniowego w Sloatsburg, by zrobić miejsce dla wolontariuszy Świadków Jehowy''.
 We wrześniu 2020 roku, w czasie pandemii COVID, Helen Gaber i jej mąż wprowadzili się do nowo wybudowanego kompleksu apartamentów przy Route 17 w Sloatsburg. Wówczas nosił on nazwę Woodmont Hills, później przemianowaną na Woodgrove at Sterlington. Państwo Gaberowie byli jednymi z pierwszych lokatorów, płacąc 2 500 dolarów za narożne mieszkanie z dwiema sypialniami. Po sprzedaży swojego domu w Montebello, Helen była zachwycona nowym mieszkaniem – bez obowiązków związanych z utrzymaniem i z doskonałymi udogodnieniami. Jednak najlepszą częścią przeprowadzki było znalezienie nowej społeczności przyjaciół.

Dziś Gaber, wraz z malejącą liczbą płacących najemców, jest zmuszana do wyprowadzki, ponieważ nieruchomość należąca do Świadków Jehowy zostanie w całości przekształcona w mieszkania dla wolontariuszy budujących nową siedzibę centrum produkcji audio/wideo przy 155 Sterling Mine Road w mieście Ramapo. Do niedawna dziewięć z szesnastu budynków w kompleksie było wynajmowanych po cenach rynkowych. Czynsz Gaber w ciągu czterech lat wzrósł z 2 500 do 3 400 dolarów.

Gaber, która od pięciu lat walczy z kilkoma nowotworami, była zdruzgotana, gdy otrzymała list od Greystar Management Company, zarządzającej nieruchomością. W liście napisano, że apartamenty Woodgrove zostaną przekształcone w „mieszkania korporacyjne”, a najemcom nie zostaną zaoferowane przedłużenia umów po 27 lipca 2025 roku. Choć niektórzy lokatorzy, w tym Gaber, zdołali wynegocjować krótkoterminowe przedłużenia, wszyscy są oburzeni faktem, że muszą opuścić społeczność, która stała się ich domem.

„Wprowadziłam się tu i poznałam wspaniałych ludzi” – mówi Gaber. – „Teraz jestem zmuszana opuścić wszystkich, których znam. Moje życie jest tutaj. Gdy byłam chora, sąsiedzi przynosili posiłki, pomagali mojemu mężowi. Moi lekarze z Sloane Kettering są niedaleko, w Montvale. To była życiowa decyzja. Nie wiemy, dokąd pójdziemy i jak znajdziemy coś przystępnego cenowo.”

Najemcy mówią, że „widzą, co się święci” – zarządca stosuje arbitralne podwyżki czynszu, a dostęp do udogodnień, które są finansowane z opłat najemców, został przejęty przez wolontariuszy i wykonawców mieszkających tam bezpłatnie. Kompleks stał się miejscem tymczasowym – wiele osób mieszka tam tylko krótko. Na północnym krańcu 54-akrowej działki parkują duże furgonetki Mercedesa, którymi wolontariusze są dowożeni na budowę ośrodka Watchtower Bible and Tract Society, który ma zostać otwarty w 2026 roku.

Najbardziej rozzłoszczyło lokatorów złamane obietnice.

W 2021 roku, po zakupie nieruchomości przez zakon, rzecznik Świadków Jehowy zapewniał Rockland County Business Journal (RCBJ), że dziewięć już wynajętych budynków nie zostanie objętych zmianami. Planowano jedynie wykorzystać siedem dopiero powstających budynków oraz odrestaurowany Smith House dla wolontariuszy. Wówczas rzecznik Keith Cady powiedział:

„Kupiliśmy nieruchomość z zamiarem przeznaczenia pustych budynków na potrzeby projektu przy Sterling Mine Road.”

Według tamtego planu 168 mieszkań miało zostać udostępnionych wolontariuszom i wykonawcom. Po zakończeniu budowy kompleks miał zostać sprzedany, a lokatorzy – pozostać nietknięci.

„Nic się nie zmienia” – zapewniał Cady – „Ani umowy, ani ceny wynajmu.”

Zapytany, dlaczego Świadkowie Jehowy zmienili plany, obecny rzecznik, Daniel Rice, powiedział:

„Zamierzaliśmy zatrzymać siedem budynków na potrzeby osób zaangażowanych w planowanie i prace wstępne. Pozostałe dziewięć można było czasowo wynajmować. Przepraszamy, że nie przekazaliśmy tego wyraźnie. Wciąż zobowiązujemy się pomóc najemcom w płynnym przejściu.”

Dla lokatorów to „płynne przejście” jednak wygląda zupełnie inaczej. Wielu z nich było wstrząśniętych, gdy otrzymali list z prośbą o opuszczenie mieszkań do 27 lipca, pozostawiając je w dobrym stanie. Listy wysyłano partiami zimą, a niektórzy wynegocjowali krótkie przedłużenia z różnymi podwyżkami czynszu – ale wszystkie mają charakter ostateczny.

„Wprowadziłam się we wrześniu 2022 roku i nikt nie wspominał, że to ma być tymczasowe” – mówi Stacie Mazza, która traktowała mieszkanie jako schronienie po trudnym okresie życiowym. – „Około rok temu podniesiono czynsze, ale bez żadnej logiki. Każdemu inaczej. Nie tłumaczono niczego. Jeden z lokatorów miał podwyżkę o 1000 dolarów miesięcznie. Wszystko było przypadkowe. Niepewne. Trzymano nas w niewiedzy.”

Większość płacących najemców to osoby po pięćdziesiątce – dawni właściciele domów w hrabstwie Rockland, szukający luksusowego, ale wygodnego kompleksu, którego w okolicy brak. Wielu wybrało to miejsce, by być blisko pracy, dorosłych dzieci i wnuków.

Sheryl Gerson, będąca w trakcie rozwodu, mówi, że jest załamana:

„Jestem tu sama. Tyle moich znajomych już się wyprowadziło. I po co? Nigdy nie słyszałam, żeby kogoś tak po prostu wyrzucano. Wiele z nas ma po pięćdziesiąt czy sześćdziesiąt lat. Jesteśmy wypychani, bo nas tu nie chcą. I to, co najbardziej boli, to utrata domu i społeczności.”

Patricia Culianos i inni lokatorzy zgadzają się, że wolontariusze Świadków Jehowy są „na ogół mili i uprzejmi”, ale zauważają wzorzec, w którym płacący najemcy mają coraz mniejszy dostęp do wspólnych przestrzeni – klubu, sali kinowej, pokoju gier, a ostatnio także do zewnętrznych grilli. Często zdarza się, że korzystają z tych miejsc, gdy nagle pojawia się wolontariusz i oznajmia, że ma rezerwację. Gdy lokatorzy protestują, słyszą: „Zadzwonię do kogoś” – i muszą ustąpić.

„Więc musimy się wynieść” – mówi Culianos. – „To absurd. To my finansujemy te udogodnienia. Ile tu już było kłótni... To obrzydliwe.”

Lokatorzy wątpią, że mają jakiekolwiek środki prawne, choć czują się skrzywdzeni.

„Słyszałem i widziałem kilku niezadowolonych ludzi” – mówi burmistrz Sloatsburga, Darrell Frasier. – „To prywatni właściciele. Widocznie ich plany biznesowe się zmieniły. To nie jest nielegalne – mają do tego prawo. Ale nie powiedziałbym, że to całkowicie w porządku.”

Zakon zakupił teren przy Sterling Mine Road w 2009 roku za 11,5 miliona dolarów.

The Worldwide Order of Special Full Time Servants of Jehovah’s Witnesses buduje tam centrum produkcji A/V – z profesjonalnymi studiami dźwiękowymi i filmowymi, zapleczem technicznym, biurami, warsztatami, systemem chłodzenia i ogrzewania z odzyskiem ciepła geotermalnego. Mieszkania dla stałego personelu mają obejmować 645 jednostek (545 z jedną sypialnią i 100 typu studio), jadalnie, sale zebrań, obiekty rekreacyjne, siłownię i klinikę. Powstanie także Centrum dla Zwiedzających, otwarte dla publiczności, z wystawami biblijnymi i prezentacjami działalności Świadków Jehowy.

Projekt został zatwierdzony przez miasto Ramapo w 2022 roku. Wymagał on jednak zmiany przeznaczenia części terenu na nową strefę MU-3 Mixed-Use, aby umożliwić połączenie zabudowy mieszkaniowej i komercyjnej.

Zapytany o sytuację najemców, nadzorca miasta Michael Specht odpowiedział:

„Miasto nie ma kompetencji w prywatnych sprawach między właścicielem a najemcą, ale oczekuję, że obowiązujące umowy zostaną dotrzymane, a prawa lokatorów zgodnie z prawem stanu Nowy Jork – uszanowane.”

Zakon zapowiada, że sprzeda nieruchomość po zakończeniu budowy. Jeśli jednak ją zachowa, może ubiegać się o zwolnienie z podatku od nieruchomości. Jak podaje rzecznik stanowego Departamentu Podatków i Finansów, każdy właściciel chcący uzyskać takie zwolnienie musi złożyć wniosek do lokalnego urzędu oceny nieruchomości do 1 marca każdego roku. Prawo stanowe dopuszcza zwolnienie dla organizacji religijnych lub określonych organizacji non-profit, ale muszą one spełnić dwa warunki:

sama organizacja musi kwalifikować się jako uprawniona,

nieruchomość musi być wykorzystywana wyłącznie do celów zwolnionych z opodatkowania.''
 https://rcbizjournal.com/2025/07/28/tenants-forced-out-of-sloatsburg-apartment-complex-to-make-room-for-jehovahs-witnesses-volunteers/?fbclid=IwdGRzaANqUk9jbGNrA2pSPmV4dG4DYWVtAjExAAEe9hU0unfTdhkhgCpDO6iZHSsf-UHQwHXoaURjV7syGeXn1aJ1HFgkcu-L77E_aem_8qHpBzMuYrtSZ93pTkN6Hw
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 15:15 wysłana przez Fantom »
''Brak sprzeciwu wobec błędu jest jego zatwierdzeniem, a niebronienie prawdy oznacza jej tłumienie''
 Ignoruję: Tusia,tomek_s