Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Prof. Marcin Majewski – biblista, doktor teologii  (Przeczytany 946 razy)

Offline Fantom

Prof. Marcin Majewski – biblista, doktor teologii
« dnia: 29 Styczeń, 2025, 09:20 »
 Bardzo ciekawy wywiad Rymanowskiego z biblistą. Nie będę streszczał, ale zostały poruszone  ciekawe tematy.
https://www.youtube.com/watch?v=_ard2GSfFmo  ''Prof. Marcin Majewski – biblista, doktor teologii, wykładowca na Uniwersytecie Papieskim Jana Pawła II i na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie. Studiował język hebrajski. Na Rymanowski Live rozmawiamy o tym, jak Stary i Nowy Testament przedstawia Szatana, w jaki sposób Biblia opisuje piekło i niebo, a także o Ewangeliach Judasza i Tomasza.''
''Brak sprzeciwu wobec błędu jest jego zatwierdzeniem, a niebronienie prawdy oznacza jej tłumienie''
 Ignoruję: Tusia,tomek_s

Offline Dobry Pasterz

Odp: Prof. Marcin Majewski – biblista, doktor teologii
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Styczeń, 2025, 11:44 »
Również polecam.

Był również ciekawy wywiad w didaskaliach https://www.youtube.com/watch?v=5ahvooMDXY4&pp=ygUTZGlkYXNrYWxpYSBtYWpld3NraQ%3D%3D.

Pan Majewski ma również swój kanał https://www.youtube.com/@Marcin.Majewski

Offline donadams

« Odpowiedź #2 dnia: 29 Styczeń, 2025, 16:28 »
Przedstawia ciekawe spojrzenie na wiele spraw. Moje główne odczucia z nim związane są takie, że jego duża otwartość na inne spojrzenie, niż przyjęte w głównym nurcie wierzących, może powodować wręcz, że niektórzy ludzie przestaną patrzeć na Biblię jako na tekst święty. Zresztą dość otwarcie mówi o tym, że jako naukowiec podchodzi do niej zgodnie z przyjętą naukową metodyką, a do tego wiele osób nie przywykło. Więc nie wiem, czy taki jest jego cel, ale myślę że sporo osób może uznać jego pracę jako świetny punkt wyjścia do ateizmu. Takie miałem przemyślenia słuchając kilkunastu godzin materiałów z jego udziałem.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Gostek

« Odpowiedź #3 dnia: 29 Styczeń, 2025, 16:30 »
Fajnie się gościa słucha. Jego argumenty nie są skomplikowane .
Czasami to nawet odnoszę wrażenie ,czy on w ogóle jest człowiekiem wierzącym(on sam o sobie mówi,że jest) .
Bardzo wielu opisów i znanych osób występujących w Biblii ,takich jak Mojżesz ,Jozue, czy Salomon uznaje on za fikcje literackie. Samo wyjście Żydów z Egiptu uważa on za zmyślone.

Jest jeszcze jeden historyk,który zajmuje się tą tematyką a mianowicie Pan prof.Niesiołowski-Spano.

Professor Niesiołowski twierdzi wręcz,że w miejscu gdzie odgrwały się biblijne sceny sprzed wygnania żydów do Babilonu , żyły nieliczne plemiona a sama Jerozolima miała niewielkie znaczenie w tamtym okresie .Jak również cała cześć Biblli ,ta sprzed okresu bycia w niewoli babilońskiej była spisana albo w samym Babilonie ,bądź też po przybyciu części narodu żydowskiego z niewoli babilońskiej . Podobnie sam monolityczny Bóg żydowski wykreowany został również w tym późniejszym okresie .
Wcześniej ,jak twierdzi profesor Majewski ,Bóg ten miał małżonkę -Aszerę.

https://youtu.be/9wp-cFbsJ24?si=K5ijYbnuPU9Qy4YS
« Ostatnia zmiana: 29 Styczeń, 2025, 16:53 wysłana przez Gostek »

Offline karyma

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Styczeń, 2025, 17:16 »
Jak go troszkę posłuchałem miałem podobne odczucia. Gdy mówi że tego nie ma, tamtego nie było, to łatwo pomyśleć że większośc Biblii jest fałszywa a skoro jest fałszywa to i chrześcijanstwo.
Już chyba to kiedys pisałem, ale dla mnie obecnie Biblia ma sens dopiero przy interpletacjach... paleoastronautycznych ale to inny temat na inny wątek.
« Ostatnia zmiana: 29 Styczeń, 2025, 17:19 wysłana przez karyma »

Online Reskator

« Odpowiedź #5 dnia: 29 Styczeń, 2025, 18:08 »
sporo osób może uznać jego pracę jako świetny punkt wyjścia do ateizmu. Takie miałem przemyślenia słuchając kilkunastu godzin materiałów z jego udziałem.
Gościu zamiast naganiać owce do stada to otwiera wrota i puszcza je samopas bez pasterza.
I takiego człowieka KK wychodował na własnej piersi na Uniwersytecie Papieskim.
Idzie wyrażnie drogą profesora Tomasza Polaka ale chyba nie pójdzie na całość z apostazją i deklaracją w ateizm.

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5223
  • Najbardziej boję się fanatyków.
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Styczeń, 2025, 20:25 »
Podniosę argument, który wielokrotnie jako ŚJ przy drzwiach slyszeliśmy. Dlaczego PŚ, która teoretycznie pisana byla dla prostaczków jest tak skomplikowana w swoich wyjaśnieniach. Jak poznać Boga skoro ,,list do ludzi" nie pozwala tego zrobić. Definicja szatana podana przez Profesora zmienia calkowicie obraz Boga.
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Online Gremczak

« Odpowiedź #7 dnia: 29 Styczeń, 2025, 20:36 »
Trzeba wziąć pod uwagę, że bogów zamienili na boga.

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5223
  • Najbardziej boję się fanatyków.
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Styczeń, 2025, 20:38 »
Z wywodu Profesora wynika, że nauki PŚ byly tworzone na potrzeby poszczególnych wydarzeń spolecznych na przestrzeni wieków.
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,

Offline NieZnaPrawdy

• Pionier specjalny
  • Polubień: 2519
  • Między ślepymi jednooki królem
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Styczeń, 2025, 23:24 »
A wy co chcieli byście usłyszeć? Coś co pasuje do waszych poglądów czy coś co brzmi logicznie?

Offline Gostek

« Odpowiedź #10 dnia: 29 Styczeń, 2025, 23:42 »
Tak samo było z tymi ponoć spełnionymi proroctwami biblijnymi. Rzekomo, wszystkie się spełniły,co do joty.
Dzisiaj wiadomo,że albo tych proroctw nie było wcale albo były one opisywane już po spełnionych faktach.
To tak jakby najpierw wbić lotkę a późnej w okół niej domalować pola .😬
« Ostatnia zmiana: 29 Styczeń, 2025, 23:43 wysłana przez Gostek »

Offline donadams

« Odpowiedź #11 dnia: 30 Styczeń, 2025, 08:28 »
Podniosę argument, który wielokrotnie jako ŚJ przy drzwiach slyszeliśmy. Dlaczego PŚ, która teoretycznie pisana byla dla prostaczków jest tak skomplikowana w swoich wyjaśnieniach. Jak poznać Boga skoro ,,list do ludzi" nie pozwala tego zrobić. Definicja szatana podana przez Profesora zmienia calkowicie obraz Boga.

Wszystko zależy od podejścia. Religie zorganizowane mają to do siebie, że żeby istnieć, muszą dać konkretne odpowiedzi na konkretne pytania. Innymi słowy, musi istnieć konkretna oferta, która w dodatku musi czymś się odróżniać od innych ofert. To prowadzi do poglądu - moim zdaniem błędnego - że jest zestaw odpowiedzi, które są prawidłowe i żadne inne nie mogą być. Religie, a w szczególności sekty, nie mogą sprzedawać tego inaczej, bo nie byłoby dla nich miejsca.

Znacznie prościej jest założyć, że w ramach jednej Biblii odpowiedzi jest więcej, a są rzeczy, które są ważniejsze od doktryn, takie jak chociażby to, jakim jesteś człowiekiem w ramach przyjętego systemu wierzeń. Więc ja bym uprościł Biblię do Boga i Jezusa. Cała reszta wedle uznania, czy mówiąc bardziej po chrześcijańsku, wedle tego, jaką kto otrzymał wiarę. No ale tak się nie da budować religii. Tak się buduje "tylko" wierzącego człowieka.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Gostek

« Odpowiedź #12 dnia: 30 Styczeń, 2025, 11:08 »
Zauważyłem ,że osoby odwracające się od zboru a w szczególności od organizacji i nie mający parcia na dalsze badanie podstaw swojej wiary często zachowują swą wiarę w Boga.

Inaczej jest u osób badających "te rzeczy".

W kolejnych etapach badania nad biblią osoby napotykają się na w/w autorytety  naukowe, które swoimi wykładami otwierają im szerzej oczy i pozwalają na nowo spojrzeć na przedmiot, jakim jest fundament wiary ,czyli biblię.

A to prowadzi następnie do rozłamu w ich głowie. Bo okazuje się, że to co było najświętsze ,czyli list od samego Boga ,wcale nim nie jest .🙄

Dlatego każdy musi sobie wpierw zadać odpowiedź - czy cenię wolność i chcę być wolny od wszelkich ideologii.?🤔 Czy lepiej nie wiedzieć za dużo , rzeby nie mieć rozterek myślowych i lepiej za dużo nie wiedzieć..(pogląd większości ludzi).

Trudne pytanie .Każdy musi sobie na nie sam odpowiedzieć. Czy lepiej mniej wiedzieć i tym samym być szczczęśliwszym albo pogłębiać wiedzę i mieć wiele rozterek  .Bądź być dumnym z siebie ,że ma się umysł otwarty na wiadomości zarówno te pocieszające, jak i te które w jakimś tam stopniu burzą naszą dotychczasową wiedzę ale dają nam satysfakcję bycia człowiekiem wolnym,także myślowo.
« Ostatnia zmiana: 30 Styczeń, 2025, 11:10 wysłana przez Gostek »

Offline donadams

« Odpowiedź #13 dnia: 30 Styczeń, 2025, 11:21 »
Dlatego każdy musi sobie wpierw zadać odpowiedź - czy cenię wolność i chcę być wolny od wszelkich ideologii.?🤔 Czy lepiej nie wiedzieć za dużo , rzeby nie mieć rozterek myślowych i lepiej za dużo nie wiedzieć..(pogląd większości ludzi).

Myślę, że to jest błędnie postawiona sprawa. Wolność może być od czegoś, może być też prawem do czegoś. Może łączyć te rzeczy, ale nie istnieje wolność całkowita. Każda wolność ma ograniczenia. Pytanie o "wolność od wszelkich ideologii" jest błędem, ponieważ stawianie wyłącznie na naukę jest także ideologią.

Właściwym pytaniem byłoby, czy "chcę być wolny od religii?" Lub czy "chcę opierać swoje życie wyłącznie na faktach?" To byłyby pytania oddające faktyczne możliwości. Pytanie o "wolność od ideologii" jest zbyt szerokie i naiwne. Pojęcie ideologii jest tak szerokie, że w mojej ocenie nikt nie jest wolny od ideologii. Jasne, fajnie byłoby móc odbierać świat takim, jakim jest, ale tak się nie dzieje i religia nie jest tym, co ma na to kluczowy wpływ.

Offline Gostek

« Odpowiedź #14 dnia: 30 Styczeń, 2025, 11:57 »
Myślę, że to jest błędnie postawiona sprawa. Wolność może być od czegoś, może być też prawem do czegoś. Może łączyć te rzeczy, ale nie istnieje wolność całkowita. Każda wolność ma ograniczenia. Pytanie o "wolność od wszelkich ideologii" jest błędem, ponieważ stawianie wyłącznie na naukę jest także ideologią.

Właściwym pytaniem byłoby, czy "chcę być wolny od religii?" Lub czy "chcę opierać swoje życie wyłącznie na faktach?" To byłyby pytania oddające faktyczne możliwości. Pytanie o "wolność od ideologii" jest zbyt szerokie i naiwne. Pojęcie ideologii jest tak szerokie, że w mojej ocenie nikt nie jest wolny od ideologii. Jasne, fajnie byłoby móc odbierać świat takim, jakim jest, ale tak się nie dzieje i religia nie jest tym, co ma na to kluczowy wpływ.

Wiem,zdaję sobie sprawę z tego,że nie da się być nigdy wolnym od cudzej ideologii,bo po prostu musielibyśm stworzyć wyłącznie własną. Zawsze jesteśmy zdani na poglądy innych.

Chodzi o to, jak dalece chcemy być otwarci na inne poglądy,w tym te naukowe,a jak wiemy nauka też również często się zmienia odnośnie jednego tematu.Dlatego dobrze być utwierdzonym w tym,że nie ma nikt prawdy absolutnej. I chyby nikt ,nigdy do niej nie dojdzie, bo jako ludzie zawsze będziemy mieć różne poglądy odnośnie różnych zagadnień.😏
« Ostatnia zmiana: 30 Styczeń, 2025, 11:58 wysłana przez Gostek »