Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Człowiek poszukuje Boga  (Przeczytany 1051 razy)

Offline hashcat

• Nieochrzczony głosiciel
  • Polubień: 123
  • What you seek is seeking you
Człowiek poszukuje Boga
« dnia: 21 Grudzień, 2024, 14:33 »
Hej, szukam starej wersji (czerwonej) "Człowiek poszukuje Boga". Czy ktoś jest może posiadaniu? :)
"I saw the best minds of my generation destroyed by madness"

Offline Stanisław Klocek

Odp: Człowiek poszukuje Boga
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Grudzień, 2024, 15:05 »
Czy nie wystarczyłaby wersja elektroniczna? Jeśli tak, to można kupić Tu

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
  • Polubień: 8789
  • Psychomanipulacja owieczek # wielkiej wieży(Ww)
« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień, 2024, 15:32 wysłana przez Nadaszyniak »

Offline Stanisław Klocek

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Grudzień, 2024, 15:49 »
Wejdź na podany link i pobierz
Podany link jest wydaniem nowszym, którego nie chce. Zaznaczył ", że chce starsze, "w czerwonej okładce".
« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień, 2024, 15:54 wysłana przez Stanisław Klocek »

Offline donadams

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Grudzień, 2024, 16:22 »
A chcesz coś konkretnego z tej książki? Jakaś strona? Skan? Jeśli tak, to byłoby to do zrobienia.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Roszada

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Grudzień, 2024, 16:52 »
Treść jest na jworgu:

https://wol.jw.org/pl/wol/publication/r12/lp-p/sh

Papierową mam, ale to musi zostać u mnie, bo może coś zmienili, jest wtedy jak sprawdzić. >:D

Offline hashcat

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Grudzień, 2024, 22:20 »
Dzięki Wam serdeczne za odpowiedzi  :)

A chcesz coś konkretnego z tej książki? Jakaś strona? Skan? Jeśli tak, to byłoby to do zrobienia.

Właśnie zależałoby mi na zdjęciu / skanie jednej strony. Nie pamiętam dokładnie której, ale wydaje mi się, że znajdowała się gdzieś na początku książki i że były na niej symbole różnych religii.

Offline donadams

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Grudzień, 2024, 09:38 »
Przejrzałem na szybko i nie widzę tam takiej strony. Za to książka już w miękkiej okładce ma takie grafiki zarówno na przedniej, jak i na tylnej okładce.

Byłoby trochę prościej, gdyby mieć jakieś dodatkowe odniesienia, ale wydaje mi się, że w samej treści książki takiej grafiki nie było.

EDIT: Zobacz, tutaj jest jeszcze wyklejka starej książki. Może o to ci chodzi:

https://archive.org/details/mankindssearchfo0000vari/mode/1up
« Ostatnia zmiana: 22 Grudzień, 2024, 10:03 wysłana przez donadams »
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline hashcat

« Odpowiedź #8 dnia: 22 Grudzień, 2024, 11:37 »
|
Przejrzałem na szybko i nie widzę tam takiej strony. Za to książka już w miękkiej okładce ma takie grafiki zarówno na przedniej, jak i na tylnej okładce.

Byłoby trochę prościej, gdyby mieć jakieś dodatkowe odniesienia, ale wydaje mi się, że w samej treści książki takiej grafiki nie było.

EDIT: Zobacz, tutaj jest jeszcze wyklejka starej książki. Może o to ci chodzi:

https://archive.org/details/mankindssearchfo0000vari/mode/1up

Dzięki:) coś mi się nie otwiera ten link, spróbuję jeszcze później

Offline Roszada

« Odpowiedź #9 dnia: 23 Grudzień, 2024, 17:07 »
W tej książce niedawno natrafiłem na dwa ciekawe fragmenty o kastach=klasach:

„Do najbardziej znanych aspektów hinduizmu należy sztywny podział społeczeństwa na warny – kasty lub klasy (...). Wprawdzie został odrzucony przez buddystów i dżinistów, lecz wciąż stanowi przyczynę rozwarstwienia społeczeństwa hinduskiego” (Człowiek poszukuje Boga 1994 s. 105, 108).

„W ciągu wieków pojawiły się jeszcze niższe kasty, na przykład wykluczeni z poszczególnych klas i »niedotykalni«” (Człowiek poszukuje Boga 1994 s. 109).

Coś mi te fragmenty przypominają. ;)

Offline Stanisław Klocek

« Odpowiedź #10 dnia: 23 Grudzień, 2024, 19:42 »
Właśnie zależałoby (...) że były na niej symbole różnych religii.
Dobrze, że dociekasz przez weryfikowanie. Jednakże chcielibyśmy wiedzieć coś więcej na temat problemu, którego chcesz wiedzieć? Czy możesz podać coś bliżej, jakie kwestii dotyczy? Pytam, gdyż tu nie powinien nikt cię skarcić za niewygodne pytania.

Offline Roszada

« Odpowiedź #11 dnia: 23 Grudzień, 2024, 20:21 »
Ciekawy tekst z tej książki, który kiedyś zanotowałem:

„Od samego początku Russell obstawał przy tym, by na zebraniach zborowych nie urządzać żadnych zbiórek pieniężnych, a w publikacjach Towarzystwa Strażnica nie prosić o datki” (Człowiek poszukuje Boga 1994 s. 352).

Wprawdzie "nie urządzają" zbiórek, ale o skrzynce i donate przypominają.
W publikacjach "nie proszą", ale powiadamiają, jakie są formy składania datków. ;)

Offline Roszada

« Odpowiedź #12 dnia: 23 Grudzień, 2024, 21:00 »
Inne teksty, które wynotowałem kiedyś...

Bóg Ojciec oddaje cześć Synowi (!):

„Okoliczność, iż Bóg wyraził swą aprobatę w sposób widzialny i słyszalny, ogromnie wzmocniła wiarę Piotra, gdyż potem napisał: »(...) Wziął On bowiem od Boga Ojca cześć i chwałę, gdy taki go doszedł głos od Majestatu chwały...« (2 Piotra 1:16-18).” (Człowiek poszukuje Boga 1994 s. 252-253).
To samo patrz s. 67.

Ciekawa definicja ateizmu:

„Ateizm jest owocem tradycji chrześcijańskiej, która uśmierciła Boga w świadomości ludzi przez ukazanie Go takim, że nie można weń uwierzyć” (Człowiek poszukuje Boga 1994 s. 343).

Czyli rozumiem, że żaden ŚJ nie staje się później ateistą, bo mają oni ‘inną tradycję’... ;)

Offline Gostek

« Odpowiedź #13 dnia: 24 Grudzień, 2024, 00:57 »
Przeważnie teolodzy bądź długoletni świadkowie Jehowy jak też inni zaangażowani w religiach ludzie stają się ateistami. Dotyczy to najczęściej ludzi dociekliwych ,badających to w co wierzą. 

Offline Roszada

« Odpowiedź #14 dnia: 24 Grudzień, 2024, 10:32 »
Przeważnie teolodzy
Teolodzy to nie z powodu dociekań, tylko, jeśli już to obyczajowe sprawy czy nieposłuszeństwo.
Nie znam ani jednego teologa, który z powodu dociekań wpadł w ateizm.
Jeśli chodzi o biblistów, to znany był w Polsce jeden przypadek wiele lat temu. Nazywał się Filipiak, ale on nie z powodu dociekań tylko 'inne sprawy' spowodowały, że zaangażował się w Nomos, religioznawstwo ateistyczne. On się po prostu na niczym innym nie znal, więc co miał robić w życie? ;)