Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: USA: ŚJ pozywają redaktora strony poświęconej nadużyciom wobec dzieci  (Przeczytany 193 razy)

Offline Światus

Streszczenie:

Mark O'Donnell, redaktor strony JwChildAbuse.org, został pozwany przez 11 zborów Świadków Jehowy w Pensylwanii na kilka milionów dolarów w związku z jego doniesieniami o dochodzeniu karnym w sprawie molestowania seksualnego dzieci w Kościele Świadków Jehowy. Sprawa, która ma odbyć się w październiku w Filadelfii, została początkowo utajniona, ale później upubliczniona. Świadkowie Jehowy twierdzą, że O'Donnell naruszył ich prywatność i prawa dotyczące podsłuchów. W procesie zażądali od niego ujawnienia nazwisk jego źródeł, czemu się sprzeciwił. O'Donnell podkreśla, że jego praca jest niezbędna do ujawniania przestępstw i wymuszania zmian, a koszty jego obrony wyniosły ponad 150 000 dolarów.

Najciekawsze fragmenty:

"Świadkowie Jehowy twierdzą, że w trakcie mojej pracy jako reporter naruszyłem ich prywatność i złamałem prawa dotyczące podsłuchów. Moja odpowiedź na ich skargę odnosi się do tych twierdzeń.

W procesie sądowym Świadkowie Jehowy zażądali, abym wymienił nazwiska wszystkich Świadków Jehowy, z którymi komunikowałem się w ciągu ostatnich pięciu lat w sprawie wiary Świadków Jehowy. Oczywiście, ujawniłoby to moje źródła dziennikarskie, a tego nie zrobię."
Źródło: https://www-jwchildabuse-org.translate.goog/news/jehovahs-witnesses-sue-editor-of-jw-child-abuse-website-for-millions/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc
Czy warto zrywać relacje z powodu omylnej Strażnicy?

Offline donadams

Dlaczego to nie Biuro Główne go pozwało, tylko poszczególne zbory? Czy ma to na celu tworzyć pozory niezależności działań? Czy jest jakiś inny powód?

Oczywiście zbory w USA, mając osobowość prawną, mogą to zrobić, jednak nie jest to oczywisty wybór.

Może to próba odciągania odpowiedzialności od Biura Głównego i CK? Wystawiając poszczególne zbory nie tylko mówi się, że dotyczy ich rzekome pomówienie, ale jeśli przegrają, Warwick będzie mogło umyć ręce od procesu. Kto poniesie odpowiedzialność w takiej sytuacji?
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.