Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Wizyty Pasterskie  (Przeczytany 1085 razy)

Offline Gostek

Odp: Wizyty Pasterskie
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Styczeń, 2025, 10:55 »
To ,że wizyty u Świadków to forma kolędy ,to wszyscy wiemy.
Jak się ma jednak sprawa kopert po kolędzie . Znacie jakieś przypadki obdarowywania starszych w szczególnej potrzebie..?🤔
Wiem ,że w Polsce zazwyczaj starsi ,pełniący tę posługę to majętni goście. Na zachodzie ta sprawa wygląda zupełnie inaczej .Tam również zdarzają się starsi ,którzy są dobrze usytuowani finansowo.Jednak,tym się baczniej przygląda i szansa na awans mają mnjejszą od tych ,co to pracują na część etatu i w całości oddani są organizacji .Na ogół starsi tam ,to osoby wykonujące proste prace ,typu sprzątanie czy mycie okien. Najczęściej przy pracy na pół etatu przy wykonywaniu tych prac ich dochody nie osiągają minimum socjalnego powodującego samodzielne utrzymanie się .Dlatego pobierają takie osoby najczęściej dodatki mieszkaniowe . Członkowie zborów często wspomagają takie osoby finansowo.Robią to jednak zazwyczaj w innych okolicznościach aniżeli przy okazji wizyt pasterskich . Zwroty kosztów dojazdów do innych zborów z wykładem są wypłacane automatycznie zaraz po zakończeniu zebrania. Koperty dla stałych pionierów czy dla odwiedzających sług obwodów są również częstą praktyką w zborach.
« Ostatnia zmiana: 08 Styczeń, 2025, 11:04 wysłana przez Gostek »

Offline Legion

« Odpowiedź #16 dnia: 08 Styczeń, 2025, 23:41 »
Teoria mówi, że wizyta pasterska powinna być dokonywana co najmniej raz w roku. U mnie wizyta odbyła się raz przez 10 lat + 1 próba umówienia się zakończona moją odmową. Obie próby dopiero w momencie gdy przestałem chodzić na zebrania choć podczas wizyta która się odbyła kompletnie nie poruszono tematu chodzenia na zebrania (kilka miesięcy po moich problemach zdrowotnych). Podejrzewam, że kolejna dotyczyłaby bardziej dyscyplinowania mojej nieczynności ale cóż...
Nie spać! Zwiedzać! Słooowooo Głoooś!

Offline DreamM@ster

« Odpowiedź #17 dnia: 09 Styczeń, 2025, 21:52 »
Pamiętam że jeszcze w 2015 roku jak zacząłem regularnie nie chodzić na zebrania i kilka miesięcy już nie zdawałem owocu to chyba nawet dzwonił do mnie Starszy dobrze nie pamiętam. Na pewno jednak wysłał Smsa jakoś o treści że pyta o owoc i chcą się ze mną spotkać. Ja to olałem i od tego czasu jest spokój. Więcej prób kontaktu ze mną nie było.   

Offline Sebastian

« Odpowiedź #18 dnia: 09 Styczeń, 2025, 22:07 »
Były jakieś 2-3 lata w moim im rodzinnym zborze, gdzie też było 10 starszych, a w mieście były wtedy dwa zbory. W drugim było "tylko" 6, więc wynik na miasto poniżej 50 tys. mieszkańców wynosił wtedy łącznie 16 starszych.
w Polsce istnieje 1277 zborów, więc (zakładając że nie można być jednocześnie starszym w dwóch lub w trzech zborach) to "minimalne minimum" łącznej ilości starszych to 1277x3=3831

czy ktoś ma informację o łącznej ilości wszystkich starszych zboru w Polsce?
Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek
:)