z tego co pamiętam "ujeżdżana przez wielką nierządnicę" szkarłatna bestia z Apokalipsy Jana oznaczała wszystkie państwa jako całość
pamiętam też dziwną i nieuzasadnioną racjonalnie niechęć świadków Jehowy do USA i do Wielkiej Brytanii: jakaś postać z apokalipsy (zapomniałem już która) oznaczała "dwuczłonową potęgę anglo-amerykańską" czyli GB+USA
kiedyś odpowiedziałem na zebraniu że chodzi o NATO, to dostałem ochrzan że źle: bo nie chodzi o NATO ale wyłącznie o USA i o GB.
Wg mojej pamięci nigdy nie wskazano żadnego konkretnego aktu ani porozumienia łączącego GB akurat z USA, ot tak sobie "na pałę" napisano o "potędze angloamerykańskiej".
Wynikałoby z tego że ani Niemcy ani Francja "nie podpadły" Bogu Jehowie aż tak mocno jak Anglicy i Amerykanie
Ciekawe dlaczego? Zwłaszcza że Francja przez kilkaset lat była potęgą kolonialną i częściowo jest nią nadal.
Czy wg Waszej wiedzy, strażnica utożsamiała w XXI wieku jakieś dowolne ponadpaństwowe twory z Unią Europejską lub wcześniej z EWG?
Czy aktualny spór z Norwegią sprawił że jakiś sojusz polityczny lub gospodarczy lub ekonomiczny do którego Norwegia należy lub kandyduje został "nominowany" do bycia jakąś negatywną symboliczną postacią z Biblii?