Jesteśmy po uroczystości Wieczerzy Pańskiej.
Były odczytywane wersety Łuk22:19,20
Wersety te opisują całą ceremonię -
- a WERSET DALEJ czyli 21- "„Ale oto ręka mego zdrajcy+ jest ze mną przy stole."
Oczywiście nie odczytany na Pamiątce , ale wskazuje że Judasz BYŁ NA CAŁEJ UROCZYSTOŚCI:
Niektórzy twierdzą że Łukasz pisał niechronologicznie - ale to przeczy jogo własnemu oświadczeniu z Łuk 1:3
"(...) po kolei (...) BT i wiele innych przekładów
Ale nawet w publikacjach Strażnicy tj. w książce "‛Składajmy dokładne świadectwo o Królestwie Bożym’(BT) rozdz19 ak 10" cytuję "9 (...) spisana przez Łukasza chronologicznie — co jest charakterystyczne dla jego stylu" sami się przyznają że pisał po kolei .
Zatem Judasz był na całej uroczystości - ale CO TO OZNACZA DLA GŁOSICIELI ŚJ 
?
Nic nie przeczy, a Łuk.1:3 nie odnosi się do chronologii z Wieczerzy tak jakbyś chciał i sugerujesz to podpierając się publikacją ŚJ. Czy specjalnie pominąłeś cały cytat? Wyrwałeś z kontekstu, powstawiałeś nawiasy. Manipulacja rodem z WTS?

. Co zatem czytamy w ŁUK.1:3? 1 ''Wielu już starało się ułożyć opowiadanie o zdarzeniach, które się dokonały pośród nas, 2 tak jak nam je przekazali ci, którzy od początku byli naocznymi świadkami i sługami słowa. 3 Postanowiłem więc i ja zbadać dokładnie wszystko od pierwszych chwil i opisać ci po kolei, dostojny Teofilu2, 4 abyś się mógł przekonać o całkowitej pewności nauk, których ci udzielono.'' Co postanowił Łukasz zbadać? Zbadać to, w czy brał sam udział? W Wieczerzy? Z kontekstu wynika, że miał zbadać opowiadania przekazane przez naocznych świadków. Zwłaszcza dotyczące nauk, a nie spożywania Paschy:). Po zbadaniu ich miał je przekazać Teofilowi. Łukasz nie musiał weryfikować tego w czym przecież sam uczestniczył, a mianowicie w Wieczerzy z Jezusem i pozostałymi apostołami. Co pisał po kolei? Przeczytaj opis Wieczerzy od Łukasza i zobaczysz czy jest tam coś po kolei. Jest mowa o umyciu stóp apostołom? Jest mowa o tym jak inny uczeń opiera głowę o Jezusa i wypytuje się go, kto jest zdrajcą? Jest mowa o tym, jak podaje Judaszowi umoczony chleb? Jest mowa jak Judasz wychodzi? Jest mowa o odśpiewaniu hymnu?
Nie ma. Nie ma. Nie ma. To co piszesz za bzdury, że pisał chronologicznie i po kolei? Manipulujesz, żeby coś nagiąć?
Nie chce mi się, ale muszę niestety zapytać Ciebie czy wiesz gdzie była przygotowana Pascha? W którym domu i w jakiej odległości od ogrodu Getsemani? Czy potrafisz odpowiedzieć na pytanie, czy Judasz jak wyszedł z tego domu i udał się do kapłanów, to wrócił w to samo miejsce czy może wiedział, że Jezus z uczniami jest w ogrodzie? Ile czasu potrzeba było na zebranie tłumu ludzi? Judasz wraz z kapłanami i tłumem mogli zastać pusty dom. Można zadać pytanie, czy pomyśleli o tym, że uczniowie rozeszli się do swoich domów? Kiedy i ile czasu im zajęło szukanie Jezusa? Może chodzili tu i tam i szukali tylko Jego, myśląc, że uczniowie się rozeszli? Może Judasz od razu wyczytał z gwiazd, że trzeba iść do tego domu, a może od razu do ogrodu Getsemani? Jeżeli mieli chodzić tu i tam szukając Jezusa, to potrzeba na to trochę czasu. Zebranie sporej grupy ludzi, iluś tam kapłanów, żołnierzy rzymskich też wymaga czasu. Piszesz, że Judasz musiał wyjść dużo później w nocy. Szkoda, Że nie określiłeś mniej więcej czasu-1 godzina w nocy to późno? Może północ? Może druga w nocy? Uczniowie Jezusa myśleli, że Judasz poszedł coś kupić: ''niektórzy sądzili, że Jezus powiedział do niego: «Zakup, czego nam potrzeba na święto»'' To w Jeruzalem w I wieku mieli markety czynne 24/7?, że Judasz mógł późno w nocy coś jeszcze kupić na święto? Późno w nocy to chyba nikt tam niczym nie handlował. Na pewno nie Żydzi obchodzący Paschę. Zatem moim zdaniem napisałeś bzdurę. Jak czytamy, to uczniowie przysypiali w ogrodzie. Jezus ich budził trzy razy. To musiało być późno, a Judasza z nimi już nie było.
Zachód słońca miał miejsce około 18:20. Noc (czyli nowy dzień) w judaizmie zaczynała się z chwilą zachodu słońca – a dokładniej:
tuż po zachodzie słońca, kiedy pojawiły się trzy pierwsze gwiazdy widoczne gołym okiem na niebie, co zwykle oznacza koniec zmierzchu cywilnego i początek nocy astronomicznej.
Wtedy oficjalnie kończył się jeden dzień i zaczynał się następny.
Źródła żydowskie (Talmud, Miszna) mówią:
„Dzień trwa od świtu do zmierzchu, a noc – od pojawienia się trzech gwiazd.” Gwiazdy były widoczne dopiero około 19 godz. Można założyć, że dopiero wtedy przystąpili do Paschy. Ważne jest też to, że było tam 13 ''chłopa''. Przygotowanie różnych potraw i podanie dla tylu osób również zajmuje czas. Umycie każdemu apostołowi stóp też zajmuje czas. Wątpię, aby każdemu mył w brudnej wodzie po poprzednim uczniu. To mamy już czas liczony od gwiazd, przygotowaniu posiłków i podaniu dla tylu osób, czas na zjedzenie, czas na umycie stóp. Chyba nie w 10 minut. Mamy jeszcze mycie rąk przed posiłkiem i w trakcie, co było wymagane. No, ale to nie wszystko. Ile czasu trwa posiłek Paschalny? Z tego co ja wiem to zależy od ilości osób i może trwać od 2-4 godzin. Dlaczego tak długo?
Seder to nie tylko jedzenie – to rytuał z modlitwami, opowieściami, pieśniami, itd.
Zgodnie z tradycją: trzeba opowiadać historię wyjścia z Egiptu, nawet przez wiele godzin (Miszna, Pesachim 10:4).
Przykładowy przebieg sederu:
Kiddusz – błogosławieństwo nad winem
Mycie rąk
Spożywanie ziół i maca.
Opowiadanie o wyjściu z Egiptu (Maggid)
Posiłek (z jagnięciną – dawniej, dziś symbolicznymi potrawami)
Pieśni i modlitwy (np. Chad Gadja, Dayenu) Sama wieczerza może zawierać około 10 lub więcej punktów, które zwyczaj nakazywał im zachować. Cafun – odnalezienie i spożycie afikomanu
Ostatni kęs – symbol zakończenia uczty paschalnej. Umoczony chleb podany Judaszowi przez Jezusa to prawdopodobnie Afikoman-przaśny chleb umoczony w ziołach. Podany jako ostatni na koniec uczty i po jego wzięciu jak czytamy Judasz od razu wychodzi.
Zatem wysoce prawdopodobne jest, że Pascha zaczęła się około 19. Składała się wielu potraw i głównego posiłku. Były opowieści o wyjściu Mojżesza z ziemi egipskiej. Można założyć, ze Jezus opowiadał im sporo coś od siebie. To nie było tylko samo jedzenie, ale cała otoczka towarzysząca temu świętu. Wiedząc, że jest tam 13 ''chłopa'' to było o czym rozmawiać i opowiadać, i pytać. Zakładając, ze Pascha z myciem nóg mogła trwać około 2-4 godzin, to mamy godzinę 23. Potem udają się do ogrodu. Nie wiemy w jakiej odległości od domu gdzie była Wieczerza. Potem Jezus mówił do uczniów, żeby się modlili. Jak długo? Nie wiemy. Potem sam się oddalił na modlitwę. Trzy razy przychodził i zastawał ich śpiących. Czyli po każdym ich upomnieniu o czuwaniu oddalał się na jakiś czas na modlitwę i ponownie ich budził Trzykrotnie przysypiali, to też może świadczyć o jakimś dłuższym czasie. Wystarczającym na tyle, aby Judasz udał się do kapłanów, ci zaś poinformowali innych kapłanów, zebrali tłum ludzi i żołnierzy rzymskich. Potem wyruszyli na poszukiwanie Jezusa, a nie uczniów. Ile im to zajęło? Nie wiemy. Zatem Judasz nie opuścił ich późno w nocy, a zaraz po zakończonym posiłku. Jezus stanął potem przed kapłanami w celu złożenia oświadczenia. Potem został wydany Piłatowi, torturowany i około 9 rano ukrzyżowany. Przesłuchanie u kapłanów w nocy i potem u Piłata też musiało trochę trwać. Można zatem założyć jak to robią inni, że pojmanie Jezusa w ogrodzie mogło nastąpić około 2 w nocy.
Napisałeś, cytuję: ''Piszesz o nocy w czasie wieczerzy - Lb 9:5 "Wtedy przygotowali (...) ofiarę paschalną (...), między dwoma wieczorami. Zgodnie ze wszystkim, co Jehowa nakazał Mojżeszowi.
co znaczy między dwoma wieczorami ? Wnikliwe pod hasłem Pascha ak8
"Powyższe dowody, zwłaszcza w świetle wypowiedzi z Wyjścia 12:17, 18, Kapłańskiej 23:5-7 i Powtórzonego Prawa 16:6, 7, przemawiają za tym, że wyrażenie „między dwoma wieczorami” określa porę między zachodem słońca a zapadnięciem ciemności."A ty piszesz "Faktem jest, że dla nich noc trwała już od zachodu słońca," - jesteś w błędzie - noc zapadła po dwóch wieczorach i było po kolacji. Zresztą uczestniczysz w Pamiątce zawsze wieczorem a nie nocą.
Piszesz "raczej późno w nocy nie wyszedł" - jesteś w błędzie - raczej późno bo po dwóch wieczorach czyli w nocy''.
Sprawdziłem kilka przekładów i przekład interlinearny. Jest mowa o zmierzchu, a nie ''„między dwoma wieczorami''. Widzę, że posiłkowałeś się przypisem na jw org do Liczb 9:5 gdzie napisano, że dosłownie ''między dwoma wieczorami''. Inni uważają, że ten zwrot może określać wieczór dnia 15 Nisan do wieczoru 16 Nisan. Jakoś nie widzę związku z podanymi w Wnikliwie( j/w) księgami na ten temat. Wskaż co niby one mają wyjaśniać. Poza tym jak to rozumieć, że jedynym źródłem, którym się podpierasz jest publikacja ŚJ? Tak im ufasz? Może sprawdź czy się światło nie zmieniło w tym temacie:).
Cytuję j/w: ''Powyższe dowody, zwłaszcza w świetle wypowiedzi(...)''.
Wiesz ile mieli swoich dowodów w historii swojego nauczania? Wiesz ile sami obalili swoich dowodów?

Wobec powyższego podtrzymuję swoje, że Judasz szybko opuścił miejsce po tym jak Jezus dał mu kawałek chleba. Potem został z 11 uczniami. Obaliłem Twój fałszywy wywód, że Łukasz pisał po kolei i chronologicznie, bo jego wypowiedź dotyczy zupełnie czego innego, a to co sam Łukasz opisuje w 22 r. nie jest spisane po kolei i chronologicznie. Jesteś w błędzie. Myślę, że nie będę wywoływany do tablicy, bo nie ma to większego znaczenia dla mnie, ale zrobiłem to dla Ciebie i innych, żeby zobaczyli jakie masz intencje lub jak manipulujesz wypowiedzią Łukasza cytując go w nawiasach, tak jakby inni mieli celowo być pozbawieni możliwości odczytania całego kontekstu, bo wiadomo, że nie każdy zachce sobie go w całości przeczytać.
Dodam jeszcze, że na logikę Jezus nie robiłby tego ze zdrajcą, a uczniowie już byli oburzeni tym, że zdrajca jest pośród nich, a co dopiero gdyby mieli razem z nim spożywać wino i chleb. Myślę, że byłby opis ich oburzenia i zdziwienia gdyby miał z nimi spożywać. Nic jednak na ten temat nie napisano. Ty byś zawierał umowę z kimś wiedząc, że zaraz Cię wyda na śmierć? Po co Ci taka umowa z taka osobą? W jakim celu? Pytanie retoryczne.