Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: CZECHY - ŚJ boją się wyrejestrowania  (Przeczytany 811 razy)

Offline Światus

CZECHY - ŚJ boją się wyrejestrowania
« dnia: 02 Styczeń, 2025, 18:25 »
    Na YouTube krążą filmiki o możliwości wyrejestrowania Świadków Jehowy w Czechach. Zaiste, koniec musi być bliski.  :)
Tymczasem na avoidjw.org pojawił się artykuł na ten temat. Nie jest to już więc tylko domysł, ale całkiem realna możliwość.
    W zborach Towarzystwa Religijnego Świadków Jehowy (NSSJ) w ostatnich dniach odczytano Komunikat, który został rozesłany przez czeskie kierownictwo tego towarzystwa (tzw. oddział) w dniu 18 grudnia 2024 r. Zgodnie z nim

Oddział dowiedział się o krokach podejmowanych przez odrębny departament kościołów i stowarzyszeń religijnych Ministerstwa Kultury Republiki Czeskiej, które mogą doprowadzić do anulowania rejestracji naszego podmiotu prawnego, NSSJ”.

Ministerstwo uważa głoszenie i stosowanie dwóch doktryn za możliwe działania Świadków Jehowy naruszające to prawo. W ogłoszeniu podano to w następującym zdaniu:

„Rząd stwierdza, że ​​ma zastrzeżenia co do kilku naszych nauk, w tym (1) stosowania biblijnej zasady powstrzymywania się od … krwi (Dzieje Apostolskie 15:28, 29) w przypadkach, gdy rodzice podejmują decyzje dotyczące małoletnich dzieci, oraz (2) stosowania biblijnej zasady ograniczania kontaktów społecznych z osobami, które zostały wykluczone lub same odłączyły się od zboru. (1 Kor. 5:11)”

Druga część Ogłoszenia zawiera dwa apele. Pierwszy z nich wzywa do

„każdy wydawca w Republice Czeskiej, który chciałby to uczynić, powinien rozważyć wysłanie uprzejmych listów zawierających skargę przeciwko groźbie wyrejestrowania NSSJ do następujących przedstawicieli państwa: (1) Prezydenta Republiki Czeskiej, (2) Premiera, (3) Ministra Kultury, (4) Ministra Sprawiedliwości, (5) Ministra Spraw Zagranicznych i (6) odrębnego Departamentu Kościołów i Stowarzyszeń Religijnych Ministerstwa Kultury”.

Cały artykuł znajduje się tutaj: https://avoidjw.org/whats-new/czech-jehovahs-witnesses-fear-de-registration/
Czy warto zrywać relacje z powodu omylnej Strażnicy?

Offline NNN

Odp: CZECHY - ŚJ boją się wyrejestrowania
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Styczeń, 2025, 19:04 »

„każdy wydawca w Republice Czeskiej..."

Wydawca = głosiciel oczywiście.
Nie walczę z organizacją, ja się przed nią bronię, jestem jej ofiarą!
Droga jest mi moja wolność.

Offline Fantom

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Styczeń, 2025, 20:08 »
 To ŚJ stawiają opór temu co zapowiedziano w Biblii?, że lud Boży ma być prześladowany i ostatecznie zdelegalizowany?  Dlaczego się trwożą zamiast tym radować? Powinni zachować bierność w tym temacie. Pozwolić szatanowi na realizowanie planu, który wedle ich nauki jest  zapisany w słowie Bożym. ''Szczęśliwi jesteście, gdy was będą znieważać, prześladować i kłamliwie zarzucać wam wszelkie zło ze względu na Mnie. Cieszcie się, radujcie niezmiernie, bo w Niebie czeka was wielka zapłata.''
''Brak sprzeciwu wobec błędu jest jego zatwierdzeniem, a niebronienie prawdy oznacza jej tłumienie''
 Ignoruję: Tusia,tomek_s

Offline NNN

« Odpowiedź #3 dnia: 02 Styczeń, 2025, 20:47 »
Pomyślałem sobie, że może znowu w następnym kraju Ciało Kłamliwe będzie się bić o pieniądze, a tutaj takie zaskakujące info. Spojrzałem na datę tych info - 2009 rok. To może już teraz biorą i nie chcą z nich zrezygnować? Czy ktoś ma nowsze wiadomości?

Z Wikipedii: Religia w Czechach:   

Konstytucja Czech gwarantuje wolność wyznania[1]. Sprawami wyznaniowymi zajmuje się Wydział ds. Kościołów Ministerstwa Kultury. Wszystkie grupy religijne, zarejestrowane oficjalnie (w liczbie 26), otrzymują dofinansowanie ze strony państwa (90 mln $ rocznie). Niektóre z nich (Świadkowie Jehowy, mormoni, Nowy Kościół Apostolski i Kościół Braterski), odmawiają jednak przyjęcia tej pomocy z powodów doktrynalnych. Od 2001 mogą zostać zarejestrowane tylko te grupy religijne, które mają co najmniej 10 tys. wyznawców. Grupy niezarejestrowane mają również pełną swobodę kultu, tworzenia stowarzyszeń i prowadzenia działalności misyjnej[1].Nauka religii jest dozwolona w szkołach, jeśli zażąda tego grupa co najmniej 7 uczniów w klasie. W praktyce, ze względu na niewielkie zainteresowanie, nauka religii należy w szkołach do rzadkości. (Wytłuszczenie w tekście - NNN).
Republika Czeska nie ma zawartego konkordatu ze Stolicą Apostolską. W większości szkół nie naucza się religii (tzw. katechezy). Urzędy i miejsca publiczne są pozbawione symboliki religijnej.

1 września 1993 roku zarejestrowano Stowarzyszenie Religijne Świadków Jehowy[64].

Czesi bez Boga. [dostęp 2010-07-20]. [zarchiwizowane z tego adresu (2009-12-22)].

- Rezygnacja Świadków z dofinansowania może wynikać z wiary, że organizacja poszłaby na współpracę z  politycznymi władzami szatańskiego świata. Taka postawa może być wynikiem dłuższego i cięższego prześladowania Świadków niż  u nas. To moje gdybanie.

« Ostatnia zmiana: 02 Styczeń, 2025, 21:04 wysłana przez NNN »

Offline Gostek

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Styczeń, 2025, 21:39 »
Trochę ,dziwi mnie zapis,że od 2001 roku można zarejestrować związek religijny gdy jego liczba sięga 10 tysięcy . W stosunkowo małym liczebnie kraju o bardzo małej liczbie wierzących to wysoka poprzeczka . Wynika z tego,że związek religijny ,który ma 9900 członków w świetle prawa w tym kraju nie jest religią. Hm,dziwne to .🤔

Offline BetMan

« Odpowiedź #5 dnia: 02 Styczeń, 2025, 22:33 »
Dobrze że kolejny kraj się budzi i widzi działania sekty pod płaszczykiem związku religijnego!

Offline donadams

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Styczeń, 2025, 15:32 »
  Z Wikipedii: Religia w Czechach:   

(...) Niektóre z nich (Świadkowie Jehowy, [/b]mormoni, Nowy Kościół Apostolski i Kościół Braterski), odmawiają jednak przyjęcia tej pomocy z powodów doktrynalnych.

(...)

- Rezygnacja Świadków z dofinansowania może wynikać z wiary, że organizacja poszłaby na współpracę z  politycznymi władzami szatańskiego świata. Taka postawa może być wynikiem dłuższego i cięższego prześladowania Świadków niż  u nas. To moje gdybanie.

Chciałem tylko zauważyć, że do podanej w Wikipedii informacji dotyczącej rzekomej rezygnacji nie ma żadnego źródła, tym samym ta informacja jest niewiarygodna. Przypominam, że w polskiej Wikipedii artykuły o Świadkach Jehowy są nietykalne - chyba, że poprawiasz literówkę. Tym samym w ogóle bym się nie zdziwił, gdyby ta informacja była częścią typowej dla Świadków propagandy o tym, że "nie są częścią świata".

Nie twierdzę kategorycznie, że to kłamstwo, jednak sytuacja Norwegii jasno pokazuje, że pieniądze biorą, a nawet o nie walczą. Dlaczego więc w przypadku Czech miałoby być inaczej? Jestem bardzo sceptyczny wobec tej informacji, że rezygnują z finansowania... Może ktoś wskaże jakieś wiarygodne źródło, które na to wyraźnie wskaże, ale jak dla mnie to nie ma odbicia w rzeczywistości.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Efektmotyla

• Pionier specjalny
  • Polubień: 4688
  • Wspaniale że znajomi i rodzina się budzą :)
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Styczeń, 2025, 15:43 »
Wspaniała wiadomość.
Mam osobiście nadzieję że Europa w swoich bolączkach zacznie wiele rzeczy nazywać po imieniu, w kwestiach religijnych też powinno się każdą religię z osobna oceniać i krytykować za jej wierzenia i praktyki.

Zobaczymy co nam przyniesie 2025 rok :)

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
  • Polubień: 8789
  • Psychomanipulacja owieczek # wielkiej wieży(Ww)
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Styczeń, 2025, 15:44 »
Wiki jest pod głównym nadzorem Świadka Jehowy, stosuje ścisłą cenzurę usuwając niewygodne wobec tego ugrupowania religijnego materiały

Offline Reskator

« Odpowiedź #9 dnia: 03 Styczeń, 2025, 19:53 »
Jak ja lubię te donadamsa obrony twierdzy sj .
Ja już nie wiem po której on jest stronie.

« Ostatnia zmiana: 03 Styczeń, 2025, 20:20 wysłana przez Reskator »

Offline donadams

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Styczeń, 2025, 20:49 »
Wiki jest pod głównym nadzorem Świadka Jehowy, stosuje ścisłą cenzurę usuwając niewygodne wobec tego ugrupowania religijnego materiały

Dlatego uważam, że ta opisana tam rzekomą odmowa środków państwowych to bujda na resorach.

Swoją drogą ani jedna moja krytyczna zmiana jakiegokolwiek hasła dotyczącego Świadków Jehowy w polskiej Wikipedii nie została zatwierdzona. ANI JEDNA. Swego czasu zgłosiłem ich sporo, oczywiście ze źródłami, ale wszystkie zostały odrzucone, jako "nie wnoszące nic do dyskusji", a później jako "nieobiektywne", ponieważ zgłaszałem tylko krytykę. Jak wiadomo krytyka musi wiązać się z pochwałą, bo inaczej się nie liczy, dlatego jak sądy skazują morderców na dożywocie, to zawsze mówią "zabił, ale za to z gracją" (lokowanie ironii). Jak nie pochwalisz, nie możesz krytykować - oto główna linia polskiej Wikipedii. Choćby samego Stalina, też musisz pochwalić ("a mógł zabić"...)

Także z Wikipedią skończyłem. Wybieram ich źródła na samym końcu, jak nie mam innego wyjścia. Co do zasady gardzę nimi.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
  • Polubień: 8789
  • Psychomanipulacja owieczek # wielkiej wieży(Ww)
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Styczeń, 2025, 22:21 »
Dlatego uważam, że ta opisana tam rzekomą odmowa środków państwowych to bujda na resorach.

Swoją drogą ani jedna moja krytyczna zmiana jakiegokolwiek hasła dotyczącego Świadków Jehowy w polskiej Wikipedii nie została zatwierdzona. ANI JEDNA. Swego czasu zgłosiłem ich sporo, oczywiście ze źródłami, ale wszystkie zostały odrzucone, jako "nie wnoszące nic do dyskusji", a później jako "nieobiektywne", ponieważ zgłaszałem tylko krytykę. Jak wiadomo krytyka musi wiązać się z pochwałą, bo inaczej się nie liczy, dlatego jak sądy skazują morderców na dożywocie, to zawsze mówią "zabił, ale za to z gracją" (lokowanie ironii). Jak nie pochwalisz, nie możesz krytykować - oto główna linia polskiej Wikipedii. Choćby samego Stalina, też musisz pochwalić ("a mógł zabić"...)

Także z Wikipedią skończyłem. Wybieram ich źródła na samym końcu, jak nie mam innego wyjścia. Co do zasady gardzę nimi.

Naukowcy krytykują Wikipedię za to, że postrzegana jest jako mało wiarygodne źródło informacji, a jej redaktorzy często nie mają doświadczenia, kompetencji ani kwalifikacji w kwestiach, w których się wypowiadają .

Offline donadams

« Odpowiedź #12 dnia: 03 Styczeń, 2025, 22:54 »
Bo ci naukowcy nie wiedzą, że kompetencje nie są najważniejsze. Najważniejsza jest pokora w przyjmowaniu wskazówek od Jehowy, a wtedy on uzdalnia redaktorów do wszystkiego.

Offline NNN

« Odpowiedź #13 dnia: 06 Styczeń, 2025, 10:08 »
   Kulisy spraw dotyczących Świadków Jehowy w Czechach. Czyli jeszcze jaśniejsze światła, uściślenia, bo byli świadkowie też się nie boją korygowania i ciągłych zmian w ramach "stałego dopływu aktualnego pokarmu duchowego przez cały okres dni ostatnich"(Strażnica z 15 lipca 2013, s.25 ak. 20).  ;) :D

« Ostatnia zmiana: 06 Styczeń, 2025, 10:11 wysłana przez NNN »