Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Tysiąclecie i różne przeliczniki ucznia Russella  (Przeczytany 145 razy)

Offline Roszada

Tysiąclecie i różne przeliczniki ucznia Russella
« dnia: 16 Maj, 2024, 12:52 »
Interesujące jest to, że jeden z pytających Russella wskazał mu przeliczniki czasowe, których używało Towarzystwo Strażnica. Następnie pokazał niekonsekwencję w używaniu ich przez Russella. Podał, że Tysiąclecie po przeliczeniu powinno trwać 360 000 lat, a nie 1000:

„Pytanie (1911). – Rozumiemy, że w języku symbolicznym dzień oznacza rok, miesiąc trzydzieści lat, a rok 360 lat? Ponieważ ten sam sposób obliczania czasu używany jest w księdze Objawienia, to czemu okres Chrystusowego panowania i błogosławienia wszystkich rodzajów ziemi, uważanym jest jako tysiąc lat, gdy według tego samego sposobu liczenia byłoby to 360,000 lat?
Odpowiedź – Ktokolwiek ten czas oblicza na 360,000 lat, ma ku temu moje zupełne zezwolenie. Nie wiem jak mógłbym być bardziej liberalnym niż to. Powiem jednak, drodzy przyjaciele, że w moim pojęciu, niektóre liczby w Objawieniu są symboliczne, lecz nie wszystkie. Na przykład, ja wolę rozumieć że liczba 144,000 popieczętowanych, jest literalna; podobnie liczba 1,000 często powtarzana w Objawieniu, mówi o Tysiącleciu literalnie. (...) Dla moich władz umysłowych zdawałoby się to bardzo dziwnym., gdyby Chrystusowi miało zająć aż 360,000 lat podnieść ludzkość z grzechu i śmierci w których znajdowała się 6,000 lat, a osobiście żaden, oprócz Enocha, nie przeżył ani tysiąca. Większość z ludzi nie przeżyła ani jednego stulecia i jak w tym okresie moglibyśmy być przeładowani grzechem do takiego stopnia, że zajęłoby Panu aż 360 000 lat aby nas z tęgo podnieść, nie może pomieścić się w mojej głowie” (Co kaznodzieja Russell odpowiadał na zadawane jemu liczne pytania 1947 [ang. 1917] s. 600-601).

Ciekawe jest to, że Russell uznawał wtedy jeszcze, że Enoch żył ponad 1000 lat. Czyli był jedyną osobą, które w żyła po tym, gdy została „zabrana” przez Boga (Rdz 5:24).