Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Trygław  (Przeczytany 360 razy)

Offline NieZnaPrawdy

• Pionier specjalny
  • Polubień: 2511
  • Między ślepymi jednooki królem
Trygław
« dnia: 29 Czerwiec, 2024, 19:02 »
Oglądałem kiedyś program o Słowianach.  Padła tam ciekawa informacja o tym, ze posąg Trygława dzielił się na trzy części reprezentujące   świat podziemny, ziemię oraz niebo.
Wydaje mi się to bardzo interesujące i bliskia koncepcjom prezentowanym w Biblii.
Tak filozoficzna koncepcja zła, dobra i codzienności człowieka zawieszonego między niebem a Ziemią.

Offline NieZnaPrawdy

• Pionier specjalny
Odp: Trygław
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Grudzień, 2024, 23:36 »
Czasem wyskakuje mi taki komunikat:
"Uwaga: W tym wątku nie pisano od 120 dni.
Jeżeli nie masz pewności, że chcesz tu odpowiedzieć, rozważ rozpoczęcie nowego wątku
. "
Lecz wątki w mej głowie nie gasną tak prędko.

Ale, do rzeczy. Słuchałem jakiś czas temu rozmowy Jacka Dukaja gdzie interlokutor stwierdził, że wszystkie przymiotniki mają
swoje przeciwstawne odpowiedniki. Dukaj zaproponował przymiotnik czerwony, na co tamten odpowiedział, wszystkie z wyjątkiem kolorów.
Ja podam swój : boski. Co będzie jego przeciwieństwem? Wielu odpowie: diabelski? Jako człowiekowi wychowanemu na lekturze biblijnej
odpowiedziałbym: ludzki.

Offline Sebastian

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Grudzień, 2024, 00:30 »
Ja podam swój : boski. Co będzie jego przeciwieństwem? Wielu odpowie: diabelski? Jako człowiekowi wychowanemu na lekturze biblijnej
odpowiedziałbym: ludzki.

wszystko zależy z jakiej perspektywy patrzysz

przeciwnieństwem nienawiści może być miłość
ale przeciwieństwem nienawiści może być także obojętność

co więcej, obojętność jest przeciwieństwem zarówno miłości jak i nienawiści

w triadzie miłość/nienawiść/obojętność pozostałe dwa pojęcia zawsze są zaprzeczeniami tego trzeciego pojęcia
Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek
:)

Offline NieZnaPrawdy

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Grudzień, 2024, 23:01 »
Takie zestawienie : miłość - obojętność - nienawiść  jest podobne do zestawiania Bóg - Człowiek -Szatan.
To właśnie taki trójpodział z Trygława.