Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Zagadka nr 14  (Przeczytany 1956 razy)

Offline Nemo

• El Kapitan
  • Polubień: 14530
  • Często pod wiatr. Ale zawsze własnym kursem.
Odp: Zagadka nr 14
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Kwiecień, 2025, 10:18 »
A na pewno, wierząc Biblii, nie wszyscy się nadają żeby zamieszkiwać Ziemię
 Mt25:41
No, gdyby tak wierzyć tej książce i tym którzy rzekomo ją sławią, to ich bóg ma wybić w armagedonie 99,9% ludności ziemi. Bo jeżeli ludzi na ziemi jest ok 8 mld., a śj jest ok 8 mln., to jest to 0,1%.
Niemądrym jest być zbyt pewnym własnej wiedzy. Zdrowo jest pamiętać, że najsilniejszy może osłabnąć, a najmądrzejszy się mylić.
Mahatma Gandhi

Offline Gostek

« Odpowiedź #31 dnia: 06 Kwiecień, 2025, 11:02 »
No, gdyby tak wierzyć tej książce i tym którzy rzekomo ją sławią, to ich bóg ma wybić w armagedonie 99,9% ludności ziemi. Bo jeżeli ludzi na ziemi jest ok 8 mld., a śj jest ok 8 mln., to jest to 0,1%.

Ludzie ,skąd Wam się biorą te dane...🤔Przecież organizacja Jehowy się stale rozwija i ma już ponad 9 milionów członków.! A wy ciągle podajecie jakieś nieprawdziwe dane ,mówiące o 8 milionach...😬
Jeden million więcej ,to bardzo duża różnica i jest dumą prężnie rozwijającej się organizacji bożej.😁

Dane liczbowe za ubiegły rok:

240 — liczba krajów, w których działają Świadkowie Jehowy
  • 9 043 460 — liczba Świadków Jehowy
  • 7 480 146 — liczba bezpłatnych domowych studiów biblijnych
  • 21 119 442 — liczba obecnych na Pamiątce śmierci Chrystusa
  • 118 767 — liczba zborów
« Ostatnia zmiana: 06 Kwiecień, 2025, 11:10 wysłana przez Gostek »

Offline Mahershalalhashbaz

« Odpowiedź #32 dnia: 06 Kwiecień, 2025, 13:40 »
Coś długo mu zajmuje zebranie do kupy tego ważnego przesłania Biblii. Albo jest bardzo długie i skomplikowane albo sam nie wie na czym w tej chwili ono dokładnie polega albo w gruncie rzeczy nie jest niczym ważnym aby ludzie je mogli szybko poznać.
nihilista

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5233
  • Najbardziej boję się fanatyków.
« Odpowiedź #33 dnia: 06 Kwiecień, 2025, 15:04 »
Z biblią jest szerszy problem. Choćby kanon biblijny, który zostal ustalony w XVI w, czyli 1600 lat po narodzinach Chrystusa. Stary Testament ustalany byl w V w pne. Jak te kanony byly ustalane? Czy osoby akceptujące poszczególne księgi byly bezstronne i przy wyborze ksiąg dzialal na nie duch św (tym 3:16)? Dlaczego te księgi weszly w sklad tzw ksiąg natchnionych, a inne zaliczane są do apokryfów?  To pytania, które są kluczowe dla wiarygodności PŚ i nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline Lu_Ke Sky_Walker

« Odpowiedź #34 dnia: 06 Kwiecień, 2025, 17:23 »
Z biblią jest szerszy problem. Choćby kanon biblijny, który zostal ustalony w XVI w, czyli 1600 lat po narodzinach Chrystusa. Stary Testament ustalany byl w V w pne. Jak te kanony byly ustalane? Czy osoby akceptujące poszczególne księgi byly bezstronne i przy wyborze ksiąg dzialal na nie duch św (tym 3:16)? Dlaczego te księgi weszly w sklad tzw ksiąg natchnionych, a inne zaliczane są do apokryfów?  To pytania, które są kluczowe dla wiarygodności PŚ i nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Mnie interesuje to, że o kanonie Biblii decydowali duchowni Katoliccy a to jak wiadomo religia falszywa  ;)
Lecz ŚJ nie przeszkadza fakt, że przedstawiciele religi fałszywej uznali jedne ksiągi a odrzucili inne. Czyli KK dokonał czegoś dobrego?

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #35 dnia: 06 Kwiecień, 2025, 18:10 »
Mnie interesuje to, że o kanonie Biblii decydowali duchowni Katoliccy a to jak wiadomo religia falszywa  ;)
Lecz ŚJ nie przeszkadza fakt, że przedstawiciele religi fałszywej uznali jedne ksiągi a odrzucili inne. Czyli KK dokonał czegoś dobrego?
[/b][/size]

Dokladnie. Caly system religijny, który znamy powstal w IV wieku ne i przetrwal do dnia dzisiejszego. Nawet ŚJ wywodzą się z Babilonu Wielkiego. Można powiedzieć, że są odlamem wyznania adwentowego.   
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline Gostek

« Odpowiedź #36 dnia: 06 Kwiecień, 2025, 19:25 »

Świadkowie Jehowy często tak to tłumaczyli,że zawsze na przestrzeni wieków , byli ludzie ,którymi posługiwał się Bóg . Wcześniej nie było na ziemi organizacji bożej ,to Bóg posługiwał się wybranymi przez siebie ludźmi by uświęcać swoje imię.Obecnie nie musi się takimi ludźmi posługiwać,bo ma na ziemi swoją ziemską organizację..

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #37 dnia: 06 Kwiecień, 2025, 19:58 »

Świadkowie Jehowy często tak to tłumaczyli,że zawsze na przestrzeni wieków , byli ludzie ,którymi posługiwał się Bóg . Wcześniej nie było na ziemi organizacji bożej ,to Bóg posługiwał się wybranymi przez siebie ludźmi by uświęcać swoje imię.Obecnie nie musi się takimi ludźmi posługiwać,bo ma na ziemi swoją ziemską organizację..
[/b][/size]

Jak poznawalem tzw. prawdę to mój tatuś duchowy mówil mi, że jedna z takich grup religijnych prowadząca do jedynej prawdziwej organizacji to Waldensi. Wedlug niego byla to nieliczna grupa chrześcijan, która poszukiwala prawdy i mogla cieszyć się uznaniem Jehowy.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Waldensi

Podstawy wiary:

Biblia jest podstawą wiary:
Każdy mężczyzna i każda kobieta, znający Biblię, mogą być kaznodziejami.
Kult jest prowadzony w języku narodowym; każdy powinien czytać Biblię.
Wiara jest darem Boga.
Nieuznawanie odpustów. Nienauczanie na temat czyśćca.
Jezus Chrystus jest jedynym pośrednikiem między Bogiem i ludźmi. Świętych należy naśladować, ale nie wolno ich czcić. Cześć należy się jedynie Bogu; wszystko inne jest bałwochwalstwem.
Kościół rzymskokatolicki sprzeniewierzył się tradycji apostolskiej i nie ma władzy od Boga.
Jedynymi sakramentami są chrzest i eucharystia.
Śmierć jest przejściem w stan nieświadomości, tzn. aż do wskrzeszenia przez Chrystusa.
Potępienie śpiewu, gry na organach, modlitw zanoszonych w nieznanym języku (oprócz Ojcze Nasz),
Odrzucenie papieża

Johann Wolfgang Gothe,

Offline Lu_Ke Sky_Walker

« Odpowiedź #38 dnia: 07 Kwiecień, 2025, 15:46 »

Ale ja to wszystko wiem i pamiętam jeszcze. Bardziej chodzi mi o wykonywanie fikołków intelektualnych by wytłumaczyć coś czego wytłumaczyć (logicznie) nie można  8-)

Offline Jonasz

« Odpowiedź #39 dnia: 07 Kwiecień, 2025, 22:26 »
Drodzy forumowicze! Jestem pod wrażeniem pewności poglądów znamienitej części tego forum.
To jest naprawdę wielka wartość, tak pewnie, publicznie prezentować antyreligijne poglądy.
Drodzy, precz z religijnym ciemnogrodem! Chwała nauce!

Tylko drodzy ateistyczni realiści, wasze poglądy są wielkim dorobkiem. A dorobek trzeba chronić aby nie uległ roztrwonieniu.
Podam przykład. Wiecie ile jest płci w oświeconej Europie? Pięćdziesiąt kilka. I tak było w USA. W kwestionariuszach były 3 opcje a trzecia opcja obejmowała większość tych przypadków. I co się stało?
A no nie zadbano tam o ochronę dorobku naukowego i ludzie wybrali takiego co jednym podpisem przywrócił religijny ciemnogród.

Także drodzy, pomyślcie nad tym jak ochronić jedyną prawdę opartą na faktach.
Czy aby na pewno to forum powinno być miejscem tego typu jak ten temat miałkich rozważań o wydarzeniach z dziedziny religijnych mitów.

Offline Gremczak

« Odpowiedź #40 dnia: 08 Kwiecień, 2025, 07:42 »
Drodzy forumowicze! Jestem pod wrażeniem pewności poglądów znamienitej części tego forum.
To jest naprawdę wielka wartość, tak pewnie, publicznie prezentować antyreligijne poglądy.
Drodzy, precz z religijnym ciemnogrodem! Chwała nauce!

Tylko drodzy ateistyczni realiści, wasze poglądy są wielkim dorobkiem. A dorobek trzeba chronić aby nie uległ roztrwonieniu.
Podam przykład. Wiecie ile jest płci w oświeconej Europie? Pięćdziesiąt kilka. I tak było w USA. W kwestionariuszach były 3 opcje a trzecia opcja obejmowała większość tych przypadków. I co się stało?
A no nie zadbano tam o ochronę dorobku naukowego i ludzie wybrali takiego co jednym podpisem przywrócił religijny ciemnogród.

Czy aby na pewno to forum powinno być miejscem tego typu jak ten temat miałkich rozważań o wydarzeniach z dziedziny religijnych mitów.
Rozumiesz w ogóle słowo ateista?

Ty kim jesteś?
Teistą?

Ktoś kto nie wierzy opowiadaniom chrześcijańskim to ateista?

Mówisz o prawdzie i faktach.
Gdzie ta prawda i fakty jej?

Offline Jonasz

« Odpowiedź #41 dnia: 08 Kwiecień, 2025, 15:07 »
Rozumiesz w ogóle słowo ateista?

Ty kim jesteś?
Teistą?

Ktoś kto nie wierzy opowiadaniom chrześcijańskim to ateista?

Mówisz o prawdzie i faktach.
Gdzie ta prawda i fakty jej?
Ja nie muszę rozumieć. Jest to cudowne forum, a na nim nieomylni eksperci.
Wchodzę, czytam i już wszystko wiem.

Offline Mahershalalhashbaz

« Odpowiedź #42 dnia: 09 Kwiecień, 2025, 08:59 »

Ciasne umysły działają projektując swoje ograniczenia na otoczenie. Ty naprawdę myślisz że nauka jest dla ateistów religią? Opartym na objawieniu systemem dogmatycznych wierzeń? Nie jest. Nauka jest narzędziem, metodą poznawania świata i praw nim rządzących. Jeśli nie wierzysz w działanie tej metody to kiedy cię zacznie boleć ząb nie idź do dentysty tylko módl się o ozdrowienie.  Tylko nie zapomnij wpaść na forum i napisać czy pomogło.
nihilista

Offline Jonasz

« Odpowiedź #43 dnia: 09 Kwiecień, 2025, 14:55 »
Ciasne umysły działają projektując swoje ograniczenia na otoczenie. Ty naprawdę myślisz że nauka jest dla ateistów religią? Opartym na objawieniu systemem dogmatycznych wierzeń?
To Ty stwierdziłeś, że ja tak myślę, więc po co Ci jeszcze moje potwierdzenie czy zaprzeczenie?

Offline Storczyk

« Odpowiedź #44 dnia: 10 Kwiecień, 2025, 07:17 »
Nauka jest narzędziem, metodą poznawania świata i praw nim rządzących.

Skoro jest prawo, to i prawodawca .
Nawet jeśli nie Bóg, to Twórca, albo ten kto świat składał po Wielkim Wybuchu .