Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Pytania przed komitetem sądowniczym  (Przeczytany 385 razy)

Offline onyk

Pytania przed komitetem sądowniczym
« dnia: 06 Marzec, 2025, 11:47 »
Ponieważ nie jestem w posiadaniu "tajemnego" podręcznika o wzniosłym tytule "Paście powierzoną wam trzodę Bożą", mam pytanko do zaznajomionych z tematem.
Jak to jest z tymi szczegółowymi pytaniami jak i ile razy podczas riki tiki, czy tego typu pytania nakazuje, sugeruje tenże podręcznik?
Czy moze pytania są wynikiem nadmiernej ciekawości i dzikich, lubieżnych żądz pastuszków?

Offline Nomadan

Odp: Pytania przed komitetem sądowniczym
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Marzec, 2025, 14:16 »
Najwazniejsze jest pytanie ostatnie: Cz ufasz Niewolnikowi , balwanowi naszych czasow?

Offline Gremczak

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Marzec, 2025, 14:27 »
Najwazniejsze jest pytanie ostatnie: Cz ufasz Niewolnikowi , balwanowi naszych czasow?
Nawet to pytanie nie powinno sprawić trudności.

Myślę ,że pytaniami nie trzeba się przejmować.
Olać je.
Ważniejsze jest co my chcemy powiedzieć.
Nie dopuścić ich do przejęcia rozmowy.
W mojej sytuacji się to sprawdziło.
« Ostatnia zmiana: 06 Marzec, 2025, 14:32 wysłana przez Gremczak »

Offline donadams

« Odpowiedź #3 dnia: 06 Marzec, 2025, 20:16 »
Pytania, o które pytasz, w zdecydowanej większości nie znajdują się w Paście, jednak ich zadawanie przez starszych jest wymuszone przez konstrukcję podręcznika. Jeśli starszy chce ustalić, czy zgodnie z definicją Paście doszło do tego grzechu, czy może jednak do tego lub tamtego, a potem jeszcze musi ustalić, czy w obrębie tego grzechu można mówić o tym czy o tamtym, to musi zadać określone pytania, ponieważ inaczej nie da się osadzić danego czynu w podręcznikowej definicji. Nie chce mi się przytaczać szczegółów, ale pobierz sobie ten podręcznik i przeczytaj rozdział 12 dotyczący ustalania, czy powołać komitet i zobacz, co mam na myśli.

Jako jeden przykład mogę przytoczyć, że starsi nie muszą wszczynać komitetu, gdy młodzi, którzy wcześniej wyrazili pragnienie zawarcia związku małżeńskiego, krótkotrwale dotykali swoich narządów płciowych. Muszą być to jednak odosobnione przypadki i zależy to także od ich postawy. Jeśli podręcznik tak stawia sprawę to starszy musi zapytać, czy się dotykali, gdzie się dotykali, ile to trwało, następnie ile razy, potem jak się z tym czuli itd. Jeśli chce podjąć decyzje zgodnie z podręcznikiem, musi ustalić fakty, które podręcznik ustanawia jako kryteria. Jak widać jest to złożone i moim zdaniem Paście wymusza zadawanie pytań, których nie podaje.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Gostek

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Marzec, 2025, 10:48 »
Wczoraj obejrzałem a raczej odsłuchałem przesłuchanie Grzegorza z UK . Wiele już podobnych przesłuchań przedkomitetowych i samych komitetów zaliczyłem ,ale ten jest wyjątkowy.Przesłuchiwany chłopak jest szczery do bólu. Zwykłym szczerym podejściem wytrącił swym przeciwnikom wszelkie argumenty. Miał tylko jeden zarzut względem niewolnika,odnośnie podejścia jego do sprawy w Australii . To wystarczyło ,by zamknąć usta braciom starszym. Swe oskarżenia wobec niewolnika czerpał tylko z Biblii .

Link do konału YouTube poniżej .
https://youtu.be/Ncb7wQ5Sg-8?si=wqdFV1DNFH1YyboZ