Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Zagadka nr 14  (Przeczytany 1971 razy)

Offline Mahershalalhashbaz

Odp: Zagadka nr 14
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Kwiecień, 2025, 20:20 »
Dla mnie świętością jest Bóg Jehowa bądź Jahwe, Jezus oraz prawda biblijna 

Dlaczego akurat Jehowa i Jezus? Co uważasz za "prawdę biblijną"?
Co definiujesz jako "świętość"?

Pytam z ciekawości.
nihilista

Offline darew

« Odpowiedź #16 dnia: 03 Kwiecień, 2025, 20:48 »

Wszelki duch Jahwe chwali!
Trampi powrócił

Offline Jonasz

« Odpowiedź #17 dnia: 03 Kwiecień, 2025, 21:04 »
Wszelki duch Jahwe chwali!
Trampi powrócił
A kim jest Trampi?

Offline Gremczak

« Odpowiedź #18 dnia: 03 Kwiecień, 2025, 23:35 »

Wielka mi prawda biblijna.
Autorstwo biblii w dużym stopniu jest anonimowe.
Zwiera legendy i różnego rodzaju tradycje.
Były różnego rodzaju przepychanki.
Różne religie w tamtych czasach uznawały swoje kanony inne odrzucały.

Dopiero w XVI w. kanon biblijny przyjął w miarę ostateczną formę ale tylko w krk.
Zmiany następowały jeszcze w XVII i XX w.

« Ostatnia zmiana: 04 Kwiecień, 2025, 00:24 wysłana przez Gremczak »

Offline ROB660

• Nieochrzczony głosiciel
  • Polubień: 2
  • odłączony od wielu lat
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Kwiecień, 2025, 12:09 »
Dlaczego akurat Jehowa i Jezus? Co uważasz za "prawdę biblijną"?
Co definiujesz jako "świętość"?
Co uważam za prawdę biblijną?
Uważam że Biblia sama w sobie zawiera 100% prawdziwych informacji. J 17:17

tzn że jeżeli czegoś nie rozumiem albo wygląda mi ma sprzeczne to usilnie szukam wytłumaczenia
zgodnego z pozostałymi zapisami Biblii. Dużo jest takich fragmentów (jednym z nich jest Rodz 3:19)
ale to nie może być powód do odrzucenia tej księgi jako PRAWDY od Boga
Dlatego nigdy nie podważam jej prawdomówności ani nie zdobyłbym się na wycięcie jakiegokolwiek wersetu (J 8:1-11 PNŚ DO STUDIUM),
przyjmuję jednocześnie możliwość błędów w tłumaczeniach (np. Rodz 9:21- ale to zagadka nr 15)
2

Offline Gremczak

« Odpowiedź #20 dnia: 04 Kwiecień, 2025, 16:47 »

Uważam że Biblia sama w sobie zawiera 100% prawdziwych informacji. J 17:17

Ja pierdziele, ty to na poważnie?

Jaki to  "mocny argument". :D

To tak jak ja bym coś napisał i w tej treści by było napisane .że to co ja napisałem jest 100% prawdy.

« Ostatnia zmiana: 04 Kwiecień, 2025, 16:50 wysłana przez Gremczak »

« Odpowiedź #21 dnia: 04 Kwiecień, 2025, 21:42 »
Co uważam za prawdę biblijną?
Uważam że Biblia sama w sobie zawiera 100% prawdziwych informacji.

Ok tylko co jest przesłaniem tej książki pełnej prawdziwych informacji? Jaka to ogólna prawda z nich wynika, jakie przesłanie? Tak w skrócie.

że jeżeli czegoś nie rozumiem albo wygląda mi ma sprzeczne to usilnie szukam wytłumaczenia
zgodnego z pozostałymi zapisami Biblii.

Gdzie szukasz? U biblistów? W internecie? W wydawnictwach Towarzystwa Strażnica?
nihilista

Offline Nemo

• El Kapitan
  • Polubień: 14530
  • Często pod wiatr. Ale zawsze własnym kursem.
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Kwiecień, 2025, 09:23 »
Przyznam, ze czytam ten wątek raczej wybiórczo. Jednak co do ostatnich wpisów tak sobie myślę, że gdyby biblia była naprawdę słowem jakiegoś tam boga, jeżeli miałaby być dla ludzi pewnego rodzaju instrukcją, jak żyć, żeby przypadkiem tego boga nie zdenerwować, za co można pożegnać się z rzekomym życiem wiecznym.
Powinna być napisana w taki sposób, żeby nie pozostawiać marginesu własnej interpretacji. Coś jak kodeks drogowy. Tak masz postępować, tego nie wolno ci robić, a dojedziesz bezpiecznie do celu. Sztywne zasady.
A tu mamy typowy misz masz. Ci którzy wierzą w trójcę mają rzekome dowody, że biblia mówi o trójcy, ci którzy jej zaprzeczają też twierdzą, ze mają na to dowody w biblii. Jedni twierdzą, że Jezus zmarł na krzyżu, inni że na palu. Jedni twierdzą, że Jezus powiedział do złoczyńcy obok, że dzisiaj będzie z nim w raju, za to inni twierdzą, ze Jezus dzisiaj mu powiedział, że ten będzie z nim w raju, ale daty nie ustalił. Chodzi o przecinek postawiony przed, lub za słowem "dzisiaj". Dodatkowo biblia podobno opisuje miłość rzekomego boga, a trup tam ściele się gęsto i to bez względu, czy to starzec, czy dziecko. Wystarczy opis potopu, Sodomy I Gomory, czy też 40-letnia wędrówka po pustyni bo ktoś sobie zrobił cielaka i mu się kłaniał. Wszędzie tam była zastosowana odpowiedzialność zbiorowa, która jest tożsama największym tyranom i dyktatorom.
« Ostatnia zmiana: 06 Kwiecień, 2025, 10:07 wysłana przez Nemo »
Niemądrym jest być zbyt pewnym własnej wiedzy. Zdrowo jest pamiętać, że najsilniejszy może osłabnąć, a najmądrzejszy się mylić.
Mahatma Gandhi

Offline Lu_Ke Sky_Walker

« Odpowiedź #23 dnia: 05 Kwiecień, 2025, 09:28 »
Przyznam, ze czytam ten wątek raczej wybiórczo. Jednak co do ostatnich wpisów tak sobie myślę, że gdyby biblia była naprawdę słowem jakiegoś tam boga, jeżeli miałaby być dla ludzi pewnego rodzaju instrukcją , jak żyć, żeby przypadkiem tego boga nie zdenerwować, za co można można pożegnać się z rzekomym życiem wiecznym.
Powinna być napisana w taki sposób, żeby nie pozostawiać marginesu własnej interpretacji. Coś jak kodeks drogowy. Tak masz postępować, tego nie wolno ci robić, a dojedziesz bezpiecznie do celu. Sztywne zasady.
A tu mamy typowy misz masz. Ci którzy wierzą w trójcę mają rzekome dowody, że biblia mówi o trójcy, ci którzy jej zaprzeczają też twierdzą, ze mają na to dowody w biblii. Jedni twierdzą, że Jezus zmarł na krzyżu, inni że na palu. Jedni twierdzą, że Jezus powiedział do złoczyńcy obok, że dzisiaj będzie n nim w raju, za to inni twierdzą, ze Jezus dzisiaj mu powiedział, że ten będzie z nim w raju, ale daty nie ustalił. Chodzi o przecinek postawiony przed, lub za słowem "dzisiaj". Dodatkowo biblia podobno opisuje miłość rzekomego boga, a trup tam ściele się gęsto i to bez względu, czy to starzec, czy dziecko. Wystarczy opis potopu, Sodomy I Gomory, czy też 40-letnia wędrówka po pustyni bo ktoś sobie zrobił cielaka i mu się kłaniał. Wszędzie tam była zastosowana odpowiedzialność zbiorowa, która jest tożsama największym tyranom i dyktatorom.

Nic dodać, nic ująć:
A M E N

Offline ROB660

• odłączony od wielu lat
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Kwiecień, 2025, 13:43 »

Ok tylko co jest przesłaniem tej książki pełnej prawdziwych informacji? Jaka to ogólna prawda z nich wynika, jakie przesłanie? Tak w skrócie.

Przesłaniem Biblii jest:
1. Poznanie prawdziwego Boga z imienia
2. Poznanie jego osobowości
3. Poznanie jego mierników sprawiedliwości   
4. Poznanie zamierzenia co do naprawy tego co totalnie zostało zniszczone w Edenie i przyszłości
5. Poznanie regulaminu  korzystania  z mieszkania (jakim jest Ziemia) bo jest jego właścicielem
6. Poznanie historii Ziemi 
7. Poznanie przykładów jego akceptacji lub jej braku dla konkretnych ludzi i ich konsekwencji

Jest tego dużo więcej ale miało być krótko

A drugie pytanie
"Gdzie szukasz? U biblistów? W internecie? W wydawnictwach Towarzystwa Strażnica?"

TYLKO W BIBLII - musi się tłumaczyć i obronić sama
A my częściej wierzymy ludziom którzy ją NIBY czytają

2

Offline Gremczak

« Odpowiedź #25 dnia: 05 Kwiecień, 2025, 15:13 »

Biblii jest dużo.
Hinduska.
Żydowska.
Chrześcijańska.
Muzułmańska.

Którą masz na myśli?

Offline ROB660

• odłączony od wielu lat
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Kwiecień, 2025, 15:47 »
Biblii jest dużo.
Hinduska.
Żydowska.
Chrześcijańska.
Muzułmańska.

Którą masz na myśli?

Musisz sam wybrać, ocenić i ponieść konsekwencje wyboru

Żeby ci pomóc powiem że jest tylko jedna księga.
Każdy musi osobiście zdecydować, bo to nie my robimy Bogu łaskę że żyjemy i mieszkamy.
A na pewno, wierząc Biblii, nie wszyscy się nadają żeby zamieszkiwać Ziemię
 Mt25:41

"Kpł 18:28 Wtedy ta ziemia nie wypluje was za skalanie jej, tak jak wypluje narody, które były przed wami"

Dz 17:25-31  "Bóg, który uczynił świat i wszystko, co na nim, ten, będąc Panem nieba i ziemi,(...)  on sam daje wszystkim życie+ i dech,+ i wszystko. 26 On też z jednego człowieka+ uczynił wszystkie narody+ ludzkie, żeby zamieszkiwały na całej powierzchni ziemi,(...)  27 aby poszukiwali Boga,(...) właściwie nie jest on daleko od nikogo z nas.Wprawdzie Bóg nie zważał na czasy takiej niewiedzy,+ lecz teraz mówi ludziom, żeby wszyscy wszędzie okazali skruchę.+ 31 Ustalił bowiem dzień, w którym zamierza w prawości sądzić(...)" (oczywiście wg Jego prawości wykazanej w Biblii )
2

Offline Nemo

• El Kapitan
  • Polubień: 14530
  • Często pod wiatr. Ale zawsze własnym kursem.
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Kwiecień, 2025, 16:25 »
Może ktoś mi odpowie na pytanie. Ewangeliści opisali kuszenie Jezusa na pustyni. Kto im to opowiedział? Sam Jezus? Przecież to była podobno skromna osoba. Czyżby chwalił się jak to on pogonił diabła? I dlaczego jeżeli biblia to rzekomo słowo boga, to dlaczego nie określił dokładnie jak ma na imię?
Niemądrym jest być zbyt pewnym własnej wiedzy. Zdrowo jest pamiętać, że najsilniejszy może osłabnąć, a najmądrzejszy się mylić.
Mahatma Gandhi

« Odpowiedź #28 dnia: 05 Kwiecień, 2025, 16:47 »
Przesłaniem Biblii jest:
1. Poznanie prawdziwego Boga z imienia
2. Poznanie jego osobowości
3. Poznanie jego mierników sprawiedliwości   
4. Poznanie zamierzenia co do naprawy tego co totalnie zostało zniszczone w Edenie i przyszłości
5. Poznanie regulaminu  korzystania  z mieszkania (jakim jest Ziemia) bo jest jego właścicielem
6. Poznanie historii Ziemi 
7. Poznanie przykładów jego akceptacji lub jej braku dla konkretnych ludzi i ich konsekwencji

Jest tego dużo więcej ale miało być krótko

A drugie pytanie
"Gdzie szukasz? U biblistów? W internecie? W wydawnictwach Towarzystwa Strażnica?"

A my częściej wierzymy ludziom którzy ją NIBY czytają

Nie rozumiesz mnie. Pytam się nie o to NA CZYM POLEGA twoim zdaniem przesłanie zawarte w Biblii tylko o przesłanie. Czy możesz przedstawić treść tego przesłania tak jak je rozumiesz? W kilku prostych zdaniach jeśli to jest możliwe. Wyobraź sobie że jesteś na bezludnej wyspie, uratowałeś się z rozbitego statku i spotkałeś tam kogoś z Wysp Trobriandzkich kto nigdy nie słyszał o wierzeniach chrześcijańskich ani w ogóle o żadnym systemie religijnym i trzeba go przekonać aby dobrowolnie uwierzył w to w co ty wierzysz.
« Ostatnia zmiana: 05 Kwiecień, 2025, 16:50 wysłana przez Mahershalalhashbaz »
nihilista

Offline Gremczak

« Odpowiedź #29 dnia: 05 Kwiecień, 2025, 19:45 »

Żeby ci pomóc powiem że jest tylko jedna księga.

Biblii jest dużo.
Hinduska.
Żydowska.
Chrześcijańska.
Muzułmańska.

Którą masz na myśli?

Właśnie nie jest tylko jedna.
Jest wiele.
Nie zakłamuj rzeczywistości.
Ja nie oczekuję abyś mi pomógł.
Twoja pomoc na nic mi się nie przyda.
Jedynie to możesz mnie przekonywać abym przyjął twój sposób myślenia.
« Ostatnia zmiana: 05 Kwiecień, 2025, 19:46 wysłana przez Gremczak »