Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Dialog Jezusa z Piotrem  (Przeczytany 843 razy)

Offline Stanisław Klocek

Dialog Jezusa z Piotrem
« dnia: 24 Styczeń, 2025, 16:22 »
Podyskutujmy o wydarzeniu przypisanemu Mateuszowi 16:13-19
Najnowsze odkrycie w Banias (Cezarea Filipowa) - Izrael24.pl   
Jezus przebywał ze swą 12-tką uczniów w Cezarei Filipowej, jak podaje wers 13 (obecnie Paneas). Najprawdopodobniej w miejscu pokazanym na zdjęciu. Jest tam wzniesienie skalne u podnóża góry Hebron. Jedno z wejść do jaskini przypomina kształtem bramę, toteż dawniej w kulcie pogańskim zwano "bramą Hadesu", później "bramą piekielną". Synchronizuje to z wypowiedzią Mat 16:18 (SNPD) - na tej skale zbuduję Kościół mój  bramy Hadesu nie przemogą go (BT) - "bramy piekielne". Minęło już 2000 lat i Jezus jeszcze nie zbudował (nie powiedział wy, tylko Ja). Jak widać brama piekielna zwycięża. Wcześniej Samarytanka spytała, gdzie? Jezus odpowiedział Ja 4:21."ani na górze [Samarii], ani w Jerozolimie, ani w Rzymie, ani w Warwick, lecz zbuduję tu, gdy ponownie przyjdę". A może należałoby przyspieszyć przyjście Jezusa, przez wybudowanie siedziby zarządzającej Jego naukami z tego wzniesienia. Miejsce wolne, więc może ktoś podejmie się, aby wykazać, że to oni są tą jedyną prawdziwą, spełniając postanowienie Jezusa? Kto pierwszy ten lepszy. Czy może należałoby przenieść stolicę "Piotrową" z Rzymu, czy GBŚJ z Warwick, czy może jeszcze inni wyprzedzą? (korzystaj z linków)

Offline Reskator

Odp: Dialog Jezusa z Piotrem
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Styczeń, 2025, 16:55 »
Wszystko to spekulacje,domniemania.
Ateista,agnostyk,wierzący każdy widzi to co chce a jaka prawda nikt nie wie.
Nie wiemy kto zabił Kenedyego 60 lat temu czy Leppera a mamy wiedzieć co było 2000 lat temu.
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń, 2025, 17:00 wysłana przez Reskator »

Offline Gremczak

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Styczeń, 2025, 18:11 »
Przykład nie trafiony.
Nie porównuj ludzi do boga.

Boga chyba na więcej stać niż ludzi.
Chyba ,że ten bóg tyle wie co ludzie albo nie umie przekazać informacji.

Offline Reskator

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Styczeń, 2025, 18:48 »
Kolego a gdzie ja tu porównuje Boga do człowieka?
Też widać że spekulujesz i nadinterpretujesz.
Piszę o setkach lat przekazu jakie czynią ludzie i przekształcają fakt,zdarzenie które odbiega od rzeczywistości.

Offline Stanisław Klocek

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Styczeń, 2025, 18:52 »
Wszystko to spekulacje, domniemania.
Nie zupełnie wszystko są spekulacjami. Mamy artefakty archeologiczne, a wśród nich mamy różne starożytne dokumenty piśmienne w postaci papirusów i kodeksów itp.(tymczasowo biblijne). To są fakty. Prawdą może być, że ich treść redagowania była wynikiem spekulacji, konfabulacji, mataczenia itp. kłamliwych zabiegów. Mimo tych trudności dzięki wyobrażeniom spekulacyjnym w debatach, dokonano wielu odkryć naukowych. Z podobnym nastawieniem możemy tu i teraz, na podstawie tym co mamy, co ograniczyłem do Mat 16:13-23.
          Zatem, w tym tekście można dostrzec, że autor coś mataczy. Przyjrzyjmy się wers 16-17, gdzie Jezus daje wyraz pochwały, wyrażeniem <błogosławiony jesteś Szymonie>, aby  po chwil ogłosić; wers 23 <Zejdź Mi z oczu, szatanie! Jesteś Mi zawadą>. W KK nazywa się to ekskomuniką, u ŚJ wykluczeniem. Jednakże czytając dalej Szymon po gr. Piotr chodził z Jezusem jak gdyby nic się nie stało. Wygląda, że ktoś tu był pijany, czy Jezus, czy autor piszący ten fragment? No i z tego powodu następuje ekwilibrystyka umysłowa apologetów religijnych. Proszę przypomnijcie nam, że to, co komentowałem to moja nieumiejętność interpretacyjna.

Offline Reskator

« Odpowiedź #5 dnia: 24 Styczeń, 2025, 20:38 »
Stanisławie zapewne znasz gazety z nazwy Gazety Wyborcza czy Do Rzeczy które opisują jakże odmiennie scenę polityczną w Polsce i takie gazety ktoś za 1000 lat znajdzie w jakiejś kance czy glinianym garnku i na postawie tego ma wysnuć prawdę o Tusku czy Morawieckim-komu archegeolog da wiarę i jaką interpretacje zapoda miastu i światu? Podobnie Ty spekulujesz,dajesz wiarę swojej dla ciebie pasujacej interpretacji ,przecież Jezusa też współcześni nie wiedzieli jak jego postać interpretować jedni mówili że jest od Boga inni od Szatana czyż nie tak a może sie mylę? A co dopiero po latach totalnej krytyki chrześcijaństwa od Oświecenia po XXI wiek mamy oczekiwać od współczesnych ludzi ano otwarcie olimpiady w Paryżu pokazało w całej pełni postrzeganie religi związanej z Jezusem.
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń, 2025, 20:51 wysłana przez Reskator »

Offline Gremczak

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Styczeń, 2025, 20:42 »
Kolego a gdzie ja tu porównuje Boga do człowieka?
Też widać że spekulujesz i nadinterpretujesz.
Piszę o setkach lat przekazu jakie czynią ludzie i przekształcają fakt,zdarzenie które odbiega od rzeczywistości.

Wszystko to spekulacje,domniemania.
Ateista,agnostyk,wierzący każdy widzi to co chce a jaka prawda nikt nie wie.
Nie wiemy kto zabił Kenedyego 60 lat temu czy Leppera a mamy wiedzieć co było 2000 lat temu.
Piszesz o setkach lat przekształcania , przeinaczanie faktów i zdarzeń w biblii.
To tym bardziej biblia nie jest wiarygodna ,bo coś tam zostało przeinaczone ,coś wymyślone, coś zerżnięte z treści jakichś tam ludzi.
Nic nie spekuluję.
To, że nie wiemy o Kennedym to słowa ludzkie.
Może być nie prawdziwe, może być sfałszowane, może być wymyślone.

To co w biblii, to słowo od boga, musi być prawdziwe, nie może być sfałszowane,  nie może być wymyślone ,zerżnięte od jakichś tam ludzi.
Ma być wiarygodne.

Offline Reskator

« Odpowiedź #7 dnia: 24 Styczeń, 2025, 20:59 »
Przyjacielu chyba wiesz co to jest interpretacja,kontekst.
Kiedyś odwiedziłem z Biblią dom gdzie mieszkały zakonnice i starsza mówi:
-A wie pan że w Biblii pisze że Boga nie ma?
odpowiedziałem: 
-Wiem....
Jak myślisz jak zakończyłem tą wymianę zdań?
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń, 2025, 21:04 wysłana przez Reskator »

Offline Gremczak

« Odpowiedź #8 dnia: 24 Styczeń, 2025, 21:45 »
Przyjacielu chyba wiesz co to jest interpretacja,kontekst.

Właśnie przez interpretację  konteksty powstało tyle przekładów(mniejsza o to).
Jest wiele biblii (słów bożych)każdy uznaje swoją za jedyną prawdziwą.
Która jest tą prawdziwą?

Chrześcijanie uznają swoją chrześcijańską.
Na podstawie tej jednej chrześcijańskiej powstało tysiące religii, sekt, odłamów.
Każda stworzyła swoją narrację i na jej podstawie swoją logikę.
Jedni stworzyli trójcę inni życie na ziemi głaskając lwa.
Przeczytaj biblię nie tylko chrześcijańską tak neutralnie, bez założenia, że to słowo boże to wtedy dostrzeżesz wiele absurdów.

Offline Stanisław Klocek

« Odpowiedź #9 dnia: 24 Styczeń, 2025, 23:26 »
Stanisławie zapewne znasz gazety z nazwy Gazety Wyborcza czy Do Rzeczy które opisują jakże odmiennie scenę polityczną ...
Właśnie jest identycznie z autorami Biblii
Podobnie Ty spekulujesz, dajesz wiarę swojej dla ciebie pasujacej interpretacji ,przecież Jezusa też współcześni nie wiedzieli jak jego postać interpretować jedni mówili że jest od Boga inni od Szatana ...
Zdaje mi się, że mnie nie zrozumiałeś, albo ja Ciebie.  Owszem, daje wiarę w spisaną Biblię i to jest fakt. Natomiast nie daję wiary w wiele opisanych w niej zdarzeń. Dlaczego? Dlatego, że sobie nawzajem przeczą. Dlatego też, przez demaskowanie paradoksów w niej zawartych, zdążam do wykazania, że nie jest dziełem doskonałego Boga, lecz literaturą zmyślonych wyobrażeń i zredagowaną przez niedostateczne odsianie wzajemnie wykluczających się treści.
        Oto pierwszy przykład. Najpierw przeczytajmy Mat 16:21-23. Parafrazując: Jezus oznajmia, że dąży, aby go zabito. Piotr w dobrej intencji chce znaleźć ratunek dla swego Mistrza. Na to Jezus do Piotra "Zejdź Mi z oczu, szatanie!" Dlaczego? "bo nie myślisz po Bożemu". Zatem, co Piotr powinien zrobić, aby myśleć po Bożemu"? Czy nie popierać, a nawet pomagać w doprowadzeniu do śmierci?
         Teraz drugi przykład. Mar 14:10 Wtedy Judasz Iskariota, jeden z Dwunastu, poszedł do arcykapłanów, aby im Go wydać. Wybrałem celowo kolor nieba, gdyż wygląda na to, że tym razem Judasz postąpił zgodnie z wolą Bożą pomagając w uśmierceniu Jezusa.
          Oraz przykład trzeci - Święty Longin [w KK] to postać łączona z opisanym w Ewangeliach żołnierzem, który przebił bok ukrzyżowanego Chrystusa włócznią,..
Dlaczego więc Piotr jest uwielbiany, a Judasz potępiany. Czy może ktoś wyjaśnić te karkołomne paradoksy?
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń, 2025, 23:32 wysłana przez Stanisław Klocek »

Offline Storczyk

« Odpowiedź #10 dnia: 25 Styczeń, 2025, 20:34 »
Ja bym szła w prostotę, Jezus znał zamiary serca . Wiedział kim jest Judasz oraz jakim człowiekiem jest Piotr.
Judasz dział z premedytacją był bezwzględny, natomiast Piotr miał charakter porywczy, mówił i działał w  stresie bezmyślnie, lecz z natury był dobry. Judasz natomiast był z natury zły.
« Ostatnia zmiana: 25 Styczeń, 2025, 20:41 wysłana przez Storczyk »

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
  • Polubień: 8819
  • Psychomanipulacja owieczek # wielkiej wieży(Ww)
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Styczeń, 2025, 21:06 »
Dwunastu apostołów, to dwanaście osobowości (charakterów) człowieka o których czytamy w psychologii nie mniej ni więcej tylko dwanaście, można z grubsza podzielić na trzy grupy: choleryk, sangwinik, melancholik

podstawowe - 3 osobowości
3 podstawowe pomieszane z innymi daje  - 9 osobowości (12-3=9)
3+9 jest 12 różnych charakterów, dlatego tylu było apostołów.
« Ostatnia zmiana: 25 Styczeń, 2025, 21:09 wysłana przez Nadaszyniak »

Offline Stanisław Klocek

« Odpowiedź #12 dnia: 26 Styczeń, 2025, 03:41 »
Ale dałaś mi do wiwatu :-\ .
Piotr (...) z natury był dobry. Judasz natomiast był z natury zły.
Nie chodzi jaki był za godzinę, kolejne dni, miesiące i lata, ale chodzi o tą chwilę toczącego się dialogu.
Ja bym szła w prostotę, ...
No to dwa proste pytania w miejsca wykropkowane Tak lub Nie.
1. Czy zgadzasz się, że Jezus powiedział do Piotra? ,,Zejdź Mi z oczu, szatanie"  -   .  .  .
2. Czy słusznie Jezus użył takiej obelgi w danym momencie wobec Piotra?  -  .  .  .
Może odpowiedzieć również ktoś inny, tylko proszę uważać, aby nie wpaść we własną pułapkę :)) .
PS
Klątwa skierowana do Piotra, była uważana za obrazę najwyższego gatunku. Podobnej pogardy użyli faryzeusze wobec Jezusa, przypisując mu moc Belzebuba Mat 12:24.
Niedaleko mnie Abdul E. Libańczyk zastrzelił żonę polkę, gdy powiedziała na niego "ty świnio". Wiadomo, że u muzułmanów jest zwierzęciem nieczystym, choć tłumaczył się inaczej - źródło

Offline Reskator

« Odpowiedź #13 dnia: 26 Styczeń, 2025, 08:03 »
Stanisławie  zapewne Jezus powiedział to do Piotra w emocjach,zdenerwowaniu wszak wiedział że niedługo będzie sądzony,bity,wieszany na krzyżu,czy możemy taką interpretację wykluczyć?
Ileż to razy słyszy się słowa matki do dziecka "Ja cię zabiję"czy to oznacza że dojdzie do takiego czynu czy w 99% nie jest to zdanie emocjonalne wypowiedziane z automatu.
Więc Jezus mógł powiedzieć to zdanie ale napewno tak nie myślał o Piotrze.
Stanisławie żądasz odpowiedzi TAK lub NIE.
Odpowiem ci pytaniem i odpowiedz Tak lub Nie i uważaj żebyś nie wpadł w pułapkę. :D :)
Czy przestałeś dręczyć i bić  koty w piwnicy.?

« Ostatnia zmiana: 26 Styczeń, 2025, 08:20 wysłana przez Reskator »

Offline Gremczak

« Odpowiedź #14 dnia: 26 Styczeń, 2025, 09:42 »

Odpowiem ci pytaniem i odpowiedz Tak lub Nie i uważaj żebyś nie wpadł w pułapkę. :D :)
Czy przestałeś dręczyć i bić  koty w piwnicy.?
Na jakiej podstawie użyłeś tezy w tym pytaniu?
Wychodzi ,że to pytanie jest z czapy.
Po za tym to pytanie mieści się w pojęciu socjotechniki manipulacyjnej.