Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Kolejny wywiad w Mediach publicznych z byłym świadkiem Jehowy  (Przeczytany 987 razy)

Offline Gostek

Kolejny wywiad w mediach.Tym razem z Tulią ,byłą członkinią organizacji Świadków Jehowy .
Wywiad ukazał się w audycji TVN - dzień dobry TVN. Link poniżej .

https://dziendobry.tvn.pl/styl-zycia/wyrwala-sie-od-swiadkow-jehowy-jak-wygladal-ten-proces-st8467978

Offline Światus

Odp: Kolejny wywiad w Mediach publicznych z byłym świadkiem Jehowy
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Maj, 2025, 19:26 »
Poprawiłem tylko wielkość tekstu w linku.

Kolejny wywiad w mediach.Tym razem z Tulią ,byłą członkinią organizacji Świadków Jehowy .
Wywiad ukazał się w audycji TVN - dzień dobry TVN. Link poniżej .

https://dziendobry.tvn.pl/styl-zycia/wyrwala-sie-od-swiadkow-jehowy-jak-wygladal-ten-proces-st8467978
Czy warto zrywać relacje z powodu omylnej Strażnicy?

Offline Lu_Ke Sky_Walker

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Maj, 2025, 08:46 »
Rzeczowo, spokojnie, prawdziwie, szczerze. Po prostu fajnie- dzięki dziewczyno  :)

Offline dawalkowiak

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Czerwiec, 2025, 21:25 »
Tulia w kanale ZERO, dodany kilka godzin temu. Zdecydowanie dłuższy wywiad https://www.youtube.com/watch?v=U_DpzI0EWQ4&t=184s
Bo dobrze jest wiedzieć, ale nie dobrze jest wiedzieć, że się wie...

Offline Gostek

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Czerwiec, 2025, 09:30 »
Super, bo im więcej materiałów krytycznych wobec tej sekty ,tym sama sekta ma się gorzej i ma dwie możliwości .Pierwsza to zaciekle bronić się przed odstępcami i przedstawiać ich w złym świetle ,co niesie za sobą kolejne dwa aspekty-albo ci co tam tkwią jeszcze bardziej zabetonują swoje krytyczne myślenie albo z czystej ciekawości zechcą się dowiedzieć więcej z niezależnych źródeł więcej na temat religii do której należą. Inna opcja ,ta druga ,która może wpłynąć na przywódców tej organizacji religijnej ,to to ,że pod wpływem coraz to większej krytyki z zewnątrz ,po prost -zmięknną i tak przemodelują swe doktryny,że powoli zaczną upodabniać się do większości innych religii dając więcej możliwości w "osobistym"podejmowaniu decyzji poszczególnym jej członkom.

Offline donadams

« Odpowiedź #5 dnia: 29 Czerwiec, 2025, 19:35 »
Świetnie, że w Kanale ZERO pojawił się temat. Bardzo dobrze! A teraz krytyka.

Na chwilę obecną przesłuchałem około połowy wywiadu i mam wrażenie, że jednak jest naciągany... Można powiedzieć tyle rzeczy, które naprawdę są problemem, a mówi się o rzeczach które nie istnieją. Przykład: prowadzący pyta, czy można odmówić starszym zboru, gdy ci wysyłają cię do służby, na co Tulia "UUU! No, to znaczy możesz spróbować, ale zaraz spotka się trzech starszych i zaczną o tobie rozmawiać!"

Serio? Po pierwsze trzeba było sprostować, że starsi "nie wysyłają do służby", po drugie, można wielokrotnie odmówić im punktu, sprzątania, czy nawet wizyty pasterskiej i umówmy się, że najczęściej nic się nie dzieje. Ona natomiast zrobiła złowieszcze "UUUU", jakby starsi byli co najmniej przemocowymi mężami - no takim to czasem faktycznie nie możesz odmówić, bo oberwiesz drzwiami od lodówki, wtedy jest "UUUU".

W kilku miejscach na tej połowie pojawia się drama w miejscach, w których jej najczęściej nie ma. Konspekt wywiadu jest taki sobie, być może dlatego, że Łukasz Kaca nie lubi stwarzać wrażenia stronniczego i bardzo waży treści, które są zresztą naprawdę dobre. Domyślam się, że tutaj też tak było, ale umówmy się, że to nie znaczy, że trzeba robić ze starszych ludzi, "którym nie można odmówić".

Tego typu treści powodują, że świadkowie mogą je bagatelizować, najzwyczajniej wyśmiać, bo coś takiego po prostu u nich nie ma miejsca. Skrajnym przykładem jest "zarzut mieszania krwi". Głupoty tego kalibru zabijasz śmiechem i mówisz "bądźmy poważni, to jakieś bzdury". To ostatecznie szkodzi sprawie.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5242
  • Najbardziej boję się fanatyków.
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Czerwiec, 2025, 22:17 »
Otóż to. Pokazywanie takich wywiadów prowadzi do błędnego spojrzenia na organizację ŚJ. Kto będzie brał  na poważnie inne wywiady, gdy zweryfikuje naciągane argumenty. Obecnie społeczeństwo wie dużo na temat ŚJ. Było kilka dobrych wywiadów zarówno w TV jak i na lamach prasy. Przybliżyły społeczeństwu szkodliwe praktyki SJ. Natomiast zbyt dużo naciąganych wywiadów w mojej ocenie jest niepotrzebny, szkodliwych, choć dobrze od czasu do czasu przypominać czym jest organizacja Strażnica.  Niech to jednak będą wywiady z przykładami z życia. W przeciwnym wypadku skutek może być odwrotny od zamierzonego. 
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline Storczyk

« Odpowiedź #7 dnia: 29 Czerwiec, 2025, 22:47 »
Czepiacie się, przecież mimo, że ma ADHD naprawdę rzeczowo mówi i dość wyczerpująco odpowiada na zadane pytania.Co miała odpowiedzieć na pytanie o mieszaniu krwi, jeśli tego nie ma, głupie pytanie takowa odpowiedź.

Offline Gostek

« Odpowiedź #8 dnia: 30 Czerwiec, 2025, 13:15 »
To są prywatne i subiektywne odczucia różnych osób i mają prawo się różnić w ocenie tej religii. Nie możemy oczekiwać od osób w wywiadach perfekcyjnego i obiektywnego określenia ,tego ,co ich tam.spotkało. Owszem ,bardzo wiele mi się również nie podoba,chociażby te ostatnie u Światusów ,gdzie osobami zapraszanymi do wywiadów byli głównie  młodzi ludzie ,wychowani w tzw.prawdzie. Niektóre kilkugodzinne wywiady odpuściłem sobie po zaledwie 30 a nawet 20 minutach ,bo uznałem je za nic nie wnoszące bądź odbiegając od tematyki Świadków Jehowy .
Nie znaczy to jednak ,że wszystkie inne muszą być merytorycznie poprawne,a najlepiej takie ,które byśmy chcieli usłyszeć. Każdy ma inne zdolności i możliwości przekazu inforacji. Niech każdy robi ,tak jak potrafi.My mamy wybór i sami możemy ocenić materiał i go obejrzeć bądź nie w całości .
W szkole teokratyczniej podlegaliśmy ocenie .W prywatnych wywiadach na całe szczęście nikt nie musi przechodzić przez cenzurę. Słuchacze sami ocenią,czy materiał jest zgodny z tym z czym mieli do czynienia w zborze. A może dowiedzą się o czymś , z czymś sami nigdy się nie spotkali bądź słyszeli.
« Ostatnia zmiana: 30 Czerwiec, 2025, 13:18 wysłana przez Gostek »

Offline donadams

« Odpowiedź #9 dnia: 30 Czerwiec, 2025, 20:01 »
Obejrzałem dziś całość do końca. Największy plus po stronie prowadzącego, bo widać, że się przygotował, dość sprawnie poruszał się w słownictwie, jest zaangażowany.

Ostatecznie wywiad jest w porządku, chociaż nie wniósł nic nowego. Jedyny mój zarzut - koniec końców - jest taki, że trochę zmarnowano okazję w medium, które ma 2 mln subskrybujących. Z drugiej strony lepsze to niż nic.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Storczyk

Niech to jednak to będą przykłady i z życia.

Ostatni wywiad od swiatosów. Komentarze, zarzucają jej konfabulacje i mitomanie.
Dobrze, że ludzie mają odwagę mówić.

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5242
  • Najbardziej boję się fanatyków.
Storczyku, jeżeli przekaz ma trafić do odbiorcy świeckiego, nie mającego nic wspólnego z organizacją to musi być tematycznie sprecyzowany i czasowo krótki. Postaw się na miejscu zwykłego Kowalskiego i teraz zadaj sobie pytanie: czy chciałabyś poświęcić 2 godz. na słuchanie osoby z sekty, z opowieściami o jej życiu w organizacji? W mojej wcześniejszej wypowiedzi chodziło mi o wywiady z krótkim przekazem i konkretnym tematem, a nie z opowiadaniem całego swojego życia przez 2 godz. Poświęcenie nawet 1 godz. na wysłuchanie takiego wywiadu jest ogromny wysiłkiem. Może są one i dobre i spełniają jakąś rolę terapeutyczną dla tych osób, ale czy są w stanie dotrzeć do szerszej widowni? Mam wątpliwości.   
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline Gostek

Storczyku, jeżeli przekaz ma trafić do odbiorcy świeckiego, nie mającego nic wspólnego z organizacją to musi być tematycznie sprecyzowany i czasowo krótki. Postaw się na miejscu zwykłego Kowalskiego i teraz zadaj sobie pytanie: czy chciałabyś poświęcić 2 godz. na słuchanie osoby z sekty, z opowieściami o jej życiu w organizacji? W mojej wcześniejszej wypowiedzi chodziło mi o wywiady z krótkim przekazem i konkretnym tematem, a nie z opowiadaniem całego swojego życia przez 2 godz. Poświęcenie nawet 1 godz. na wysłuchanie takiego wywiadu jest ogromny wysiłkiem. Może są one i dobre i spełniają jakąś rolę terapeutyczną dla tych osób, ale czy są w stanie dotrzeć do szerszej widowni? Mam wątpliwości.

Tego typu materiały są głównie skierowane do Świadków Jehowy ,byłych już Świadków i ludzi powiązanych z nimi...ich rodzin,sąsiedów czy wspracowników.

Znając życie ,to zazwyczaj ludzi postronnych ten temat nie za bardzo interesuje .Wolą obejrzeć i zrobić cokolwiek innego, niż poświęcać parę godziń na wtajemniczanie się ,co dana osoba przeżywała będąc w tej czy innej religii.

Natomiast ,krótkie wywiady na łamach oficjalnych programów w telewizji już robią inną robotę.Zasięg ich skierowany jest do ogólnej społeczności i jej przekaz niesie za sobą całkiem inny ,bardziej wiarygodny wizerunek .

To właśnie tam.osoby udzielające wywiadu,powinny starannie w krótkim czasie opisać jaki wpływ ma ta sekta na ludzi i jakie negatywne skutki niesie.

Offline Storczyk

Storczyku, jeżeli przekaz ma trafić do odbiorcy świeckiego, nie mającego nic wspólnego z organizacją to musi być tematycznie sprecyzowany i czasowo krótki.

To zależy, podkasty są słuchane zazwyczaj podczas jazdy czy sprzątania, więc może być tak, że jak ktoś się wciąga to słucha jak leci, zresztą to też wynika z komentarzy .
Akurat ten Tulii trwa godzinę, skoro uważacie, że powiecie bardziej wyczerpująco w krótszym czasie to przecież, zawsze można napisać do ulubionego yotubera z prośbą o wywiad  :).