Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Edytowanie  (Przeczytany 177 razy)

Offline Stanisław Klocek

Edytowanie
« dnia: 13 Lipiec, 2025, 19:23 »
Zobacz klikając w ten Post Gostka. Ubolewa w nim, że podane linki do innych stron są tak małe, że niemal niewidoczne. Podobne żali się donadams, nazywając "technicznie dnem to forum". Nie wiem dlaczego tak niechlubne opinie? U mnie jest wszystko ok., poza drobiazgami. Postaram się wyjaśnić i uzasadnić, na podstawie rzeczonego "niewidocznego linku". W moim przypadku to kwestia umiejętnego korzystania z narzędzi w oknie edytorskim w polu tekstowym. Najpierw proszę zapoznać się ze skanem postu 'Gostka' w załączniku na dole, a następnie to samo jest w oknie edytowania. W tym drugim są pod spodem dwa pola: Wyślij wiadomość oraz Podgląd. Zanim wyślemy wiadomość, korzystajmy z narzędzi znajdujących się nad polem tekstowym i tak n.p.: Link 'Gostka' możemy w polu edytowania wkleić w całości "długi" adres: https://sjwp.pl/informacje-prosto-z-kanalu/kongres-swiadkow-jehowy-w-roku-2025/msg264104/#msg264104 lub drugim sposobem wpisując np. Gostek pisze, następnie zaznaczamy jak do kopiowania, a dalej klikamy u góry w okrągłą niebieską ikonę ,,Umieść odnośnik". Otworzy się okno i do niego wklejamy ten sam cały długi adres i zatwierdzamy OK. Teraz możemy sprawdzić klikając pod spodem Podgląd. Nad polem tekstowym ukaże się treść. Klikamy w nim frazę Gostek pisze i powinien otworzyć się ten sam post Gostka, co w adresie długim o ile nie był popełniony jakiś błąd.
........ Teraz kwestia wielkości (widoczności) linku, to należy sprawdzić w Podglądzie. Jeśli jest zbyt mały, to użyjmy z górnej zakładki Rozmiar czcionki. Po zaznaczeniu linku lub fragmentu żądanego tekstu, klikamy w żądany rozmiar. Sprawdźmy: Link 0pt Gostkahttps://youtu.be/o3kl7I1fAgI?feature=shared   Teraz ten sam edytowany na 8pt https://youtu.be/o3kl7I1fAgI?feature=shared teraz na 10pt https://youtu.be/o3kl7I1fAgI?feature=shared teraz na 12pt https://youtu.be/o3kl7I1fAgI?feature=shared oraz 14pt frazowy itd. Sprawdzamy ostatecznie w Podgląd, jeśli coś nie jest zgodne z oczekiwaniem, wracamy do pola edycji, aż wszystko naprawimy, to wówczas, klikamy Wyślij wiadomość. Dlaczego u mnie działa, a u innych nie? Przyczyny mogą być różne, zarówno po stronie piszącego, jak i być morze z urządzenia którym się posługuje lub może mieć wpływ rodzaj przeglądarki lub jeszcze inne. UWAGA. Jeśli po wysłaniu zauważymy jeszcze coś do uzupełnienia, to mamy jeszcze jakiś czas na poprawienie, korzystając z zakładki Modyfikuj, często do czasu gdy ktoś inny nie wyśle nowego postu.
« Ostatnia zmiana: 13 Lipiec, 2025, 19:36 wysłana przez Stanisław Klocek »

Offline Gostek

Odp: Edytowanie
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Lipiec, 2025, 20:23 »
Dziękuję za przybliżenie a być może i za rozwiązanie tego technicznego problemu..
Problemem być może jest też urządzenie jak i system z którego wysyłana jest wiadomość .
Ja od pewnego czasu nie korzystam z urządzeń współpracujących z programem operacyjnym Windows a Android i to również może rodzić pewne problemy.
Co do twierdzenia Donadamsa ,że forum to pod względem technicznym jest w tyle ,mogę tylko potwierdzić . Przykładem mogą być baaaardzo ograniczone wielkości treści jakie możnaby było wysyłać. Dużym problemem jest również proste odszukanie forum na przeglądarce Google . Być może ,gdyby po wpisaniu nazwy forum ,strona otwierałaby się od razu ,więcej ludzi wchodziłoby na forum.

Offline donadams

« Odpowiedź #2 dnia: 13 Lipiec, 2025, 21:03 »
Od siebie dodam tylko największy - moim zdaniem - z problemów technicznych. Google zdaje się w ogóle nie indeksować tego forum. Prowadzi to do tego, że jesteśmy nie do znalezienia w sieci dla osób, które nie znają bezpośredniego adresu. Przecież to istny absurd, że forum, które ma być wsparciem dla ludzi i obnażać kłamstwa czy manipulacje, a nawet robi to dobrze, nie daje się znaleźć tym ludziom. Mamy tutaj ogromne zasoby treści, często naprawdę merytorycznych, których Google nie indeksuje i nie pozwala znaleźć.

Jest jakaś inna nazwa na taki stan sytuacji, niż dno? To przeczy idei forum. Biorąc pod uwagę te kwestie jakimś cudem jest, że w ogóle pojawiają się nowi użytkownicy.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Nemo

• El Kapitan
  • Polubień: 14545
  • Często pod wiatr. Ale zawsze własnym kursem.
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Lipiec, 2025, 21:17 »
Za to boty nas znajdują. Od kilkunastu do ponad setki dziennie. Rozmawiałem już z naczelnym tego forum o tym, żeby przenieść gdzieś ten adres żeby był bardziej dostępny.
Niemądrym jest być zbyt pewnym własnej wiedzy. Zdrowo jest pamiętać, że najsilniejszy może osłabnąć, a najmądrzejszy się mylić.
Mahatma Gandhi

Offline Gostek

« Odpowiedź #4 dnia: 13 Lipiec, 2025, 21:26 »
Tak jest ,sam próbowałam na forum wejść oficjalną drogą ,wpisując sjwpl .Dałem też parom osobom namiary na to forum a oni mi napisali ,że im się nie wyświetla . Wielka szkoda ,bo forum jest zasobne w treści pomocne dla wybudzających się świadków Jehowy . Jest też czytelne tematycznie i łatwo można odnaleźć interesujące tematy. Jednak samo wyszukiwanie wyrazów czy haseł na wewnętrznej wyszukiwarce nie działa dość dokładnie,ale przy poświęceniu trochę czasu i dobremu skonfigurowaniu odpowiednich treści można odnaleźć to ,co na tym forum jest zarchiwizowane .

Offline donadams

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Lipiec, 2025, 22:01 »
Za to boty nas znajdują. Od kilkunastu do ponad setki dziennie.

Pewnie nawet znajdują nas boty Google ale coś uniemożliwia im indeksowanie. Jeśli sprawa dotyczy kosztów, można zaryzykować nawet jakaś zrzutkę. Chyba już o tym pisałem, ale gdyby taka zrzutka się pojawiła na cele forum, by rozwiązać ten problem raz na zawsze, lub może kilka innych przy okazji, których techniczna część administracji zapewne jest świadoma, to chętnie bym się na to zrzucił. Pewnie nawet nie byłbym sam.

Jeśli natomiast problem nie polega na tym, to byłoby dobrze wiedzieć, na czym polega. Brak komunikacji w tym zakresie nie sugeruje niczego dobrego.

Załóżmy teraz nawet, że postawiłbym nowe forum, co jest do zrobienia. Byłoby to przede wszystkim marnotrawstwo zebranych tutaj treści, część użytkowników nieświadoma tych problemów lub nierozumiejąca ich wagi zostałaby tutaj i mielibyśmy znów stratę potencjału względem tego, gdzie jesteśmy teraz.

Szkoda.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
  • Polubień: 8878
  • Psychomanipulacja owieczek # wielkiej wieży(Ww)
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Lipiec, 2025, 22:54 »
W czasie przeszłym jak wystukiwaliśmy stronę byliśmy na pierwszym miejscu w wyszukiwarce obecnie nastał cud JEHOWY i nie widać NAS - pamiętam te ochy, achy ...
Proszę ADMINISTRACJĘ FORUM o wnikliwe postukanie w odpowiednim miejscu, tak nie powinno być  - ten problem zaistniał spory okres czasu
LUD JEST SPRAGNIONY  ''WODY ŻYCIA" a oaza widoczna jak fatamorgana.
  :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(
Ps. NEMO - botami się nie przejmuj, chyba to wymówka dla złagodzenia rozczarowania Nas WSZYSTKICH
« Ostatnia zmiana: 13 Lipiec, 2025, 22:56 wysłana przez Nadaszyniak »